Secretul omului din spatele lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 23:57
16368 citiri
Secretul omului din spatele lui Ponta (Opinii)

"Nu ati vazut ca toata ziua e pe la televizoare si da declaratii. Eu recunosc ca astazi chiar am avut alte lucruri de facut, in general nu-l mai urmaresc, pentru ca e extrem de incoerent in ultimul timp. Nu stie exact ce vrea, de ce a iesit, ce avea de spus tarii, parca are o emisiune, stiti, in fiecare seara, si trebuie sa spuna si el ceva acolo, ceea ce nu e in regula pentru functia de..."

A cui credeti ca este declaratia si despre cine vorbeste autorul ei? Pentru ca suntem in Romania, frazele de mai sus ar putea apartine oricui si sa se refere la oricine. Nu ar fi mai putin adevarate, indiferent de numele vizate.

Functia la care face trimitere textul este cea de presedinte, iar autorul criticii este premierul Victor Ponta. Deloc ironic, acelasi text ar fi putut sa fie rostit la fel de bine de catre Traian Basescu pentru functia de... premier. Si cine stie daca nu cumva realitatea va bate fictiunea si chiar il vom auzi pe presedinte intorcandu-i acuzatiile lui Ponta, cuvant cu cuvant. Ar avea si mai multa dreptate.

Pentru ca in realitate, doar anul acesta, premierul Victor Ponta a aparut de doua ori mai mult in emisiuni televizate decat Traian Basescu. Nu ar fi o drama, au fost ani intregi cand chipul lui Traian Basescu era mai vizibil decat al prezentatorilor tv, iar ideile si sentintele pe care le comunica se contraziceau de la o zi la alta. Insa modelul basescian, desi criticat acerb in campanie, pe cand Ponta si Antonescu erau in opozitie, a fost preluat si amplificat la cote ametitoare.

Ponta guverneaza, in sensul cel mai concret al termenului, de la televizor si prin intermediul televiziunilor. Desigur, nici asta nu e o noutate. Si in timpul guvernarii PDL televiziunile erau folosite ca arme de manipulare a populatiei. Specificul pe care Ponta il aduce este ca Guvernul sau a dat si o lege a insolventei cu dedicatie pentru segmentul audiovizualului. Combinata cu finantarile induse si controlate de catre stat, cu jocurile de culise controlate de catre mediul politic, legea va reusi sa introduca un control si mai puternic al puterii politice asupra mediului de informare.

Pana vom afla daca Codul insolventei va ramane sau nu in forma in care a fost eliberat de catre Guvernul Ponta, nu ne ramane decat sa ne crucim in fata obsesiei politicienilor de a se vedea zi de zi la televizor.

Nu-i multumeste puterea de a influenta lucrurile si vietele a milioane de oameni, probabil nici nu sunt constienti ca o fac (de cele mai multe ori in rau), nu le ajunge ca in presa se vorbeste oricum in mod exagerat despre activitatea lor, ca si asa sunt vedetele vesele ale unei tari extrem de triste, ei vor sa fie adulati si in acelasi timp sa isi vada chipul 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, la televizor pe fiecare post in parte.

O obsesie nationala care a devenit clinica. Si in timp ce premierul si presedintele se numesc reciproc mitomani, in spatele fiecaruia troneaza doi purtatori de cuvant muti, care in alte tari normale fac toata treaba murdara a celor pe care ii reprezinta.

Daca pe Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui, macar il auzim ca intra in direct la televiziuni ca sa puna la punct moderatori pentru emisiuni pe care le-au facut colegii de la alte posturi, pe Andrei Zaharescu, fostul prezentator tv si actual purtator de cuvant al Guvernului, il putem zari cum tace inteligent in spatele lui Victor Ponta.

Daca nu ar fi ahtiat sa se admire la tv cum pune la punct pe toata lumea, premierului poate i-ar veni si ideea sa-si lase purtatorul de cuvant sa dea explicatii si raspunsuri zilnice, iar el sa-si conserve imaginea pentru momentele pe care ar dori sa le faca cu adevarat importante. Asa cum se intampla in toate tarile ceva mai civilizate decat Romania. Ar obtine astfel greutate si credibilitate. Ceva ce televiziunea prietenului Ghita nu-i va oferi niciodata. Nici ea, nici toate celelalte pe care le va controla in timp.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Victor Ponta Andrei Zaharescu, #Ponta vorba televizor imagine, #Ponta purtator cuvant guvern , #Traian Basescu