Cum se sparge USL in mii de cioburi (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 23:59
8168 citiri
Cum se sparge USL in mii de cioburi (Opinii)
Foto: adevarul.ro

Nu jocurile de culise ale presedintelui pentru sustinerea PDL, nu aliantele intre si dintre diferitele miscari populare, dddei sau becalizati dornici de aliante pentru mentinerea la putere a actualilor guvernanti vor aduce infrangerea Uniunii Social Liberale la alegerile de anul viitor.

USL va sucomba de la sine, in urma arderilor interne care deja nu mai pot fi tinute in frau. Explozia acestora, fie inainte, fie dupa alegeri, va consemna sfarsitul ei.

Nici macar modificarile tot mai stranii si nedemocratice ale Legii electorale, printre care votul prin corespondenta, coborarea pragului electoral, alegerea primarilor si parlamentarilor din primul tur si diminuarea numarului de deputati si senatori - nici macar aceste schimbari nu vor aduce castigul major pentru Partidul Democrat Liberal. Ci razboaiele interne, neintelegerile tot mai adanci dintre diferitele grupari de interese, ciondanelile de fiecare zi dinauntrul USL, ele vor scoate principalul partid de guvernamant din faliment si-l vor reanima.

Pe Uniunea Social Liberala ar fi putut-o salva ideea care a stat la baza infiintarii ei - dorinta de a pune capat unui regim politic tot mai falimentar, atat din punct de vedere social, cat si economic si moral. O idee in sine mobilizatoare, care putea fi justa sau cel putin prezentata ca atare, pe masura ce abuzurile antidemocratice ale guvernantilor se inmultesc. Daca acest obiectiv ar fi fost unul in care sa creada cu adevarat nu doar liderii Uniunii ci si toti ceilalti membri ai ei, atunci poate ca USL ar mai fi avut o sansa.

Isteria care a fost declansata odata cu nominalizarile facute pentru candidatii la alegerile din 2012 m-a facut sa cred ca aceasta alianta e deja terminata. Trebuie sa ai o oarecare inteligenta sat ii in viata o amestecatura de interese, unele total divergente, pe care totusi sa incerci sa le unesti si sa le subjugi unui singur scop. Pe care, eventual, sa il transformi apoi intr-un ideal. N-a fost sa fie. Discutiile purtate in ultimul timp la cel mai inalt nivel in USL, intre lideri si posibilii viitori candidati, demonstreaza ca alianta nu are resurse si nici motivatia de a castiga lupta din 2012.

Oricat de negativ si emotional ar vota romanii, asa cum au demonstrat-o la fiecare alegeri in ultimii 20 de ani, mai putin in 2008 si 2009, prostiile, gafele si erorile de strategie facute de USL inca de pe acum cred ca vor fi fatale pentru 2012. Iar declaratiile tot mai iresponsabile facute, pe rand, de principalii lideri ai partidelor care formeaza USL fac si mai vizibile neintelegerile de fond care mustesc la baza ei.

Victor Ponta, de exemplu, parca si-a propus sa se autodepaseasca in penibil de fiecare data cand comenteaza iesirile publice ale presedintelui - fie ca acestea din urma sunt ele in sine jenante sau nu.

Ca Victor Ponta poate sa declare acum ca Basescu umbla dupa sticla pe jos, iar dupa cinci minute sa isi ceara scuze in fata unui jurnalist care acuza duritatea si calitatea discursului sau - asta e doar o mostra de imaturitate si lipsa de personalitate. La fel si in cazul lui Crin Antonescu, doar in alt sens. Putin mai atent la riscul alunecarii in extreme, presedintele liberalilor uita cu totul de sine atunci cand este lasat sa vorbeasca singur mai mult.

Insa deasupra tuturor problemelor din USL, poate chiar si mai grava decat imaginea lui "Felix Motanul", care troneaza fondatoare la baza organizatiei, sta mai nou chipul imberb si naiv, dar deloc candid, al lui Daniel Constantin. Aceasta interfata a lui Voiculescu este cu atat mai distrugatoare pentru imaginea USL cu cat se incapataneaza sa deschida si gura. Ca si cum nu ar fi suficiente accidentele si asa tot mai dese ale copilotului Ponta si ale rebelului Antonescu, musai trebuie sa loveasca si Daniel Constantin.

E parca mult prea mult. Oricum, mult mai mult decat poate suporta orice nefericit care a ajuns sa stie cine este Constantin si sa-l asculte cat de serios ne asigura el ca "NIMENI nu este in masura sa dea ultimatumuri Partidului Conservator". Intr-adevar nimeni, pentru ca nimanui nu-i pasa de acest partid televizor decat pentru a ajunge pe ecranul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#probleme USL, #Victor Ponta USL, #declaratii lideri USL , #USL