Buturuga mica si carul USL (Opinii)

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 22:36
2236 citiri
Buturuga mica si carul USL (Opinii)

Proiectul minier de la Rosia Montana poate fi in perspectiva buturuga mica, in masura sa rastoarne carul mare al falnicei aliante numite USL.

Acest lucru, cu toate cele vreo 60% optiuni inca manifestate in favoarea coalitiei cu pricina, in pofida popularitatii unor lideri ai ei si in ciuda debilitatii cronice a unei opozitii care da cu piciorul la toate sansele pe care guvernarea i le furnizeaza cu indicibila darnicie.

Rosia Montana ar putea marca sfarsitul unui parcurs mai degraba norocos decat meritoriu al aliantei de stanga-dreapta, intr-un mod la fel de aleatoriu, precum fulminanta sa ascensiune in alegeri si in preferintele romanilor.

Ma grabesc sa precizez ca in acest caz pierderea de imagine nu este nici macar imputabila in totalitate faptasilor. Pentru ca si actuala opozitie, la randul ei, a imbratisat proiectul. Ba, a si patimit din pricina sa prin debarcarea de la guvernare.

Apoi, nici nu sunt convins, si ca mine multi asemenea, ca el, proiectul, ar fi pagubos si ca renuntarea la el ar fi cea mai buna solutie pentru o Romanie aflata intr-o criza perena de resurse si locuri de munca.

Ca ar trebui sa vegetam in permanenta intr-un dolce farniente patriarhal si pauper. Adevarul sta in detaliile pe care multi dintre adepti si contestatari nu le cunosc cu adevarat si de aceea sunt dispusi sa aiba viziuni prapastioase.

E adevarat, si aici exista o vinovatie, ca executivul, in frunte cu Victor Ponta, a dovedit suficienta duplicitate si fatarnicie. Prin faptul ca astazi imbratiseaza locul unde mai deunazi au scuipat.

Ca nu au, cum se spune, suficient sange in instalatie, ca sa mearga ferm si neabatut in directia hotarata. Ca se rasucesc in bataia vantului diferitilor protestatari mai abitir ca o gingasa crizantema, incat stai si te intrebi ce vor ei la urma-urmelor si cum de au avut curajul de a asuma misiunea grea si virila a guvernarii.

Oare, n-au auzit de lideri precum cea supranumita "Doamna de Fier" sau chiar, contemporana cu noi, Angela Merkel? Si aici e vorba de niste doamne!

Partea proasta este ca Rosia Montana este o capcana in care Executivul a intrat si ii va fi extrem de greu, daca nu imposibil, sa iasa. O capcana cu mult mai mare decat Oltchim sau CFR-Marfa. Printre altele si datorita fenomenului de cumul. Oricum se va finaliza va fi rau pentru USL.

Daca se da castig de cauza companiei canadiene, ecologistii vor sari in sus mai abitir decat astazi, cand dau dovada de o incredibila capacitate de mobilizare. Impreuna cu opozitia si cu media apropiata ei vor crea convingerea ca iarasi si iarasi avutul tarii a fost scos la mezat.

Daca, dimpotriva, se renunta la proiect, acelasi executiv va fi acuzat de ignorarea intereselor legitime ale minerilor si zonei in care acestia isi duc anevoios zilele. I se va imputa, si poate pe buna dreptate, ca nu este in stare sa-si respecte promisiunile electorale referitoare la crearea unor locuri de munca si ca inregistreaza esec dupa esec in toate demersurile sale cu tema economica.

Una peste alta, ipostaza lui Victor Ponta nu este de invidiat. Si lucrul acesta l-a simtit, cu instinctul sau politic destul de ascutit, si celalalt corifeu al USL, Crin Antonescu, care a schitat niste tentative evidente de a se distanta si de a pregati solutia de avarie in chestiune.

Vizita premierului la Rosia a fost o miscare abila, dar hopul este departe de a fi trecut. Singura solutie, debila si ea, ar fi sa se deschida dosarele, sa se analizeze si sa se explice amanuntit tot ce ar intra in complicata ecuatie.

Publicul insa va actiona in continuare in functie de umori, nu de judecati rationale si analitice. Merita totusi o incercare!

Citește și:
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală. AUR a depus proiectul de lege
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală. AUR a depus proiectul de lege
AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar. Iniţiativa, denumită ”Propunerea legislativă pentru modificarea...
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...