Ultimele zile ale premierului Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 28 Martie 2013, ora 18:53
18400 citiri
Ultimele zile ale premierului Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Traian Basescu nu a ratat niciodata vreo ocazie sa il terfeleasca public pe Victor Ponta.

Inainte de a-l numi premier prima oara nu il scotea din copilotul caruia nu i-ar da niciun carucior de supermarket sa-l conduca, daramite tara pe maini. I-a dat-o.

Dupa ce in vara premierul nu a fost in stare sa administreze cum trebuie suspendarea si demiterea presedintelui, din cauza greselilor, gafelor si poate complicitatilor lui Ponta, astazi inca mai vorbim despre presedintele Traian Basescu.

Inainte de alegerile din decembrie, acelasi presedinte stergea pe jos cu plagiatorul Ponta, neratand nicio ocazie sa repete ca nu va mai face greseala sa-l puna in fruntea Guvernului pe "dottore". A sfarsit inghitind bucuros "porcul" pentru a doua oara.

A reusit insa sa-l pacaleasca sa semneze un "pact de colaborare" perfect inutil si redundant, un document cu aer anticonstitutional, de care insa a uitat imediat cand a vrut sa-i mai traga cate o smetie cum a fost in cazul negocierilor din cadrul bugetului european pentru cota parte a Romaniei.

Miercuri seara, Traian Basescu s-a dus la B1 TV sa isi faca putina campanie electorala noii Miscari Populare, platforma sindicalista a bugetarilor de la Cotroceni, pentru care lucreaza deja toti consilierii presedintelui platiti din bani publici.

Dand sentimentul ca se afla pe picior de plecare de la Cotroceni si lucreaza deja cu toate motoarele pornite pentru revenirea in politica, presedintele a facut publicitate platformei civice lansate de Cristian Diaconescu pe durata intregii emisiuni, cu mici pauze in care a mai vorbit despre "catastrofa" de la Justitie - i.e. Mona Pivniceru.

Traian Basescu speculeaza la maximum complexul guvernarii USL in fata pozitiei UE fata de evenimentele din vara lui 2012, din timpul suspendarii, si acum sfideaza si mai pe fata Constitutia. Ca o face doar pentru a-si asigura viitorul si a-si pregati revenirea in politica - e modul in care intelege domnia sa petreaca timpul care i-a mai ramas ca presedinte.

Poate ca spaima de dosarele care l-ar putea lovi dupa pierderea imunitatii e atat de mare incat il determina sa accelereze infiintarea unui partid care sa-i poata oferi suficienta forta sa reziste si sa se apere in viitor.

Dar scenariul implica si alte cateva miscari la care trebuie sa aiba grija - una dintre ele fiind numirea procurorilor sefi la DNA si Parchetul General. Aici revine in joc numele lui Victor Ponta, omul de care acum Traian Basescu are mai multa nevoie ca oricand.

A sesizat cineva cel mai slab atac al presedintelui la adresa premierului in prestatia de la B1 TV? Dimpotriva, intrebat de una de alta, Traian Basescu ori a trecut sub tacere anumite slabiciuni care altadata l-ar fi facut sa tune si sa fulgere impotriva lui Ponta, ori i-a luat apararea sau a negat principalele vulnerabilitati ale Guvernului.

Or, ingaduinta suspecta a presedintelui in privinta lui Victor Ponta tradeaza mai bine decat orice complicitatea vinovata dintre cei doi, in scopul numirii procurorilor sefi.

Poate ca astfel ar trebui citita si declaratia lui Frunzaverde ca "situatia din Romania este dramatica" si "sa fim fericiti daca vom plati salariile si pensiile". Am putea citi aici un avertisment mai limpede dinspre liberali, mai transant decat ingrijorarile exprimate voalat de Crin Antonescu in privinta activitatii interimarului Ponta la Justitie.

Indiferent insa de semnalele de dragoste sau ingrijoare pe care Victor Ponta le primeste dintr-o parte ori alta, inainte de numirile din justitie pe care si-a asumat sa le faca, premierul va avea zile negre daca va uita, de exemplu, ca Laura Codruta Kovezi nu a mai demonstrat niciodata cele 2,5 milioane de voturi furate la referendumul de suspendare si o va propune presedintelui spre desemnare in fruntea DNA.

Daca se va intampla astfel, acela va fi momentul care va readuce in constiinta publica toate pacatele lui Ponta - de la teza de doctorat plagiata pana la propunerea de guvernare facuta UDMR imediat dupa castigarea alegerilor cu un scor urias.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan a explicat, într-un interviu acordat paginademedia.ro, că Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naţionale a României) a făcut publice materialele cerute spre consultare de...
"De ce își șterge Adrian Cioroianu comentariile cu iz interlop?" Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prinsă în scandalul momentului
"De ce își șterge Adrian Cioroianu comentariile cu iz interlop?" Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prinsă în scandalul momentului
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă...
#Victor Ponta Traian Basescu numire procurori, #Ponta Basescu intelegere atacuri , #Traian Basescu