Victor Ponta are nevoie de Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:32
12996 citiri
Victor Ponta are nevoie de Traian Basescu (Opinii)

Cea mai mare infrangere a USL in operatiunea suspendarea nu este revenirea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni.

Cea mai mare infrangere este ca Guvernul Ponta a devenit dependent de Traian Basescu si aceasta dependenta face ca orice alta actiune serioasa impotriva presedintelui sa presupuna un cost politic de neplatit pentru orice politician nesmintit.

Este clar ca pentru lumea civilizata ceea ce s-a intamplat in aceasta vara in Romania a fost foarte aproape de un puci parlamentar. Si a spus-o cu exact aceste vorbe comisarul pentru Justitie, Viviane Reding. Cand ai o astfel de stampila pe frunte, in politica internationala esti compromis. Nimeni nu se mai uita serios la tine, nimeni nu mai vrea sa se asocieze cu tine.

Iar Victor Ponta a avut ocazia sa inteleaga cat de grava este situatia atunci cand a fost nevoit sa accepte mutarea Congresului Socialistilor Europeni dupa ce s-a convins ca delegatii din importante tari UE, in frunte cu Germania, nu aveau de gand sa vina la Bucuresti. Cand primesti un asemenea vot de blam din partea propriei familii politice, este clar la ce te poti astepta de la adversari si de la marii investitori.

Dar Guvernul Ponta are nevoie ca de aer de reprezentare externa pentru tot felul de interese vitale, de la fonduri europene, la atragerea de investitori, pana la din nou amanata aderare la spatiul Schengen. Detestat sau nu, Traian Basescu este in acest moment singurul demnitar roman cu credibilitate externa multumitoare. De altfel, Victor Ponta i-a si cerut deja sa clameze cumva Berlinul, ca un test de...buna coabitare.

Culmea este ca imaginea aceasta de victima a unui puci, de aparator al statului de drept i-a fost creata presedintelui tocmai de nesabuinta USL. Comisia Europeana a anuntat deja ca Romania este strict monitorizata in continuare, dupa ce marile derapaje au fost oprite cu ajutorul mecanismelor europene. O noua incercare de schimbare a legilor, o noua suspendare va aprinde din nou toate becurile de alarma la Bruxelles si la Washington. Este ultimul lucru pe care il vrea acum Victor Ponta.

Pe de alta parte, premierul i-a cerut ministrului Justitiei sa declanseze procedura de numire a noilor procurori sefi, la Parchetului General si al DNA. Comisia Europeana sta cu ochii pe aceste numiri si avem in fata un nou raport pe Justitie, suplimentar, chiar in aceasta toamna. Singura modalitate ca noii sefi de Parchete sa fie acceptati de Bruxelles este ca ei sa aiba girul presedintelui Basescu. Orice incercare de a-i forta mana lui Traian Basescu in aceasta chestiune se va lasa tot cu becuri de alarma si mecanisme.

Dar dependenta USL de Traian Basescu este si in plan intern. USL a cazut spectaculos in sondaje. Si-a macelarit singura vreo 10 procente si, cel mai rau, pare sa fi intrat pe un trend descendent. In fata nu apare nimic luminos. 1 septembrie a venit cu scumpiri ce se vor simti mai ales la urmatoarele facturi, deci si mai aproape de alegeri. Aderarea la spatiul Schengen anul acesta e istorie si frustrarea va fi cu tat mai mare cu cat se pare ca bulgarii vor face pasul refuzat noua.

Exista multi analisti care se asteapta la noi cresteri ale cursului de schimb. Oamenii incep sa descopere costul reintregirilor salariale si asa mancate de devalorizarea leului: blocarea investiilor si nu doar a celor aiuristice, ci si a unora foarte importante, pecum finalizarea A2 sau continuarea centurii capitalei.

Si atunci care sa fie argumentul electoral al unei puteri care nu a reusit nimic din ce a promis si nu a facut decat ceea ce reprosa adversarilor, inclusiv sporirea spectaculoasa a fondului de rezerva al premierului, de unde era acuzat Mihai Razvan Ungureanu ca ii mituieste pe primari? USL are nevoie sa tina viu antibasismul si sa-l stoarca de voturi. Altceva decat acest mesaj negativ isteric nu are de oferit. Nu stiu cat de eficienta va fi aceasta strategie, dar USL nu vadeste nicio alta.

Si mai e ceva. Daca prezidentialele anticipate ar fi odata cu parlamentarele, dupa cum vrea Dan Voiculescu, cu cine ar candida USL? Desi uniunea nu si-a ales alt candidat oficial, oamenii cat de cat rationali din uniune stiu ca nu mai pot miza pe Crin Antonescu. Dupa ce a insultat mai toti jucatorii europeni importanti in frunte cu Angela Merkel, dupa ce s-a autoinclus in randul dusmanilor Departamentului de Stat de la Washington, Crin Antonescu nu mai poate fi presedintele Romaniei pentru ca s-a autoanulat in politica externa, adica atributul prezidential esential. Alegerea lui ar echivala cu izolarea Romaniei cu toate consecintele ei, inclusiv econimice.

USL are nevoie de alt candidat si daca il va desemna inainte de alergerile parlamentare exista un mare risc de rupere a uniunii. Asa ca pana la calmarea apelor in interiorul USL sau macar pana la trecerea pragului parlamentarelor, USL are nevoie ca Traian Basescu sa ramana acolo unde este. Iar aceasta nevoie este cumplit de dureroasa.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Frumos articol! Doamna Ene are talent de analist politic si condei