Suntem o tara neguvernata. Mai pe romaneste, un sat fara caini (Opinii)

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 21:30
3578 citiri
Suntem o tara neguvernata. Mai pe romaneste, un sat fara caini (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu ma hazardez sa fac aprecieri despre Emil Boc daca a guvernat tara bine sau rau, dar Victor Ponta se cam preface ca o guverneaza, numai atat cat sa nu creada Europa ca sta degeaba si nici romanii ca taie frunze la caini in timpul serviciului.

Suspendarea, motivul infiintarii USL

Ar fi fost chiar greu s-o guverneze cu niste ministri schimbati inainte de a fi numiti, altii inlocuiti dupa ce tocmai isi depusesera juramantul, unii facuti rocada in timpul supendarii, iar unul din ei implantat in graba, imediat dupa referendum, ca sa nu apuce Basescu sa intre cu limuzina oficiala pe poarta de la Cotroceni.

Impresia generala e ca, la Bucuresti, se schimba ministrii cum isi schimbau europenii gulerele murdare de la camasa, pe vremea cand se purta joben.

De altfel, a devenit public faptul ca guvernul Ponta n-a preluat puterea ca sa guverneze tara. A preluat-o ca sa gadile Antena 3 acolo unde le place prezentatorilor, inclusiv prezentatoarelor, si sa dea cu pudra pe dosarul penal al lui Voiculescu-Felix, suspendandu-l pe presedinte.

Nu mai e un secret faptul ca suspendarea presedintelui a fost singurul motiv pentru care s-a constituit USL, s-a instalat la guvernare Ponta, s-au dat cateva lovituri fatale la Camera, Senat si la Avocatul Poporului, propulsandu-se in cele din urma interimarul Antonescu, ca sa se aleaga si el macar cu niste carti de vizita.

Inteleptul Ion Iliescu

Speriat de riscul esecului, insusi starostele partidului, Ion Iliescu, i-a sfatuit tovaraseste pe colegi sa nu se apropie de prapastie, intrucat terenul este alunecos, Basescu este norocos, Ponta cam da in gropi, iar Dragnea se jura ca nu fura chiar si atunci cand e prins cu rata-n gura.

Odata a vorbit intelept si domnul Iliescu, dar tocmai atunci nu stiu cum se face ca nu l-a luat nimeni in seama.

Toti erau fascinati de planul intocmit de Felix la strand, conform caruia in mai s-a pregatit suspendarea pe sest, in iunie s-a demarat aproape pe fata, in iulie s-a dat lovitura in forta, in august s-au renumarat locuitorii tarii, iar acum in septembrie Ponta si Voiculescu isi ling reciproc ranile, lingandu-le din cand in cand si pe ale lui Dragnea.

Patru luni de guvernare USL s-au incheiat cu un fiasco total, din care romanii n-au inteles in ce a constat guvernarea, ce a facut Ponta in tot acest timp si pe ce chestie s-a plimbat interimarul, ca voda prin loboda, la Cotroceni.

Locurile eligibile conteaza, nu factura pentru incalzire

Nenorocirea este ca cele patru luni de non-guvernare nu s-au incheiat deloc, intrucat urmeaza alte trei luni electorale, cand incepe lupta pentru locurile eligibile, pentru locurile mai putin eligibile, cele deloc eligibile si cele fara nicio sansa, toate constituind oferte pe care membrii Uniunii si le fac intre ei, fiecare contand ca-l va pacali pe celalalt.

Pe scurt, soarta Romaniei, neguvernata de peste patru luni, este sa nu fie guvernata nici in urmatoarele trei luni, ramanand in continuare ca un fel de sat fara caini, lasat in voia soartei.

Este putin probabil ca, intr-un moment cand nici nu stim cine va prelua bastonul de maresal de la ghinionistul Dragnea, iar impartirea locurilor eligibile va mai dura mult si bine, mai are cineva timp sa se ocupe de inflatia galopanta, de factura pentru incalzire si de scaderea drastica a puterii de cumparare, pe care guvernul o ascunde smechereste in spatele majorarilor anemice de pensii si salarii.

Norocul lui Ponta - Basescu

Poate fara legatura cu guvernarea, se creaza impresia ca tara toata e vraiste, iar evenimentele bizare abunda. O japoneza e violata si ucisa langa aeroport, un urs turbat ataca populatia, iar ministrul mediului vine personal la fata locului ca sa guverneze problema ursilor, niste rromi ataca fara motiv biciclistii straini din judetul Salaj, dosarul Elodiei tocmai s-a deschis dupa cativa ani de pauza, dosarele Dobre si Borbely nu se vor deschide niciodata intrucat s-au nascut gata inchise, iar domnul Nastase converseaza cu tara in direct, de la zdup.

Nimeni nu poate pune asemenea bizarerii in sarcina guvernului, dar nici nu e posibil ca, in timp ce tara fierbe sub presiune, guvernul si parlamentul sa nu aiba alta grija decat locurile eligibile. Atunci, care este solutia?

Solutia este numai cineva care nu e implicat in campania electorala. Acest cineva este presedintele. Daca Victor Ponta va sti sa caute o cale de colaborare cu presedintele-jucator, astfel incat acesta sa fie util si activ in timpul campaniei, va avea in el un ajutor de nadejde.

Ar fi o mare sansa pentru Ponta, dar nimeni nu stie daca el se pricepe sa asculte de glasul ratiunii, sau numai de glasul lu Felix, care asteapta al treilea referendum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Victor Ponta premier, #Traian Basescu presedinte, #Voiculescu Felix PC , #Traian Basescu