Deviationism ideologic (Opinii)

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 19:31
2138 citiri
Deviationism ideologic (Opinii)
Foto: Ziare.com

Fara indoiala, ziua de 3 aprilie 2013 va marca istoria Uniunii Social Liberale. Controversata nominalizare a Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, de catre ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta, a vibrat puternic in mediul politic autohton aflat oricum de zile intregi in clocot.

Esenta acestei zile memorabile pentru politica romaneasca nu a fost demersul premierului care detine, cu titlu de interimat, portofoliul Justitiei, de a avansa propuneri pentru sefii parchetelor, ci "asumarea" de catre Ponta a unei pozitii contrare liniei oficiale a USL.

Cu alte cuvinte, printr-o decizie antagonica factiunii anti-prezidentiale - dominante, de altfel -, co-liderul USL a deviat ideologic de la conduita traditionala a Uniunii.

Cuvantul de ordine al zilei de 3 aprilie 2013 a fost "fisura". O ruptura intervenita intre doua atitudini ireconciliabile.

Pe de o parte, Crin Antonescu, presedintele liberal, impetuos in opinia sa privitoare la nominalizarea doamnei Kovesi, identificata ca un exponent al "regimului Basescu" si, pe cale de consecinta, indezirabila.

Pe de alta parte, liderul partidului aliat al liberalilor la guvernare, Victor Ponta, care a pus piciorul in prag si a efectuat discutabila nominalizare, dupa cateva zile de dezbateri aprinse si rasturnari de situatie.

Deviationismul ministrului interimar al Justitiei a fost receptat cu ostilitate si replici caustice de catre tabara liberala. Reactii previzibile, deloc surprinzatoare.

Fiecare declaratie sau pozitie publica a lui Crin Antonescu, privitoare la numele viitorului procuror sef al DNA, a anticipat opozitia nemijlocita exprimata de catre liberali.

Chiar daca, formal, unitatea USL este o realitate scriptica, din punct de vedere principial, deviationismul lui Victor Ponta poate reaseza piesele importante pe tabla de sah a politicii romanesti.

In conditiile in care Uniunea Social Liberala s-a conturat si a functionat ca un sistem opus ireductibil lui Traian Basescu, o armonie in cuget si fapte intre unul dintre cei doi reprezentanti de frunte ai acesteia si presedintele Romaniei are efectul unui cutremur.

Daca liantul care a mentinut coeziunea se rupe, intervine discordia.

Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, marţi, 23 iulie, despre afirmaţia Elenei Lasconi privind nevoia de curăţenie din PNL, că i s-a părut ”uşor obraznică”. ”Eu o invit...
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Florin Manole, liderul PSD Sector 1, a declarat marţi, 23 iulie, că nu crede că există niciun scenariu viabil în care premierul Marcel Ciolacu să îl desemneze comisar european pe...
#Ponta numire Kovesi, #Ponta numire DNA, #USL scandal Kovesi , #USL
  1. Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
  2. Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
  3. Rareș Bogdan, ales vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European
  4. Înalt oficial din Guvernul SUA la București: ”Statul român are potențialul de a deveni un important hub regional în domeniul energiei”
  5. Dan Barna a fost ales vicepreședintele grupului Renew din Parlamentul European. Poziția dobândită de Vlad Voiculescu
  6. De ce a fost dată afară din AUR Diana Șoșoacă. Explicația oficială
  7. Alexandru Rafila, investigat de procurorii lui Kovesi. USR: ”A tăiat 740 de milioane de euro de la construcţia de spitale şi a dat pentru consultanţă”
  8. AUR, acuzat că păcălește alegătorii români pentru a le colecta datele personale. ”Este versiunea 2024 a Caritas”
  9. Carmen Dan se leapădă de Liviu Dragnea: ”Nu mai pot urma o himeră”
  10. Cristoiu despre Marcel Ciolacu la prezidențiale: "Vrea o rezoluţie a congresului PSD care să-i ceară să candideze"