Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opozitia a vorbit. Mai bine tacea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:50
7301 citiri
Opozitia a vorbit. Mai bine tacea (Opinii)
Foto: arhiva

Premierul Marii Britanii a spus NU noului acord de guvernanta fiscala al Uniunii Europene dupa ce, in prealabil, s-a consultat cu coalitia de guvernare de la Londra. Chiar si asa a iesit urat.

In coalitia dintre conservatori si democrat-liberali sar acum scantei - primii sunt bucurosi de perspectiva desprinderii totale a Marii Britanii de UE, in timp ce ultimii cred mai degraba ca votul negativ risca sa marginalizeze si sa izoleze si mai mult Regatul Unit.

La noi e fix pe dos. Daca in Marea Britanie, locul unde s-a nascut parlamentarismul si democratia europeana, dezbaterile inca se poarta chiar si dupa ce a fost luata o decizie in urma unei consultari, in Romania nu au existat discutii inainte ca decizia sa fie luata de un singur om.

Traian Basescu a plecat la Marsilia, la Congresul PPE, si mai apoi la Bruxelles, fara sa fi avut sustinerea vreunei majoritati parlamentare ori a coalitiei de guvernare. Si ca atare tot ce le ramane de facut partidelor noastre este sa ia de buna "bomba" pe care presedintele le-a pus-o in brate.

Acum, Traian Basescu prezinta implicarea Romaniei in acord ca un dat, un succes propriu si o oferta de nerefuzat careia partidele nu au decat sa-i dea cu piciorul. Si pentru a le baga mai bine si mai repede in cap cat de important este ca ele toate sa cada de acord asupra modificarilor din Constitutie si sa sustina acordul in Parlament, a anuntat inca de la Bruxelles ca le cheama la discutii la Cotroceni. Vorba aceea - am facut cum am crezut eu ca e mai bine, acum sa va explic si voua sa intelegeti.

Pentru ca doar Marea Britanie nu face parte din acordul de fiscalitate unica a UE, acum, a spune ca te opui planului de austeritate generala a Europei frizeaza nebunia si nu are cum sa fie taxata decat ca un act de iresponsabilitate crasa. Nu se mai pomeneste nimic nici macar despre indeciziile Ungariei, Cehiei, Suediei sau Olandei. Toata lumea canta si danseaza de bucurie pentru ca a scapat de o mare parte din responsabilitatea propriilor decizii de guvernare in viitor.

Si stiti cum e in astfel de cazuri - la rau e vina UE, la bine e doar meritul guvernantilor locali.

Si aici ar fi trebuit sa intervina partidele din Romania. Coalitia de guvernare a tacut chitic, recitand tamp o singura poezie - "Europa face acum ceea ce noi am facut inca de la taierile din 2010". O nerozie fara seaman, dar care prinde la cei care nu stiu mare lucru despre ce se intampla cu adevarat in Europa.

Cand sa privim spre partidele din Opozitie, ce sa vezi?! In prima faza, o mutenie generala. Ca si cum resimteau pana-n maduva oaselor "lovitura" lui Traian Basescu. Si era o lovitura, pentru ca ea a fost astfel privita.

Opozitia nu a stiut ce sa articuleze cu rost pentru ca nu era nimic de criticat, mai putin intreaga lucratura in sine. Chiar si asa, Varujan Vosganian, primul care a luat cuvantul, a avut de departe si cea mai rationala pozitie - "tatucul" Basescu sa se abtina a mai chema partidele la Cotroceni doar pentru a le informa. Sa lase pe fiecare sa isi faca treaba - "partidele sa dialogheze, Parlamentul sa voteze si Guvernul sa aplice". Iar presedintele sa intervina doar cand acestea nu se inteleg. Nu exista nimic mai democratic de atat, nimic mai bun descoperit in intreaga istorie a civilizatiei.

La noi, insa, totul a fost pe dos. Si culmea, ca si cum Vosganian nu ar face parte din USL sau din Opozitie, a iesit si domnul Victor Ponta sa strice ce mai era de stricat. Sa ne spuna ca e de acord cu acordul si ca abia asteapta sa se prelinga spre Cotroceni la consultari pentru a negocia schimbarea Constitutiei, sperand sa obtina astfel un Guvern de tehnocrati si alegeri anticipate.

Pana si Adrian Nastase a inteles mai repede despre ce este vorba si a fost cel care l-a trezit primul pe Traian Basescu din visul de a schimba Constitutia pentru ceva atat de "putin" important.

Presedintele a recunoscut apoi ca nu trebuie schimbata Constitutia pentru a ratifica acordul, insa a avut toata munitia pentru a ironiza inca o data pozitia USL. In ritmul asta, nici macar nu mai e nevoie sa o critice cineva, se desfiinteaza singura in timp.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#negocieri Cotroceni Basescu partide, #Opozitie consultari Cotroceni Basescu, #acord uniune fiscala, #modificare Constitutie Uniunea Europeana, #Varujan Vosganian PNL, #Victor Ponta USL , #USL