Cum desfiinteaza Victor Ponta statul de drept (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:00
15974 citiri
Cum desfiinteaza Victor Ponta statul de drept (Opinii)
Foto: gov.ro (Arhiva)

Victor Ponta a desfiintat statul de drept, intr-un mod pe care nu si l-a permis pana acum niciun politician roman, de la Ion Iliescu la Traian Basescu si inapoi.

Pentru ca refuzul explicit, anuntat cu subiect si predicat, de a respecta o decizie a unui for judecatoresc, fie ca el se numeste judecatorie dintr-un targ de provincie, Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Curte Constitutionala asta insemana.

Desfiintarea statului de drept, comisa de un un politician imatur si iresponsabil, ajuns accidental intr-o functie care ii depaseste cu mult puterile, care da din picior, ca un copil rasfatat, pentru ca nu a primit jucaria dorita.

"In calitatea mea de prim-ministru si in baza mandatului dat de Parlament, voi merge la Bruxelles sa reprezint interesele Romaniei, presedintele nu are niciun fel de mandat, indiferent de faptul ca are 5 judecatori care ii sunt credinciosi", a declarat Victor Ponta care acuza politizarea CCR.

Curtea Constitutionala nu este mai politizata decat a fost ea intotdeauna, de la infiintare. Nu e mai politizata decat era pe vremea lui Ion Iliescu sau a lui Adrian Nastase.

E drept, pe atunci PSD detinea o majoritate atat de zdrobitoare incat nu se punea problema vreunei opozitii politice sau extrapolitice.

Curtea Constitutionala nu e nici mai politizata decat era pe vremea cand, in exact, dar exact aceeasi componenta, respingea initiative foarte importante pentru fosta Putere, cum ar fi taierea a 15 procente din pensii sau comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Titus Corlatean acuza doi judecatori ca ar fi incompatibli. Cum de n-a observat asta cand CCR dadea sentinte favorabile lor?

Pe vremea aceea, CCR era buna, inteleapta si competenta. Acum, pentru ca nu i-a dat dreptate lui Victor Ponta, CCR, in aceeasi componenta, este politizata si, mai mult decat atat, hotararile ei devin facultative.

Victor Ponta dezinformeaza inacceptabil cand spune ca 5 judecatori ai CCR sunt numiti de Traian Basescu. Doar 3 sunt numiti de presedinte, 3 fiind desemnati de Camera Deputatilor si 3 de Senat. Si mi-e greu sa cred ca fosta coalitie, care n-a reusit sa-si pastreze Guvernul, functioneaza ca unsa in cadrul CCR.

Nu mi se pare ca UDMR a ramas aliatul fidel al PDL si nici macar nu a fost vreodata un aliat al presedintelui. Dar pana la urma, acestea sunt detalii.

Ceea ce conteaza este ca o autoritate judecatoreasca de cel mai inalt rang al acestei tari a emis in conditii perfect legale o hotarare pe care premierul o sfideaza si refuza sa o execute fara a avea niciun alt argument decat acela ca nu-i convine.

Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca Traian Basescu ar fi refuzat sa respecte o decizie a CCR. Victor Ponta cerea suspendarea presedintelui atunci cand acesta a declarat ca, "indiferent ce va zice Curtea Constitutionala, banii (pentru majorarea pensiilor si a salariilor - n.red.), nu exista".

"Un presedinte al Romaniei nu are voie sa faca o astfel de declaratie", spunea atunci Victor Ponta. Dar un premier are voie sa incalce explicit o decizie a CCR?

Victor Ponta comite un atac fara precedent la adresa Justitiei, care-l descalifica total nu numai pentru functia pe care o ocupa acum, ci si pentru calitatea de politician roman.

Iar ceea ce-l desparte de o fapta penala, nerespectarea hotararilor judecatoresti, este doar faptul ca decizia CCR nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Si nici nu stiu daca va fi publicata prea curand, avand in vedere ca, in aceeasi zi in care Victor Ponta a pierdut la CCR, Monitorul Oficial a fost trecut prin ordonanta de urgenta in subordinea Guvernului. Care e urgenta este evident.

Ceea ce se intampla acum este o continuare apoteotica a atacului comis impotriva Inaltei Curti de Casatie si Justitie dupa pronutarea verdictului in cazul Nastase si a batjocoririi statului de drept prin dramoleta sinciderii ratate.

Dl. Ponta si USL nu au decat sa initieze orice modificare a legii CCR. Deja i-au amputat masiv din atributii. Dar cat timp CCR functioneaza dupa actuala lege, cat timp ea este legal constituita, iar hotararile sale sunt procedurale, nu exista niciun motiv care sa-i permita lui Victor Ponta sa le conteste si, cu atat mai putin, sa nu le respecte.

Fata in fata cu infrangerea spre care s-a dus cu obstinatie, Victor Ponta a revenit la refrenul preferat al USL - suspendarea: "Consider ca am obligatia alaturi de Parlamentul Romaniei sa deblocam acesta situatie si singurii care pot sa decida sunt cetatenii Romaniei".

Adevarul e ca Victor Ponta a suspendat deja CCR, urmeaza presedintele, in mod evident. De ce? Pentru ca in conditiile unui conflict institutional a sesizat singurul for competent sa-l solutioneze si a avut castig de cauza? Va fi presedintele suspendat pentru ca respecta o hotarare a CCR la initativa celui care incalca o hotarare a CCR? Sau, mai degraba, pentru ca, in conditiile eliminarii uninominalului pur (decizie luata in unanimaitate de CCR), majoritatea zdrobitoare a USL devine discutabila, iar Traian Basescu va avea un cuvant greu la desemnarea viitorului premier?

Mi se pare ca in acest moment Victor Ponta este cel care se califica pentru suspendare, pentru deserviciul enorm pe care il face Romaniei. Ca domnia sa, ca persoana, se face de ras nu e important. Are deja eticheta de plagiator in ochii liderilor europeni.

E important ca premierul Romaniei calca in picioare statul de drept si ofera oficialilor care fac monitorizarea pe justitie un exemplu de incalcare a legii care e greu de crezut ca nu va atarna greu in urmatorul raport MCV.

Cel de care depinde aderarea la Schengen. Aderarea despre care Victor Ponta se da de ceasul mortii sa vorbeasca la Bruxelles.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...
Comentarii
Poza Kim Jong II Pon Ta
Kim Jong II Pon Ta
rank 5
În Romania a apărut encefalita spongiformă ovină. Se numeste boala
Poza Florin2
Florin2
rank 5