Urzeala lui Ponta pentru Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 18:59
6029 citiri
Urzeala lui Ponta pentru Cotroceni (Opinii)

Intrebare: incotro are Ponta de gand sa duca Romania? Cel mai onest raspuns ar fi ca nici el nu stie unde. Important e sa ajunga el unde vrea.

Un baiat cu mult tupeu s-a trezit in fruntea PSD, datorita hazardului si vidului de putere creat dupa esecul lui Geoana, iar de acolo a ajuns, inevitabil, in fruntea tarii.

Catastrofa provocata de PDL si Traian Basescu a facut din USL singura optiune a unei majoritati covarsitoare, o incredere de care putine aliante sau formatiuni politice s-au bucurat in Romania.

Pentru a rezista in fruntea Guvernului, Ponta a facut praf USL, a semnat coabitari in nume propriu, iar acum pregateste ultimul pas care i-a mai ramas pentru accesul la puterea totala: candidatura la presedintie - o posibilitate pe care astazi nu o mai exclude nici partenerul sau alaturi de care a construit USL, Crin Antonescu, si despre care vorbeste oricum aproape tot PSD.

Scurta rememorare a contextului e importanta pentru a vedea imaginea de ansamblu a celui care, odata vazut cocotat in varful puterii, a facut si va face tot ce va fi nevoie nu doar pentru a-si pastra pozitia ci pentru a castiga toata puterea care inca ii scapa de sub control.

Si cum fara sprijinul, bunavointa si ajutorul serviciilor secrete in Romania nu ajungi prea departe in politica, Victor Ponta a invatat rapid lectia pe care i-a predat-o fara voie presedintele: daca nu ai binecuvantarea serviciilor si supravegherea procurorilor, degeaba te-ai mai apucat de treaba. A doua rectificare bugetara a lui Victor Ponta vorbeste exact aceasta limba a prelucrarii puterii in sensul viitorului sau politica.

Esential este ca, dupa ce s-a plans ca nu are bani la buget, ca lipseste aproape un miliard de euro, motiv pentru care ar trebui crescute ceva taxe, premierul executa o rectificare in care sunt taiati bani de la presedintie, Curtea Constitutionala si ANI, ghiciti singuri de ce, dar sunt dati in plus taman serviciilor de care era vorba: SRI, SIE, STS si Ministerului de Interne. Motivul invocat pentru aceste majorari a fost "plata salariilor". De ca si cum plata salariilor nu ar fi trebuit sa fie inclusa in bugetul initial.

"Si la SRI apare, si la SIE, si la STS - deci unde nu s-a calculat bine de la inceput sau au aparut cheltuieli suplimentare evident ca asiguram toate salariile, asa cum asiguram functionarea tuturor institutiilor", spune Ponta.

Deci, mai degraba e vorba de acoperirea unor cheltuieli suplimentare, aparute pe parcurs, si de care mai marii din servicii nu s-au sinchisit nicio clipa sa se intrebe cu ce si cine le va acoperi.

In ce au constat aceste cheltuieli suplimentare efectuate de servicii? Sa nu asteptam vreodata raspuns. Daca au fost acoperite, luandu-se bani din alte parti, toate bune.

Singurul lucru cert e ca Ponta nu se sfieste cu planul de curtare a serviciilor. E pe fata, asa cum a fost si cu aprobarea bugetului pe 2013, in crestere fata de anul precedent pentru aceleasi servicii secrete, si la prima rectificare din august, cand STS si CSM au mai luat o portie in plus.

Privind la filosofia bugetara a lui Ponta esti tentat sa crezi ca traim intr-unul dintre cele mai bogate state ale lumii, care are o nevoie speciala de bani pentru a-si sustine prea numeroasele servicii secrete, a caror existenta este explicata de amenintarile externe si interne permanente la siguranta nationala.

In realitate, singura amenintare pe care o resimt politicienii, ignorata si manipulata oricum, e cea a protestelor din strada. Pentru asta ar fi fost de ajuns o majorare catre Ministerul de Interne.

Explicatia pentru constanta bunastare a serviciilor este servita de planul lui Ponta. Asta se intampla intr-un stat unde toate lumea suspecteaza ca jocurile puterii sunt facute, in culise, de servicii. Cu astfel de dovezi, ce alta explicatie ar fi valabila pentru misterele care domnesc la varful puterii in stat?

Partea proasta e ca un astfel de plan iti ingaduie sa nu mori de grija economiei. Cel mult e nevoie sa fii atent sa te incadrezi in parametri FMI, institutia care gireaza cu credibilitate puterea de la Bucuresti. In numele ei poti taia sau ingheta venituri, poti creste taxe si majora impozite. Costul politic se disipeaza.

Nu conteaza ca economia e blocata si da semne ca moare. Imaginea e intretinuta printr-o presa tot mai saraca si mai binevoitoare puterii. De restul se ocupa cine trebuie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Victor Ponta Cotroceni, #Victor Ponta presedinte, #Ponta buget servicii, #Ponta bani SRI , #Traian Basescu
Comentarii