Traian Basescu, stilul e omul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 23:58
3420 citiri
Traian Basescu, stilul e omul (Opinii)

Ce bine ne-ntelegem noi, parca-am fi unul singur nu doi.... Refrenul unei vechi cantonete se potriveste perfect noii armonii stabilite intre cele doua palate. Pisoiul, maimutica, porcul, dottore-plagiator si Dracul insusi au ajuns sa schimbe amabilitati gratioase, sa-si faca reverente si sa-si gaseasca merite reciproce.

Nava e in siguranta, la cheu, viitorul e luminos, Guvernul competent si mustind de vointa politica, dar si presedintele are merite importante pentru cele bune ale acestui an. Iar suspendarea de anul trecut a devenit chiar pentru presedinte "un incident", ceva ca un sughit neasteptat, dar nu prea relevant.

Pe fond, pot sa inteleg substratul acestei reconcilieri istorice. Presedintele, ramas fara partid, extrem de vulnerabil la sfarsit de mandat, avea nevoie de PSD pentru a ramane in carti, pentru a recupera ceva din capitalul pierdut, pentru a-si pregati statutul post electoral de patriarh.

De partea cealalta, Victor Ponta avea nevoie de accesul la anumite parghii de putere detinute exclusiv de presedinte, avea nevoie de o trambulina cu care sa ii ia fata lui Crin Antonescu pentru a evada ca lider autentic al USL, avea nevoie de o schimbare de paradigma in care sa ambaleze socurile economice aproape inevitabile si, desigur, avea nevoie de o imbunatatire rapida si cat mai credibila a imaginii externe.

Suntem, dupa cum spuneam si dupa decapitarea lui Daniel Morar si incheierea pactului privind procurorii, in plin real politik, ceea ce, repet, inteleg. Asa cum am inteles, si am explicat la timpul potrivit, ca Traian Basescu a inghitit porcul si de ce nu putea face altfel pe rezultatele concrete ale alegerilor din decembrie.

Dupa cum inteleg de ce aceasta armonie intre palate, de ce aceasta schimbare de paradigma, este foarte bine primita de un electorat obosit de lupte politice in timpuri de criza.

Ceea ce nu pot intelege si accepta este stilul in care au fost facute toate aceste manevre. Daca Victor Ponta a incercat sa pastreze macar aparentele si a executat un viraj mai larg, cu mai putine epitete si mai putin entuziasm, macar pentru ca avea totusi de menajat cat de cat sensibilitatile tot mai iritate ale PNL, Traian Basescu a sarit dintr-o extrema intr-alta, brusc si buleversant.

Sa ne intelegem, n-a trecut nici jumatate de an de cand Victor Ponta era raul absolut, premierul imposibil, optiunea cea mai proasta, un mincinos, un plagiator, un copilot, una peste alta un dezastru pentru tara.

Un politician cu experienta si abilitatea lui Traian Basescu ar fi trebuit sa anticipeze faptul ca desemnarea lui Victor Ponta putea sa devina inevitabila, putea sa anticipeze ca urmeaza o coabitare si nu ar fi trebuit sa se napusteasca cu toate puterile si epitelele posibile si imposibile asupra lui Victor Ponta.

Dar daca tot a facut-o, ar fi trebuit apoi sa nu se arunce cu exact aceeasi intensitate in reevaluarea lui Victor Ponta, adica exact in extrema cealalta. Daca el a inghitit porcul cu copite cu tot, nu trebuie acum sa-l vare electoratului sau pe gat si sa-i ceara sa-l inghita si el dintr-o data.

Sigur ca pentru electoratul PSD si poate chiar pentru o parte dintre dezamagiti usurarea este mai mare decat greata, dar pentru electoratul traditional al lui Traian Basescu si pentru cei care nu mai merg la vot inclusiv din cauza inconsecventei si lipsei de principii din politica, cred ca porcul este nu numai nedigerat, ci si nedigerabil.

Daca facem un pas inapoi si privim imaginea de ansamblu, as zice ca aceasta a fost intotdeauna una dintre marile probleme ale lui Traian Basescu, in reformele pe care le-a promovat, in razboiul sau cu mogulii, in solutiile alese, adesea principial sau macar pragmatic corecte, a ales o stilistica nefericita, smucita, uneori de coverta, care au reusit de decredibilizeze demersul, oricat de justificat.

Asa si acum: coabitarea e necesara din foarte multe puncte de vedere, obligatorie chiar, dar mai putin entuziasm, mai putine epitete ar face-o mai digerabila.

Citeste si:
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut joi seară, 20 ianuarie, precizări în legătură cu perchezițiile care au avut loc la sediul instituției. Edilul a declarat că le-a dat...
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...