USL vrea revenirea la salarizarea speciala in domeniul fondurilor europene

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 23:30
2573 citiri
USL vrea revenirea la salarizarea speciala in domeniul fondurilor europene
Foto: Puterea

Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a trimis o scrisoare deschisa premierului Mihai Razvan Ungureanu si fostului prim-ministru Emil Boc, referitoare la absorbtia fondurilor europene, propunand cateva masuri, intre care salarizare speciala pentru cei are lucreaza in domeniu, dar si un pact politic.

"Am luat act cu deosebita ingrijorare de anuntul conform caruia Romaniei ii vor fi suspendate, din nou, fonduri europene, de data aceasta, in valoare de 3,5 miliarde de euro. Daca acest lucru s-ar fi intamplat acum pentru prima data, atunci s-ar fi putut spune ca situatia este grava. Din nefericire pentru Romania, situatia este una de-a dreptul dramatica, intrucat este cel putin a treia oara, in mai putin de 12 luni, cand primim un semnal de o asemenea gravitate din partea Comisiei Europene", arata Ponta, in scrisoarea catre Ungureanu si Boc, remisa, duminica, agentiei Mediafax de Biroul de presa al PSD.

Liderul PSD arata ca raspunsul autoritatilor a fost si este, invariabil, acelasi: sa stam linistiti, e o problema punctuala care se rezolva.

"Din nefericire, problema nu este punctuala, ci sistemica, si nici nu se rezolva, ci dimpotriva, constatam ca se amplifica", considera Ponta.

El sustine ca nu este vorba despre o problema punctuala pentru ca de fiecare data a fost vorba despre aceleasi recurente: suspiciuni de frauda sau nereguli in privinta achizitiilor publice si deficiente majore ale sistemului de management si control.

"Mai simplu spus, mari sume din banii europeni sunt fie serviti catre clientela PDL, fie risipiti pe proiecte controversate. In tot acest timp, controalele, atunci cand se fac, se fac superficial. Acest lucru genereaza neincredere la Bruxelles privind corectitudinea cu care Romania gestioneaza fondurile europene", avertizeaza Ponta.

"Se fura mai multi bani decat se atrag"

Liderul PSD sustine ca problema se amplifica in primul rand pentru ca "se fura mai multi bani decat se atrag". El mentioneaza ca exista rapoarte ale Parlamentului European sau chiar ale Comisiei care arata ca, in Romania, frauda constituie peste jumatate din cuantumul total al neregulilor constatate in gestionarea fondurilor europene. "Daca vorbim de POSDRU, nu trebuie decat sa ne amintim de cazurile Botis, Mandas Vergu sau Sorina Placinta", adauga Ponta.

Victor Ponta arata ca, in al doilea rand, nici acum, dupa apeluri repetate ale Comisiei, legislatia achizitiilor publice nu este in concordanta cu exigentele UE, iar in al treilea rand autoritatile de management sunt puternic politizate.

"Sute de experti, in care guvernul a investit sume importante pentru instruire, au parasit sau au fost alungati din sistem pentru a face loc numirilor politice. Miliardele de euro sunt pe mana unor adevarati baroni ai fondurilor europene, de care nimeni nu stie nimic altceva decat ca au fost pusi de PDL. Nimeni nu se atinge de ei, desi din cauza lor pierdem bani si primim sanctiuni. Singurii care platesc pentru toate acestea sunt romanii, care in loc sa beneficieze de autostrazi, primesc terenuri de fotbal in panta, si in loc sa beneficieze de fonduri pentru proiecte, trebuie sa plateasca, din taxe si impozite, amenzile Romaniei catre UE", sustine liderul PSD.

El mai sustine ca, in acest moment, Romania are mai multe fonduri suspendate din cauza neregulilor decat bani atrasi efectiv de la UE.

"Aceste probleme reprezinta doar varful icebergului, dar sunt suficiente pentru a atrage un puternic semnal de alarma cu privire la problemele, repet, sistemice, care gripeaza intreg mecanismul de absorbtie. Neregulile, ignorate de actualul regim, au atras atentia Comisiei Europene asupra modului in care banii comunitari sunt gestionati de Romania, iar Executivul european ne arata din ce in ce mai hotarat ca nu mai poate tolera situatia actuala. Domnilor guvernanti, va cer sa tratati aceste avertismente cat se poate de serios. Romania nu-si mai permite sa peticeasca deficientele majore care ameninta intreg sistemul de absorbtie. Chiar daca, cel mai probabil, incepand cu sfarsitul acestui an, nu veti mai fi la guvernare, aveti obligatia sa implementati de urgenta modificari structurale radicale!", continua Ponta.

El propune, ca prime masuri, dincolo de revenirea la "un sistem de salarizare speciala" pentru cei care lucreaza in sistem, "Un Pact Strategic la nivel politic, care sa prevada ca obiectiv fundamental al Romaniei pana in 2013 (dar si pentru perioada 2014-2020) cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene".

Victor Ponta precizeaza in scrisoare ca USL propune, de asemenea, generalizarea sistemului SEAP pentru achizitiile publice, in asa fel incat sa fie atacate concomitent problema coruptiei, problema cheltuielilor publice nejustificate si decuplarea clientelei politice de partidul de guvernare.

USL mai solicita legislatie unica privind achizitiile publice, in acord cu exigentele UE, crearea unui corp de audit unic, precum si crearea unui corp de contestatie unic si experimentat.

"Nu in ultimul rand, vrem responsabilizarea factorului politic prin declaratii nationale de management, semnate la nivel ministerial. In cazul in care oficialitatile europene constata nereguli, cel responsabil sa fie chemat in Parlamentul Romaniei pentru acordarea unui vot de incredere", adauga Ponta.

"Am speranta ca, poate in al doisprezecelea ceas, veti lasa deoparte interesele politice si veti constientiza ca aveti obligatia sa asigurati un viitor sigur si durabil Romaniei chiar si in conditiile in care nu veti mai fi la guvernare", scrie in incheiere liderul PSD.

Eveniment Quarterly Report

Intenția de vot la alegerile parlamentare. PSD și PNL conduc în preferințe, partidul Dianei Șoșoacă trece pragul electoral SONDAJ
Intenția de vot la alegerile parlamentare. PSD și PNL conduc în preferințe, partidul Dianei Șoșoacă trece pragul electoral SONDAJ
PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL - 20,1%, AUR - 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar intrării în Parlament, dacă duminică ar avea loc alegeri...
Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. El a comemorat duminică, 3 decembrie, victimele...
#Ponta scrisoare deschisa, #Ponta fonduri europene, #Ponta salarii fonduri europene , #USL