Victor Ponta, in colti de pitbull

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 August 2013, ora 07:32
8152 citiri
Victor Ponta, in colti de pitbull

Daca Victor Ponta este intr-adevar onest, si avem obligatia sa plecam de la prezumtia de buna credinta, nu-i asa?, strategia sa in privinta privatizarii CFR Marfa este absolut de neinteles.

Dupa cum explica Laura Stefan, expert anti-coruptie EFOR, intr-un interviu acordat Ziare.com, si dupa cum a declarat mai tarziu si presedintele Traian Basescu, statul roman este acum in pericol nu numai sa rateze privatizarea companiei, ci sa ii si plateasca daune lui Gruia Stoica, declarat castigator al licitatiei.

Guvernul a emis inca de luna trecuta HG de privatizare, dar nu a publicat-o si in Monitorul Oficial. Deci, din punct de vedere legal, ea nu exista. Deci termenul de 5 zile pentru semnarea contractului nu curge, dar nici contractul nu poate fi semnat. Si nici Gruia Stoica nu poate obtine creditul necesar de la banci, cat timp nu are contractul. Este un cerc vicios, un blocaj total.

Patronul GFR a apucat sa participe la o licitatie in Croatia, a specificat in documentatie ca detine peste 50% din CFR Marfa, si a castigat-o. Daca nu se semneaza contractul poate pica si licitatia din Croatia si de aici daune si mai mari pe care le poate cere statului.

Scuza cu CSAT poate merge pentru publicul mai putin informat, dar nu are nicio sansa sa tina in instanta, pentru ca lipsa unui aviz necerut de lege, din partea unei institutii care nu are atributii legale in domeniu, nu poate fi invocata nici macar in gluma. Licitatia poate fi anulata doar din motive foarte bine intemeiate si deocamdata guvernul nu a invocat vreunul. Dimpotriva, premierul a declarat privatizarea drept un mare succes si l-a felicitat calduros pe Relu Fenechiu pentru acest rezultat.

Teoretic ne putem gandi, intr-adevar, ca la mijloc este o conspiratie, menita sa-i asigure lui Gruia Stoica niste bani publici acordati cu titlu de despagubire. Insa scandalul este atat de mare deja, iar prejudiciul de imagine suferit de Victor Ponta atat de grav, incat o asemenea manevra ar fi de-a dreptul sinucigasa. Indiferent de serviciile pe care le-ar presta Gruia Stoica in schimb, pretul este cu mult prea mare, din punct de vedere politic si poate ca la un moment dat chiar penal.

Mi se pare mai degraba ca Victor Ponta isi da in acest moment masura intregii incompetente si slabiciuni. A intrat cu capul inainte intr-o tampenie imensa, nu mai stie si nici nu mai are cum sa iasa din ea. Daca semneaza isi asuma toate consecintele contractului, inclusiv pe cele sociale care ar putea urma. Daca nu semneaza se lasa cu despagubiri. Ambele ii vor atarna de glezne ca bolovanii. Strategia CSAT s-a fasait, iar presedintele trage in el cu toata munitia din dotare.

Intre timp, pe langa CFR Marfa i-a mai lipit pe frunte concediul de lux din Miami. Daca o tine tot asa, pana se intoarce din SUA va fi atat de ciuruit incat nici macar nu va mai conta daca semneaza sau nu.

Teoretic, singura solutie a lui Victor Ponta ar fi sa revina urgent din vacanta, sa ia o decizie si sa puna capat mascaradei. Fie nu are motive de anulare a licitatiei si semneaza ce e de semnat si se roaga la D-zeu ca Gruia Stoica sa nu aiba banii, fie isi asuma anularea licitatiei pentru a evita o eroare si mai mare. Dar pentru o astfel de alegere iti trebuie curaj si responsabilitate. Victor Ponta nu are nici una, nici alta.

S-a pitit in gaura de sarpe, asteptand probabil ca, in buna traditie romaneasca, sa apara un scandal mai mare, mai gogonat, lumea sa uite si sa mermeleasca pana la urma intreaga problema, iesita din lumina reflectoarelor.

Cred ca e un calcul gresit pentru ca Traian Basescu l-a luat in dinti precum un pitbull si nu cred sa-i dea drumul pana cand nu va obtine ce va dori, adica discreditarea totala a lui Victor Ponta.

E ceva ce totusi nu-mi da pace in toata aceasta poveste. Daca nu ma insel, exista o declaratie mai veche, din perioada coabitarii de catifea, in care presedintele, intrebat despre privatizarea CFR Marfa, spunea ca ar fi un singur investitor care s-ar califica, dar cu riscul de a creea un monopol. Oare la cine se referea? Cineva se califica atunci si nu se mai califica acum? S-au stricat oare niste jocuri s-au stricat intre timp?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CFR Marfa privatizare CSAT, #Victor Ponta Miami bona, #Gruia Stoica despagubiri , #Traian Basescu