Gaze de sist: Fantastica razgandire a USL. "A, Chevron? Credeam ca Chevrolet"

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 14:18
6135 citiri
Gaze de sist: Fantastica razgandire a USL. "A, Chevron? Credeam ca Chevrolet"

Uniunea Social Liberala, altadata cea mai ferventa si dura oponenta a explorarii si exploatarii gazelor de sist in Romania, a ajuns acum sa sustina o asemenea varianta, iar cei care, in judetul Vaslui, organizau demonstratii uriase fata de fracturarea hidraulica au ajuns acum sa o sustina puternic.

In opozitie, USL a dus o lupta constanta impotriva gazelor de sist, dar si a exploatarii resurselor de la Rosia Montana, varful sau de lance fiind actualul premier, Victor Ponta, care a acuzat dur guvernarea Boc pentru ca a ales o asemenea solutie si a promis solemn ca el o va interzice.

De altfel, motiunea de cenzura care a demis Guvernul Ungureanu a continut si un punct in care acestuia i se reprosa tocmai acest lucru - ca doreste exploatarea gazelor de sist. Mai mult, in programul de guvernare propus de USL la alegerile parlamentare din 2012, pe care le-a castigat zdrobitor, se promitea ca nu se vor exploata gaze de sist.

Ajuns la putere, Victor Ponta si-a schimbat rapid optica si l-a luat ca si consilier onorific pe fostul general american Wesley Clark, unul dintre cei mai importanti lobby-isti in favoarea exploatarii gazelor de sist. Declaratiile sale au suferit si ele o intoarcere la 180 de grade, el spunand ca e nevoie neaparata de gaze de sist pentru refacerea economica, scaderea pretului la gaze si independenta energetica a Romaniei. Moratoriul privind exploatarea gazelor de sist a fost si el ridicat, cel care a facut anuntul fiind numarul 2 din PNL, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu. Acum, Victor Ponta e, alaturi de USL, cel mai important sustinator al exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Romania.

Cascadorii rasului la Barlad

Premiul pentru ipocrizie poate fi insa castigat de politicienii USL din Vaslui, care au trecut de la mitinguri anti-gaze de sist si legi de interzicere la sustinere fatisa pentru ele.

Primarul PSD de Barlad, Constantin Constantinescu, i-a explicat lui Vlad Ursulean de la Casa Jurnalistului, cum de s-a razgandit in repetate randuri si a trecut dintr-o tabara in alta: "Eu confundam in mintea mea Chevron cu Chevrolet". Constantinescu, omul care sustinea protestele, monta scene pentru acestea in fata primariei si indemna oamenii sa iasa in strada, sustine acum exploatarea facuta de Chevron.

Deputatul PSD de Barlad, Adrian Solomon, alt opozant "feroce", a abandonat si el rapid lupta dupa ce a fost reales, ba, semn ca nu e chiar fanul consecventei, a trecut in tabara pe care tocmai o facea praf. Solomon, cunoscut publicului pentru ca i-a transmis fostului premier Ungureanu ca "va avea soarta lui Aldo Moro" (fostul sef al guvernului Italiei, asasinat - n.red) nu doar ca si-a retras semnatura de pe proiectul care interzicea exploatarea gazelor de sist, dar, surpriza totala, a facut un proiect pro-exploatarea gazelor de sist, cu mentiunea "sa nu se foloseasca substante periculoase".

Presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a suferit aceeasi transformare subita. Din omul care le spunea protestatarilor, de pe scena: "Nu pentru totdeauna acestei companii (Chevron-n.red) si acestei activitati", s-a transformat in cel mai mare avocat al Chevron si al acestei activitati.

Mai mult, in cadrul unui seminar la Pungesti, comuna care acum s-a revoltat fata de gazele de sist, el a apostrofat dur si arogant un satean vehement, care cerea ca oamenii sa decida in privinta exploatarii.

"Stai jos! Potrivit legii Romaniei, subsolul e al statului. Si nimeni nu va-ntreaba!", a spus Buzatu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#gaze sist razgandire USL, #USL gaze sist Barlad , #USL