Glontul de aur al USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 20:30
9321 citiri
Glontul de aur al USL (Opinii)

USL are spre deosebire de fosta Putere o ocazie extraordinara. Ca exista foarte putine sanse ca ei sa o speculeze e o alta discutie, dar o pleasca extraordinara bantuie Uniunea Social Liberala.

E un scenariu pe care inca majoritatea membrilor USL il refuza, pentru ca este prea devreme si pentru ca entuziasmul si increderea lor data de scorul obtinut le furnizeaza iluzia ca nu vor veni si timpuri de jelanie.

Ele vor veni insa cu siguranta, asa cum soarele va rasari in fiecare dimineata inca vreo cateva miliarde de ani de acum incolo. Nu stim cat succes va avea USL la guvernare, asa cum nu stim cat de repede se va deteriora increderea populatiei in aceasta struto-camila politica. E insa de bun simt a presupune ca mai degraba vor pierde procente decat vor castiga. Ritmul in care se va intampla asta depinde numai de capacitatea lor de a rezolva uriasele probleme ale societatii romanesti.

Conditiile externe, mai ales, nu le sunt favorabile. Criza interna, datoriile la FMI si deficitele de la pensii si salarii sunt probleme care nu par a se lasa usor impresionate de forta electorala a USL. Apoi, criza economica profunda care pare sa cuprinda Europa tot mai mult si deregleaza pietele financiare la nivel global - toate vor afecta si ele cel mai probabil guvernarea USL.

In aceste conditii, este usor de presupus ca la inceputul anului 2014 Uniunea se va afla deja la o rascruce.

Asta e momentul in care USL se trezeste cu o pleasca nesperata in brate. E lectia pe care au ocazia sa o ofere atat fostei Puteri si minunea pe care o pot face pentru romani: respectarea votului de la referendumul din 2009 si realizarea Parlamentului unicameral cu nu mai mult de 300 de reprezentanti.

Victor Ponta a promis ca USL va initia revizuirea Constitutiei inca de la inceputul lui 2013. Asta le ofera cadrul perfect atat pentru scurtarea mandatului prezidential, cat si a structurii Parlamentului si sincronizarea celor doua tipuri de alegeri.

Stiind ca urmeaza o perioada grea, cu provocari numeroase, dintre care prea putine vor tine de competenta si cinstea guvernantilor USL, liderii Uniunii se pot gandi sa isi ofere un plus de aur electoral doar prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate cu doar cateva luni inaintea celor prezidentiale din 2014.

Castigul USL este garantat, atat la parlamentare, cat si la prezidentiale. Castiga si poporul, caruia i se face dreptate, chiar daca dupa 5 ani, oferindu-i-se Parlamentul unicameral mult dorit si mult subtiat.

Se implinesc astfel toate promisiunile, se respecta toate legile, se multumeste multimea si se elibereaza frustrarile pe care le va provoca in timp un Parlament imbuibat cu 600 de privilegiati.

Dar, si mai important pentru liderii Uniunii Social Liberala, USL castiga inca un mandat sigur pentru inca patru ani incepand cu 2014, nu cu 2012. Se castiga sigur si alegerile prezidentiale, in orice forma si-ar dori PSD si PNL - impreuna ori separat.

Scapand si de vreun urmas de-al lui Traian Basescu, cele doua partide isi pot vedea apoi separat de viata, in conditiile in care e usor de presupus ca PDL inca nu isi va reveni pana atunci, iar lectia primita de la USL va conta enorm in ochii electoratului. Stop. Acesta e un scenariu pana la urma prea bun ca sa devina si realitate. Ar multumi prea mult poporul si prea putin pe cei privilegiati.

In cazul asta, nici liderii partidelor nu ar avea puterea sa-si convinga partidele, chiar de-ar fi convinsi ca asta ar fi cel mai bun scenariu de fuga dintre toate posibile.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Titlull articolului denota incultura autorului.Trebuia titlu adecvat