Dincolo de mita electorala (Opinii)

Marti, 23 August 2011, ora 22:39
2929 citiri
Dincolo de mita electorala (Opinii)
Foto: mariuswiz.wordpress.com

De duminica incoace nu vorbim decat despre ulei, zahar, geci, pungi, iconite brichete si maturi. Mita electorala a devenit un refren numai bun de explicat orice: esec, victorie, tradare, prezenta sau absenteism la vot. Victor Ponta si Crin Antonescu pretind ca ea este singura explicatie a esecului USL din Neamt si a semiesecului din Maramures. Gheorghe Stefan priveste senin filmul impartirii de pungi si pretinde ca in spatele ei se afla o manevra a opozitiei.

Din nefericire, mita si turismul electoral exista si sunt o practica transpartinica. Ni le-a aratat din nou scrutinul de duminica. Din acest punct de vedere, am asistat la o gretoasa avanpremiera a marii pomanageli de anul viitor. Desi acum numai Opozitia acuza, ambele tabere au procedat la fel, caci, micii, berea, pepenii si brichetele USL nu sunt cu nimic mai prejos decat uleiul, faina, gecile si iconitele PDL. Si, pe ansamblul rezultatului final, cred ca ele s-au anulat reciproc.

Dupa cum este dezarmant faptul ca dupa 20 de ani de teoretica democratie, mai exista atat de multi oameni dispusi sa intinda mana dupa pomana electorala. Daca apoi voteaza in coformitate cu ea se numeste ca s-au vandut, daca iau mita si nu voteaza sau voteaza tabara adversa se numeste ca sunt tepari. Ambele ipostaze sunt la fel de degradante. Cert este ca atata timp cat o mana se va intinde sa ia, va exista mereu una care se va intinde sa dea. E legea cererii si a ofertei.

E drept ca mana s-ar intinde sa dea din ce in ce mai rar, daca sistemul de finantare a partidelor politice va fi modificat. Caci banii care se plimba intre clientela, partid si electorat sunt sursa de coruptie si impotenta a clasei politice. Dar ma indoiesc sincer ca exista vreun partid dispus sa incerce o reforma in acest domeniu.

Dar a reduce rezultatul alegerilor la mita si turism este o naivitate. Si ceea ce ar trebui sa-i ingrijoreze cel mai tare pe liderii USL nu este procentul celor care au fost la vot pentru candidatii PDL, ci imensul procent al celor care au stat acasa. In colegiul din Maramures, unde USL a castigat la limita, trei sferturi dintre alegatori nu s-au dus la vot. In Neamt, jumatate. Daca oamenii ar fi fost convinsi de oferta, de candidati, de liderii USL, nimic nu-i putea impiedica sa mearga la urne.

Iar daca USL ar fi reusit sa scoata la vot trei sferturi din electorat, n-ar fi existat mita pentru toti si nici autobuze suficiente pentru a contracara hotararea alegatorilor. Prezenta mica la vot, lehamitea si indiferenta electoratului ar trebui sa-i preocupe cu mult mai mult pe liderii opozitiei decat cele cateva pungi in plus pe care le-o fi dat Gheorghe Stefan.

Concluzia principala care ar trebui sa le provoace nopti albe liderilor USL, dincolo de orice coruptie electorala, este ca Opozitia nu este inca in ochii electoratului, deopotriva rural si urban, o forta credibila si coerenta, o alternativa viabila la actuala Putere. Daca nu vor fi mereu cu ea in minte, alegerile de anul viitor sunt deja pierdute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mita electorala, #spaga electorala, #alegeri partiale, #frauda alegeri , #USL