Victor Ponta, sub reflectorul lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 05 August 2014, ora 12:56
10981 citiri
Victor Ponta, sub reflectorul lui Traian Basescu (Opinii)

Traian Basescu il ruga vineri pe Victor Ponta ca pana marti sau miercuri sa se gandeasca la alte solutii pentru portofoliile Culturii si Bugetului.

Deja premierul a anuntat ca nu intentioneaza sa le retraga, iar UDMR, la randul sau, a comunicat ca nu va face alta nominalizare in locul "bipedei" Rozalia Biro. Asa ca nu vad de ce presedintele ar mai astepta.

Asta nu inseamna ca dna Biro si dl Manda vor ajunge ministri. E greu de crezut ca, dupa ce i-a desfiintat, pe drept cuvant, presedintele va semna decretele de numire in functie a celor doi.

Este adevarat ca presedintele are un singur cartus, adica potrivit unei decizii a CCR are drept sa respinga o singura data, motivat, nominalizarea unui ministru.

A doua propunere trebuie sa o accepte. In cazul portofoliului Culturii, mi-e greu sa cred ca UDMR poate gasi o solutie mai proasta. Mai buna, cu siguranta da, pentru ca e un domeniu in care maghiarii au nume de mare valoare.

In schimb la Buget, ma indoiesc ca PSD sa vina cu ceva mai bun. Daca avea asa ceva, nu cred ca se incurca cu Claudiu Manda.

Teama de a doua propunere a fost si motivul invocat de presedinte pentru faptul ca nu a refuzat inca de vineri cele doua nominalizari.

Dar nu cred ca singurul motiv.

Nu cred ca Traian Basescu se astepta ca Victor Ponta sa retraga cele doua nume. De ce nu e greu de inteles. Premierul vrea sa pastreze meciul anului electoral cu presedintele, fiind postura care-l avantajeaza cel mai tare. Admitand o relatie institutionala cu Traian Basescu, stirbeste din intensitatea acestei partide electorale.

In plus, dupa spectacolul pisicesc oferit la consultarile pe tema CAS, care i-a pus sub semnul intrebarii imaginea de zmeu al zmeilor antibasist pe care a tot incercat sa o construiasca, Victor Ponta nu mai vrea probabil sa faca un pas inapoi.

Dar refuzand sa retraga propunerile, despre care oricum ai lua-o, oricum ai interpreta-o, nu poti sa spui decat ca sunt cu totul si cu totul nepotrivite, Victor Ponta si-a asumat explicit, apasat, toate motivele pentru care ele erau nepotrivite.

Avertizat ca e vorba de o doamna care nu stie limba romana la un nivel acceptabil sau da dovada de o crasa incultura si de un domn care nu are nicio calificare profesionala pentru a face bugetul Romaniei, fiind recomandat doar de relatii de cumetrie, dl Ponta a mers apasat mai departe, preluand explicit intreaga inadecvare.

Incapatanare? Lipsa de optiuni? Orgoliu nemasurat? Pura incompetenta? Oricare sau toate la un loc dau masura inadecvarii lui Victor Ponta nu numai pentru functia de premier, ci si pentru aceea pe care o vizeaza, de presedinte.

Prin amanarea verdictului de vineri pana marti, Traian Basescu nu cred ca a urmarit atat schimbarea celor doua propuneri, foarte putin probabila, dupa cum spuneam. Ci mai ales punerea sub reflector a limitelor lui Victor Ponta. Iar Victor Ponta s-a asezat sub lumina puternica si le-a expus din nou in toata splendoarea lor.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...