Der Spiegel scrie despre deriva antisemita a regimului Ponta

Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 21:55
7099 citiri
Der Spiegel scrie despre deriva antisemita a regimului Ponta
Foto: Der Spiegel

Propunerea ca Lucian Bolcas sa preia o functie de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei nu a ramas fara ecou in presa internationala.

"Romania are un nou scandal de antisemitism. Lucian Bolcas, un cunoscut avocat, ultranationalist si fost vicepresedinte al unui partid antisemit, ar urma sa devina judecator al Curtii Constitutionale in Romania, stat al Uniunii Europene. Tocmai dupa ce la televiziunea de stat TVR3 a rasunat un colind despre exterminarea evreilor", scrie Der Spiegel.

"Noul scandal apartine Guvernului condus de premierul Victor Ponta, fiindca el l-a nominalizat pe politicianul si avocatul Lucian Bolcas pentru functia de judecator la CCR. Barbatul de 71 de ani a fost ani la rand vicepresedinte al partidului antisemit si ultranationalist Romania Mare.

In 2010, dupa o cearta interna cu liderul de atunci al partidului, Corneliu Vadim Tudor, un antisemit notoriu, fost colaborator al Securitatii si poet de casa al cuplului Ceausescu, a fost exclus din PRM si a intrat in PSD", mai noteaza sursa citata.

"Bolcas l-a citat de multe ori pe Nichifor Crainic, un ideolog antisemit din perioada interbelica, ministrul propagandei in timpul dictaturii lui Antonescu, responsabil pentru uciderea a peste 300.000 de evrei romani in perioada 1941-1944. Bolcas militeaza pentru ridicarea de statui ale lui Antonescu in Romania si pentru reabilitarea legionarilor.

El este de asemenea avocatul fostului premier roman Adrian Nastase, condamnat in iunie 2012 la 8 luni de inchisoare pentru finantarea partidului. Probabil si de asta, Bolcas a fost nominalizat de Guvernul Ponta pentru functia de judecator CCR", noteaza jurnalistii germani.

Ei amintesc si faptul ca presedintele Traian Basescu se opune numirii sale, in timp ce premierul Victor Ponta continua sa laude experienta sa in domeniul justitiei. Contactat de Spiegel, Bolcas a subliniat ca nu este antisemit, ba chiar este prieten cu presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer. El a adaugat ca "Antonescu a fost o figura tragica cu parti pozitive si negative, dar istoricii trebuie sa decida cine este vinovat pentru moartea evreilor din Transnistria".

Vainer a declarat pentru Spiegel ca "evident ca nu este prieten" cu Bolcas. "Cat priveste nominalizarea sa la functia de judecator CCR, nu trebuie uitat ca Bolcas a fost lider marcant al unui partid antisemit si extremist", a mai spus Vainer.

"Actualul incident nu este singurul scandal antisemit al Guvernului Ponta si al comunistilor de tranzitie social-democrati. In martie 2012, actualul ministru al Infrastructurii, Dan Sova, a negat existenta Holocaustului in Romania, afirmand ca pe teritoriul roman nici un evreu nu a patit nimic. Sova a negat si progromul de la Iasi, in urma caruia au murit 13.000 de evrei.

In iulie 2009, colegul de partid Radu Mazare, primar de Constanta, s-a afisat intr-un costum nazist la o prezentare de moda. Anul acesta doua orase romanesti au declarat cetateni de onoare doi fosti lideri ai legionarilor, in timp ce in februarie, un istoric a sustinut in fata Academiei Romane, cea mai inalta institutie culturala si stiintifica din tara, ca Holocaustul evreilor din Romania este o minciuna cosmica", enumera Spiegel incidentele cu caracter antisemit din ultima vreme.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...