Razboiul lor si disperarea noastra (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 06 Mai 2014, ora 07:51
3913 citiri
Razboiul lor si disperarea noastra (Opinii)

Orice statistica veti gasi despre depresie va spune ca trendul acestei maladii moderne este in crestere peste tot in lume. In unele parti ale lumii mai mult, in altele mai putin, dar peste tot depresia si sora ei disperarea sapa tot mai adanc in cei peste 7 miliarde de oameni care se intampla sa traim astazi pe Pamant.

In Romania si in zonele apropiate noua, pe langa inflamarea conflictului din Ucraina si a incordarii dintre Rusia si SUA-UE pe zona de granita dintre cele doua mari civilizatii ale lumii, procentul celor atinsi de depresie este printre cele mai mari din Europa.

Printre motivele principale determinate de psihologi sunt somajul si dificultatea de a gasi de lucru din moment ce ai ajuns fara serviciu. In Romania, somajul se afla inca sub media europeana de 10 procente, undeva pe la 7,5%, iar diferenta poate avea mai multe cauze la randul ei.

Instabilitatea economica si degradarea vietii de zi cu zi in zona tarilor din fostul spatiu sovietic, dificultatea majoritatii tarilor din UE de a depasi criza economica si, deloc in ultimul rand, ciocnirile tot mai violente din Ucraina influenteaza si ele in mod sigur starea psihica a locuitorilor din zonele vecine.

Amenintarea unui razboi este ceea ce a fost dintotdeauna - o angoasa care penduleaza intre doua extreme. Fie o ignoram, fie ne isterizam. Cu greu poate fi identificata si o a treia stare in fata amenintarii razboiului.

Fiind expresia celor mai adanc intiparite instincte din natura umana - mecanismul de fight or flight, care se activeaza in cazul starilor de stres si escaldarii violentelor, instinct care ne-a modelat si motivat evolutia - disperarea, depresia si anxietatea care se resimt tot mai accentuat oriunde am privi sunt adevaratele bombe care pot exploda in actualul context, inaintea oricarui alt tip de razboi.

Din acest punct de vedere, am putea avea intelegere si pentru cei care stau incordati sa sara cu arma la umar spre Moscova si pentru cei care isi imagineaza ca pot manipula la nesfarsit acest joc cu realitatea.

Cum va evolua conflictul la nivel global este greu de anticipat in acest moment, macar pentru faptul ca lectiile trecutului ne arata ca orice desfasurare este posibila, pe langa faptul ca am demonstrat ca invatam foarte putin din greselile facute constant in istorie cand vine vorba de razboi.

In ce priveste Romania, Traian Basescu si Victor Ponta sunt de condamnat in aceeasi masura, pentru ca amandoi se fac la fel de vinovati de manipularea tensiunii razboiului ca simpla arma electorala cu care spera sa mai culeaga o mana de voturi.

Pentru un pumn de voturi am vazut cum Ponta e in stare sa vorbeasca despre "beneficiile" faptului ca "ne paste un razboi", in timp ce presedintele se plansese mai intai de dificultatea de a-i gasi si a-i aduce in tara pe rezervistii plecati la munca in strainatate pentru iluzia unei vieti mai bune.

Cand si-au dat seama ca au intins coarda prea tare, cand au intuit ca risca sa devina penibili aruncandu-se intr-un razboi despre care nu stiu absolut nimic, au facut un pas in spate si au imbratisat din nou pozitia NATO. Despre care oricum nu se stie prea multe, cu atat mai putin in Romania.

Ce poate iesi din ciocnirea unor probleme reale, concrete, grave si modul derizoriu in care politicienii s-au invatat sa le abordeze intelegem cel mai bine privind fotografiile pe care cei doi si le faceau in timp ce dadeau cu batul prin gardul istoriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că țara sa și Statele Unite ale Americii au "început să lucreze la un acord de securitate" bilateral, relatează AFP. "Echipele noastre...
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
#razboi Ucraina, #reactii Romania razboi Ucraina, #Traian Basescu Victor Ponta Ucraina , #Traian Basescu