Jocul periculos al lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis
Duminica, 07 August 2011, ora 23:37
6405 citiri
Jocul periculos al lui Victor Ponta (Opinii)

Tirul verbal al lui Victor Ponta si-a intetit cadenta, veninul aruncat inspre tabara portocalie este tot mai toxic, dar nu imi este clar pentru cine sunt mai daunatori aburii degajati: pentru USL sau pentru PDL?

Aparent, omul care sustine ca in Constitutie scrie ca USL trebuie sa capete premier (dar nu umorul involuntar il analizez eu aici, si nici faptul ca un judecator al CCR s-a antepronuntat in sensul ca "alianta" si "partid" este totuna) presteaza dupa manualul marketingului politic: critica Puterea, o demonizeaza, ii face zilnic lui Emil Boc un portret menit a-l ridiculiza.

Nu tine cont, insa, de alta regula de aur a comunicarii: maniera in care ataci adversarul trebuie sa fie variata, un singur purtator de mesaj (exista si Crin Antonescu, dar face aceeasi greseala, si in ultima perioada e mai subtire, ca e vara) risca sa catalizeze impresia de oportunism, iar efectele se pot intoarce impotriva ta.

Cum domnul Ponta aspira la postul de premier, nu m-a convins pana acum ca il merita. Nu are o atitudine demna, care sa se potriveasca inaltimii functiei la care viseaza, tot ce constat este ca postura de atacant ii afecteaza imaginea intr-o masura mai mare decat i-o lezeaza pe a lui Boc.

Mai departe, principiile campaniei negative, singura la indemana capacitatii intelectuale a liderilor Opozitiei, pana la proba contrarie, mai spun ceva: daca ceri schimbarea, fa in asa fel incat electoratul sa te perceapa ca fiind diferit.

Deocamdata, pe terenul unei retorici caracteristice lui Traian Basescu, Victor Ponta pare palid, deoarece nu o stapaneste decat la suprafata, insa prin insistenta, da mereu senzatia ca vrea sa-l depaseasca - mai mira pe cineva ca peste 60 la suta dintre romani declara ca nu se mai prezinta la vot?

Pe urma, tentatia criticii prea acerbe trebuie stapanita, cu toate ca reprezinta o parte din campanie, deoarece pasul pana la atacul la persoana se face, de regula, pe nesimtite - iarasi, amintesc de incercarea de ridiculizare a lui Boc - , deci cei 60 la suta vor deveni 70 la suta foarte usor, in acest ritm.

Si imi este greu sa cred ca dupa etapa capatarii notorietatii, care ar cam trebui sa se incheie, va urma cealalta, a valorizarii acesteia pana la optiunea de vot. Ar fi necesara o stapanire de sine cu care presedintele PSD nu se poate lauda.

Mai exista, insa, o regula citita de Victor Ponta in carti, sau furata de la sfetnici, care este prost aleasa: eficienta alternativei. Zice asa: daca te iei de masurile guvernamentale, nu trebuie sa fii foarte explicit in a prezenta contraoferta, deoarece atunci, risti sa inversezi rolurile si pierzi din vedere ca duci o campanie negativa.

Poate ca tine la altii, insa romanii nu stapanesc tot alfabetul democratiei, au ajuns doar la litera "f", si nu din vina lor. Explicatiile, detaliile, lipsa de echivoc sunt dorintele cele mai aprige ale unui electorat care s-a prins ca a fost ametit timp 20 de ani si i se flutura din nou sub ochi "schimbarea".

De asta spun eu ca Victor Ponta face un joc periculos. Nu sunt inca decis sa-i pun stampila de bumerang, dar sunt prin preajma.

Sau poate ca si asta e o tactica: sa lasi niste lideri nevrotici sa se periseze, pentru a veni, cu trei luni inainte de alegeri, cu altii, credibili. Mai stii?

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: Ziare.com