Salvati de amenintarea URSS (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 12:45
5237 citiri
Salvati de amenintarea URSS (Opinii)
Foto: Arhiva

Traim intr-o tara mai nou pe locul doi in topul depresiei europene, unde Ceausescu ar castiga detasat alegerile in fata oricarui candidat, unde peste 70% din populatie este convinsa ca lucrurile evolueaza intr-o directie gresita si nostalgia pentru epoca de aur a comunismului divide societatea in doua.

Aici nu e deloc surprinzator sa vezi cum clasa politica ajunsa in punctul mort al existentei sale a pus in scena un spectacol grandios pentru a stimula inca o data interesul in randul dezamagitilor, dezgustatilor si celor care nu mai vad nicio iesire din fundatura in care se simt condamnati.

Privite cu putina ingaduinta pana si gesturile disperate ale lui Basescu si Ponta, care au ajuns sa se ameninte cu puscaria de dimineata pana seara, par exact ceea ce sunt in realitate - exercitii de retorica. E gandul care persista si dupa cele mai dure atacuri intalnite pana acum la cel mai inalt nivel.

Istoria ultimilor 24 de ani demonstreaza ca inclinatia politicienilor spre compromis si fratia adanc intiparita intre privilegiatii unui sistem tot mai corupt au avut un succes mai mare si au intrecut, de exemplu, dorinta de dreptate.

Exista desigur un Adrian Nastase care a ajuns dupa gratii pentru a doua oara, exista si un sentiment de multumire al multora fata de rezultatele Justitiei din ultimul timp, dar exista inca si o complicitate puternica intre mai-marii momentului care aduce aminte de toate pactele de colaborare, de intelegerile pe sub masa si de aliantele care se fac si se desfac la ordin pentru a schimba o majoritate parlamentara.

Razboiul de la varful statului a fost poate declansat cam timpuriu si este probabil purtat in termeni mai duri decat a fost prevazut, dar are si elemente care ar putea sa-l transforme intr-o confruntare letala pentru oricare dintre participanti.

Exista elemente serioase care indica, pe de o parte, ca influenta unor lideri locali ai PSD ajunsese sa dicteze direct pe masa Guvernului, la fel cum tot mai multe intrebari care vizeaza averea tot mai mare a familiei Basescu raman fara raspuns sau deschid si mai multe semne de mirare.

Dupa solutia care i-a fost aplicata lui Adrian Nastase in justitie, ne putem imagina ca oricare dintre cei doi protagonisti ar putea ajunge coleg de celula cu fostul premier. Dorinta americanilor de a se implica in procesul de "curatire" de coruptie a statelor din estul Europei nu face decat sa grabeasca procesul.

Singura intrebare care nu si-a aflat inca raspunsul este daca Justitia va influenta soarta prezidentialelor sau, din contra, abia rezultatul alegerilor va ghida sensul in care se va face dreptate.

Din pacate, ultimele actiuni ale lui Vladimir Putin care pare a nu se impiedica de multe lucruri in dorinta sa de a reface fosta URSS si agravarea situatiei din Ucraina ar putea sa-i linisteasca rapid pe cei doi eroi ai nostri.

Nu doar americanii nu si-ar dori sa vada cum Romania se alatura butoiului cu pulbere din zona, dar nici Basescu si Ponta nu vor risca sa fie luati la ochi drept neastamparatii de la periferie.

In consecinta, vom afla fara surprindere cum pactul de coabitare nu a fost, de fapt, nicio clipa incalcat si va functiona si mai bine in viitor.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Basescu Ponta puscarie, #Basescu Ponta circ, #Basescu Ponta Ucraina , #Traian Basescu