De ce nu poate fi Victoras premier (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 12:41
9028 citiri
De ce nu poate fi Victoras premier (Opinii)

Tocmai cand Angela Merkel si Nicholas Sarkozy luptau din rasputeri pentru a impiedica ideea periculoasa a premierului grec de a organiza un referendum pe tema planului de salvare atat de greu zamislit de liderii europeni, ca Victoras al nostru se trezi vorbind si el sau, mai precis, scriind pe blog. Ca si el e om, nu-i asa?

"Eu sunt cu totul de acord cu decizia luata (de organizare a referendumului in Grecia n.r.). Numai un dictator sau un iresponsabil patologic (cum este cazul Romaniei) isi asuma decizii fundamentale pentru tara sa impotriva vointei propriului popor - tarile democratice au o consultare publica macar la nivelul reprezentantilor legitimi ai poporului - Parlamentul; dar referendumul ofera o legitimitate net superioara oricarei decizii luate in cadrul unei institutii formale. Ii invidiez pe greci ca au in sfarsit un lider care tine cont de parerea lor(...) ma gandesc ca daca viata m-ar fi pus in fata unei decizii atat de grele as fi facut exact ca Papandreou!". Bravo, Victoras, eminenta demonstratie de iresponsabilitate!

Presedintele PSD a pierdut nu numai o buna ocazie de a tacea, dar a si aratat limpede precum cristalul de ce Traian Basescu il numeste imatur, iar Ion Iliescu ii spune ca mai are goluri si l-ar prefera pe Adrian Nastase in functia de premier al USL. Ei bine, Victoras numai ce a cazut intr-un astfel de gol. N-a cazut, s-a prabusit neimpins de nimeni in greseala politica majora a lui Papandreou, dupa cum a calificat, fara exceptie, presa internationala intentia premierului elen.

E drept, exista suspiciuni ca nici macar el n-a crezut in asa tampenie si ar fi folosit-o doar ca strategie politica extrem de periculoasa de negociere cu opozitia interna si cu liderii europeni. Ca dovada si razgandirea destul de rapida. Dar de unde sa inteleaga Victoras asa ceva? El a batut din palme fericit cand a auzit de referendum.

Acum una din doua, una din doua prostii vreau sa spun. Ori Victor Ponta nu stie ca unele teme chiar nu pot face subiectul unui referendum, ori este atat de obsedat de Traian Basescu ca ar fi dispus sa sustina orice aberatie daca ea poate fi convertita intr-un atac la adresa presedintelui.

Niciunde in lumea asta mare, niciodata, masurile de austeritate luate cu cutitul la os nu au fost supuse vreodata unui referendum. Ce o sa-ti raspunda omul simplu, fara pregatire economica, atunci cand il intrebi daca e de acord sa-i iei din bani? Sigur, poti incerca sa-i explici cum e cu deficitul, cu falimentul, cu imprumuturile care nu mai pot fi luate caci nimeni nu mai este dispus sa ti le dea. Explicatiile acestea sunt insa complicate. Unii le vor intelege, poate.

Dar cei mai multi dintre oameni nici macar nu se vor stradui sa inteleaga. Ei stiu doar ca nu vor sa renunte la nimic si vor cauta scapare in tot felul de explicatii conspirationiste si solutii, oricat de abracadabrante, care le garanteaza, pasamite, o viata macar ca pana acum. Nimeni, niciunde in lume, nu renunta de buna voie la bani si o viata mai buna si peste tot oamenii sunt convinsi ca exista si solutii care sa-i scuteasca de sacrificii.

Si tocmai de aceea, in situatii limita care presupun masuri dure, e nevoie de oameni politici puternici, cu vointa si curaj, care sa le impuna, punandu-si pe masa cariera politica, la care sa tina mai putin decat la viitorul tarii. Credeti ca omul providential al Poloniei, Leszek Balcerowicz, a supus vreunui referendum terapia de soc aplicata economiei poloneze in anii 90?

A fost un dictator in opinia lui Victoras al nostru. Multi polonezi au crezut atunci la fel si l-au urat pe Leszek Balcerowicz ca pe Diavol insusi, caci masurile luate au provocat multa suferinta si multe sinucideri chiar. Dar iata ca economia poloneza, asanata atunci, a trecut prin criza avand in permanenta capul deasupra apei. Daca atunci aveau referendum, acum ar fi fost in rand cu noi probabil.

Papandreou nu a luat o decizie radicala din exces de democratie dupa cum crede Victoras, ci din calcul politic cinic si pentru ca nu are forta si curaj. E un om politic de prea mica anvergura pentru vremurile pe care le traieste acum Grecia, si din cauza unor oameni ca el statul elen a ajuns acolo unde a ajuns.

Oameni politici care au facut ce a vrut electoratul, adica au impartit bani cu mult peste ceea ce producea tara, doar pentru a castiga simpatie si voturi. A venit nota de plata si nici acum nu sunt in stare sa faca ce trebuie. Neintrebat de nimeni, Victoras al nostru s-a incadrat singur in aceasta categorie de politicieni, blestemul oricarei tari.

Dar, l-as intreba pe Victoras din fruntea USL, ce parere crede el ca au romanii despre deciza grecilor de a organiza referendumul, cat timp frisoanele provoate de ea pe piata financiara au dus la o devalorizare masiva si brusca a leului? Cred ca si ei erau cazuti in admiratia lui Papandreou in timp ce-si calculau noua valoare a ratelor. Si aceasta devalorizare a fost doar o piscatura de tantar in comparatie cu suflul ce ar matura Romania daca planul de salvare va esua, iar Grecia va exploda. Sa vedeti daca euro ar ajunge la 5 lei ce in ce admiratie pentru Papandreou ar cadea romanii.

Si mai am o problema, de aceasta data de consecventa a liderului social democrat. Daca Victor Ponta tot are un asemenea respect pentru referendum, nu vad de ce s-a opus din rasputeri celui din 2009, referitor la un parlament mai mic si unicameral, iar acum PSD se opune aplicarii rezultatelor lui.

Ce sa-i faci? La partid, ii mai da Ion Iliescu sau Adrian Nastase cate una peste ceafa cand da sa se arunce in declaratii mirobolante, dar singur, fata in fata cu tastatura computerului si pagina sa de blog, Victoras este insusi in toata spendoarea lui politica. Sa-l admiram!

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...