Buturuga mica si carul USL (Opinii)

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 22:36
2279 citiri
Buturuga mica si carul USL (Opinii)

Proiectul minier de la Rosia Montana poate fi in perspectiva buturuga mica, in masura sa rastoarne carul mare al falnicei aliante numite USL.

Acest lucru, cu toate cele vreo 60% optiuni inca manifestate in favoarea coalitiei cu pricina, in pofida popularitatii unor lideri ai ei si in ciuda debilitatii cronice a unei opozitii care da cu piciorul la toate sansele pe care guvernarea i le furnizeaza cu indicibila darnicie.

Rosia Montana ar putea marca sfarsitul unui parcurs mai degraba norocos decat meritoriu al aliantei de stanga-dreapta, intr-un mod la fel de aleatoriu, precum fulminanta sa ascensiune in alegeri si in preferintele romanilor.

Ma grabesc sa precizez ca in acest caz pierderea de imagine nu este nici macar imputabila in totalitate faptasilor. Pentru ca si actuala opozitie, la randul ei, a imbratisat proiectul. Ba, a si patimit din pricina sa prin debarcarea de la guvernare.

Apoi, nici nu sunt convins, si ca mine multi asemenea, ca el, proiectul, ar fi pagubos si ca renuntarea la el ar fi cea mai buna solutie pentru o Romanie aflata intr-o criza perena de resurse si locuri de munca.

Ca ar trebui sa vegetam in permanenta intr-un dolce farniente patriarhal si pauper. Adevarul sta in detaliile pe care multi dintre adepti si contestatari nu le cunosc cu adevarat si de aceea sunt dispusi sa aiba viziuni prapastioase.

E adevarat, si aici exista o vinovatie, ca executivul, in frunte cu Victor Ponta, a dovedit suficienta duplicitate si fatarnicie. Prin faptul ca astazi imbratiseaza locul unde mai deunazi au scuipat.

Ca nu au, cum se spune, suficient sange in instalatie, ca sa mearga ferm si neabatut in directia hotarata. Ca se rasucesc in bataia vantului diferitilor protestatari mai abitir ca o gingasa crizantema, incat stai si te intrebi ce vor ei la urma-urmelor si cum de au avut curajul de a asuma misiunea grea si virila a guvernarii.

Oare, n-au auzit de lideri precum cea supranumita "Doamna de Fier" sau chiar, contemporana cu noi, Angela Merkel? Si aici e vorba de niste doamne!

Partea proasta este ca Rosia Montana este o capcana in care Executivul a intrat si ii va fi extrem de greu, daca nu imposibil, sa iasa. O capcana cu mult mai mare decat Oltchim sau CFR-Marfa. Printre altele si datorita fenomenului de cumul. Oricum se va finaliza va fi rau pentru USL.

Daca se da castig de cauza companiei canadiene, ecologistii vor sari in sus mai abitir decat astazi, cand dau dovada de o incredibila capacitate de mobilizare. Impreuna cu opozitia si cu media apropiata ei vor crea convingerea ca iarasi si iarasi avutul tarii a fost scos la mezat.

Daca, dimpotriva, se renunta la proiect, acelasi executiv va fi acuzat de ignorarea intereselor legitime ale minerilor si zonei in care acestia isi duc anevoios zilele. I se va imputa, si poate pe buna dreptate, ca nu este in stare sa-si respecte promisiunile electorale referitoare la crearea unor locuri de munca si ca inregistreaza esec dupa esec in toate demersurile sale cu tema economica.

Una peste alta, ipostaza lui Victor Ponta nu este de invidiat. Si lucrul acesta l-a simtit, cu instinctul sau politic destul de ascutit, si celalalt corifeu al USL, Crin Antonescu, care a schitat niste tentative evidente de a se distanta si de a pregati solutia de avarie in chestiune.

Vizita premierului la Rosia a fost o miscare abila, dar hopul este departe de a fi trecut. Singura solutie, debila si ea, ar fi sa se deschida dosarele, sa se analizeze si sa se explice amanuntit tot ce ar intra in complicata ecuatie.

Publicul insa va actiona in continuare in functie de umori, nu de judecati rationale si analitice. Merita totusi o incercare!

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#proteste Rosia Montana, #Ponta exploatare Rosia, #Ponta proteste Rosia , #USL