Schijele bombei de la Cotroceni. Cand leul e pisic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Iulie 2014, ora 11:33
13962 citiri
Schijele bombei de la Cotroceni. Cand leul e pisic (Opinii)

Inteligenta echipa de comunicare a lui Victor Ponta, aceea care l-a sfatuit sa iasa de Cotroceni spunand ca Traian Basescu a fost badaran si nepregatit, ii explica acum, probabil, ca electoratul sau tinta nu este afectat de inregistrarile de un penibil perfect date publicitatii de presedinte.

Intr-un fel, are dreptate. Electoratul captiv al PSD nu cred ca este impresionat de momentul MTO, dupa cum nu cred ca isi bate capul cu CAS si deficitul la fondul de pensii. Doar ca acest electorat nu ii ajunge lui Victor Ponta pentru a ajunge presedinte.

De altfel, reducerea CAS nici macar nu ii era dedicata acestui electorat. Prin aceasta masura, Victor Ponta tintea electoratul suplimentar de care are nevoie pentru a ajunge presedinte, cel de drepta, din mediu de afaceri, pentru ca este vorba despre o reducere de fiscalitate care nu va fi resimtita direct de populatie, ci de firme.

Dar pentru acest electorat, inregistrarile au avut un efect demolator. Oamenii de afaceri au vazut cu ochiul liber ca aceasta masura era de fapt o pacaleala electorala, complet nepregatita, nefundamentata, acoperita din taxa de stalp doar anul acesta. Asa ca anul viitor, dupa alegeri, este foarte probabil ca aplicarea ei sa fie suspendata pentru ca Guvernul nu poate emite nicio solutie viabila pentru acoperirea deficitului urias la fondul de pensii sau compensata cu cresterea fiscalitatii in alte zone.

Acest electorat, care nu asteapta nici pungi de malai, nici promisiuni fanteziste, nici discursuri antiBasescu, ci viziune si competenta, mai ales economica, a avut ocazia sa vada in toata splendoarea ei incompetenta lui Victor Ponta.

Uitandu-se la ochii cand mari cat cepele, cand dati peste cap ai lui Victor Ponta, auzind marturisirile de suflet ale ministrului de Finante, vazand cei doi studenti restantieri, veniti la Cotroceni fara a avea la ei macar o fituica, un om de afaceri are, cred, toate motivele sa se intrebe cu groaza ce ii va aduce viitorul, ce planuri de afaceri isi poate face, care va fi pretul real al eventualei reduceri de CAS si daca el nu va fi mai mare decat mentinerea contributiei la nivelul actual?

Deja sunt firme care pierd mai mult din cauza taxei pe stalp decat pot castiga prin reducerea CAS. Si cand afli ca evaziunea fiscala a ajuns la 16% din PIB, in mod realist cum sa iti imaginezi ca un premier care isi da ochii peste cap si un ministru care lucreaza cu sufletul vor gasi o solutie pentru o reducere de fisclitate?

Dupa ce au vazut cat de fundamentat este cadoul pe care urmau sa il primeasca de la Victor Ponta in buza alegerilor, tare ma tem ca exact cei vizati nu mai pun nicio baza in el, nu stiu daca si-l mai doresc si daca sunt dispusi sa mai dea vreun vot pentru el.

Victor Ponta spune ca studiile, cifrele si viziunea exista, dar nu avea obligatia sa i le comunice presedintelui. OK. Atunci sa fi iesit cu ele a doua zi, sa le comunice celor care au tot dreptul sa le cunoasca - poporul contribuabil. Faptul ca nici premierul, nici ministrul de Finante nu au iesit a doua zi cu explicatiile pe anul 2015, nu pe 2014, pe care i le-a refuzat, pasamite, presedintelui, sugereaza ca ele nu exista.

In schimb, au venit cu inca un proiect, nici numai stim al catelea, de modificare a Codului Fiscal, dupa ce precedentul a stat doar vreo doua zile in dezbatere publica.

Dar faptul ca pagubele cele mai mari sunt in zona electoratului de dreapta nu inseamna ca ele lipsesc cu desavarsire in zona electoratului captiv. Oamenii care nu inteleg prea multe despre MTO si CAS au avut si ei motive sa se cruceasca vazand un Victor Ponta cu totul diferit de zmeul antiBasescu din inregistrarile dedicate uzului public.

In locul zmeului, inregistrarile au aratat un premier cu glas pierit si ochii mari, dominat copios de un presedinte care nici macar nu si-a dat silinta prea tare, mai degraba amuzat decat agresiv.

Victor Ponta a oferit un spectacol dezastruos fara a fi provocat si, in aceste conditii, un antibasist hotarat se poate intreba pe buna dreptate: daca tot nu a putut sa puna cifre pe masa, daca nici macar nu a ales sa il infrunte pe Traian Basescu, la ce s-a mai dus premierul la Cotroceni? Ca sa vada cate puncte negre sunt pe tavanul salii, sa dea asigurari ca se va lucra la toate si ca sa afle ce e acela MTO?

Asadar, Victor Ponta a oferit o imagine lamentabila si pentru cei care nu asteapta de la el economie, ci antibasism si care au avut la randul lor motive sa se simta inselati. Si data viitoare cand il vor vedea leu in afara Cotrocenilor, nu se vor intreba cat de pisic a fost inauntru?

Dar poate ca raul cel mai mare l-a facut Ioana Petrescu. Domnisoara ministru purta o simbolistica foarte importanta, singurul motiv pentru care cred ca a si fost numita in functie. Domnia sa simbolizeaza tanara generatie de specialisti romani cu pregatire exceptionala, la scoli inalte, tineri care, nu-i asa, vor scoate Romania de sub tirania politrucilor produsi de Stefan Gheorghiu sau de Spiru Haret.

Prin prestatia lamentabila de la Cotroceni, Ioana Petrescu a facut tandari si aceasta asteptare. Aproape ca iti doreai ca in locul domniei sale, pe fotoliul din fata presedintelui, sa fi fost dl Gherghina care sa poata emite cateva cifre, ceva cat de cat mai aplicat decat "sufletismul".

Dna Petrescu sustine ca "nu i-a dat studiile pe CAS lui Traian Basescu pentru ca nu sunt publice, dar FMI le-a vazut". Adica presedintele are acces la informatiile ultraclasificate ale acestei tari, dar nu si la studiile Finantelor. Si nu stiu ce a vazut FMI, dar sigur nu a fost convins dupa cum a plecat din Romania.

Desi eu cred in continuare ca ea exista si e foarte importanta, dsoara Petrescu nu a reusit sa arate clar diferenta dintre Spru Haret si Harvard. Ceea ce e demolator.

#Ponta Basescu Petrescu, #Ponta reducere CAS , #Traian Basescu