Ponta se plange de Basescu oficialilor UE si SUA

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 13:30
3190 citiri
Ponta se plange de Basescu oficialilor UE si SUA

Prim-ministrul Victor Ponta a trimis, vineri, o scrisoare catre oficiali ai SUA si ai UE, in care le spune ca presedintele Traian Basescu a lansat "un atac fara precedent" la adresa Justitiei din Romania si le solicita sa intervina public in sprijinul CSM.

Scrisoarea de o pagina a fost adresata "reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene precum si tuturor statelor membre ale Uniunii Europene", informeaza biroul de presa al Guvernului, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ponta, dupa declaratiile lui Basescu: Cel mai grav atac din ultimii 25 de ani

"Va adresez aceasta scrisoare din dorinta de a sublinia cat de grav a fost atacul de ieri (joi, n.red.) al presedintelui Traian Basescu la adresa independentei Justitiei, dar si cu apelul de a interveni public in sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaratiile oficiale facute ieri de seful statului", scrie Ponta.

Seful Executivului sustine ca atacul presedintelui a venit "in mod absolut surprinzator".

"Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa in care a formulat amenintari la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare si a criticat in termeni foarte duri activitatea magistratilor meniti, prin lege, sa vegheze la buna functionare a Justitiei", explica Victor Ponta.

El adauga si ca gestul presedintelui "este un fapt de o gravitate deosebita, care pericliteaza bunul mers al Justitiei din ultima vreme si care pune sub semnul intrebarii independenta acesteia".

In scrisoare sunt trecute si cateva citate din declaratiile facute joi de Traian Basescu, in timpul conferintei de presa sustinute la Palatul Cotroceni.

"Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa faca si mai prost decat politicienii. Am inteles ca un domn magistrat a considerat ca am afectat justitia pentru ca as fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte!". Este unua dintre declaratiile facute joi de seful statului si semnalate de Ponta.

In finalul scrisorii, Victor Ponta le solicita oficialilor UE si SUA sa analizeze aceste declaratii si sa transmita un mesaj public de sustinere a independentei CSM si a Justitiei in general.

"Consiliul Superior al Magistraturii este institutia menita de Constitutie sa asigure buna functionare a Justitiei, iar astfel de atacuri fara precedent pericliteaza cu siguranta independenta si eficienta sa", incheie Ponta apelul.

Basescu acuza un judecator de minciuna: Sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac prost

Presedintele Traian Basescu a declarat joi dupa-amiaza ca exista magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac "mai prost" decat politicienii. In plus, a dat noi informatii din dosare, aratad ca 9 firme si persoane din dosarul EADS se regasesc si in cel referitor la licentele Microsoft.

Ulterior, seful Executivului a declarat ca, prin declaratiile facute, Traian Basescu a lansat cel mai grav atac la adresa justitiei, din ultimii 25 de ani.

G.F.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...