Victor Ponta si arta compromiterii (Opinii)

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 21:54
7574 citiri
Victor Ponta si arta compromiterii (Opinii)
Foto: Arhiva

Prim-ministrul in exercitiu tocmai si-a completat CV-ul cu un punct pe care politicienii de anvergura il resping cu toata convingerea: nestapanirea de sine. A dovedit-o cu ocazia unui interviu in prime time acordat unei televiziuni.

Oricata ura a acumulat in chimismul sau interior, statura unui personaj aflat sub cercetare politica de mai toate cancelariile cu staif din Europa nu-i permite exprimari de spatiu viran. Victor Ponta n-a stiut sau a ignorat unul dintre comandamentele principale prevazut in casus belli - sa nu faci ceea ce dusmanul vrea sa faci.

Ei bine, premierul a scapat caii, spunand despre Traian Basescu ca este un "nemernic". Mai mult, atentionat de catre moderatorul emisiunii ca termenul sare gardul bunului-simt, nu si-a prezentat scuzele, ci a intarit adjectivul cu pricina.

Asa ceva nu se cade. Este impardonabil. Ce-a mai ramas din aura, gratuita in opinia mea, cu care-l gratulau candva sustinatorii, aceea de micul Titulescu? Daca liderul Guvernului il considera pe suspendatul presedinte un infam, un misel de trei parale, ar trebui sa stie ca nu e bine niciodata sa te bati cu un inamic de proasta calitate.

N-are decat sa ramana in postul de comanda, ca de observare nu mai este cazul, si sa-si trimita furnicile ucigase din subordine sa-l hacuiasca.

Inteleg ca diatriba televizata are temei asupra de masura. In tara, dar mai cu seama in capitala Uniunii de la Bruxelles, Victor Ponta incaseaza lovitura dupa lovitura.

Multora le-a dat izvor prin insesi intreprinderile la care s-a inhamat. Se astepta la admonestari de tot soiul si timpul a dovedit-o. Doar nu si-o fi inchipuit ca razboiul se va desfasura intr-o odaie pentru ca nimeni sa nu raceasca.

Invectiva lansata nu a avut efect distructiv asupra unui adeversar cuirasat, obisnuit cu cafteli de ulita politica. Ba chiar l-a facut pe acesta sa ranjeasca satisfacut. I-a dat un nou belciug de care sa-si agate coarda in tentativa sa de re-aburcare catre jiltul de la Cotroceni.

Pe Traian Basescu nu-l deranjeaza injuraturile. Le-a auzit zeci de ani in cart sau pe coverta. In schimb, frazele abile susurate cu rafinament la urechi ce nu-i sunt sub control ii produc un vadit inconfort, il exaspereaza cateodata.

Sa nu fi avut habar Victor Ponta ca politica este o vesnica arta a compromisului, nu a compromiterii ori a uitat aceasta regula de fier? In ambele cazuri, utilizand cuvantul "nemernic" s-a descalificat. Seful sefului actualei diplomatii romanesti are nevoie de insusirea ideii ce defineste insasi esenta diplomatiei: sa gandesti de doua ori inainte de a nu spune nimic.

Isi poate trai dispretul fata de potrivnic ca pe o cale de mijloc intre sila si clementa. Altfel, mai pune involuntar o caramida in activul zid de aparare pe care si-l ridica minutios in campanie Traian Basescu.

Rautatea prostiei face ca "jumatate din romani sa barfeasca, iar cealalta sa asculte", asa cum scria candva Tudor Musatescu. Printre primii datori sa curme acest sport devenit mai popular decat oina este chiar dl Victor Ponta.

Pasul numarul unu in acest sens este limpezirea incomodei teme a plagiatului in epicentrul careia se afla. Altminteri, din intregul sau va ramane doar o parte. De demnitar fara acoperire morala.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta Basescu nemernic, #Ponta limbaj de mahala , #Traian Basescu