Victor Ponta, fata in fata cu Stalin (Opinii)

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 22:15
4674 citiri
Victor Ponta, fata in fata cu Stalin (Opinii)

Rezultatele politicienilor romani, dupa 1989, ar putea fi asemanate cu un ghem urias. Atat de incalcit, incat prea putini stiu cum ar putea sa-l desfaca. Si pentru ca nu stiu, improvizeaza.

Ultima improvizatie: reorganizarea administrativa a Romaniei. Aparent, este o problema tehnica. In realitate, in cazul specific al Romaniei, este o problema vitala. Orice greseala facuta aici va avea costuri incalculabile.

Sa ne reamintim: la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cu toate sacrificiile facute dupa 23 august 1944, Romania a fost tratata ca stat invins. Asa a dorit Uniunea Sovietica, iar puterile occidentale n-au avut nicio obiectie. Invingatorului, Stalin, i s-a lasat mana libera in Romania.

Transilvania este, indubitabil, o provincie romaneasca. Dar ea a fost reintegrata Romaniei, in 1945, pentru ca asa a dorit Stalin. Dreptatea si adevarul erau ultimele lucruri care il preocupau pe Stalin cand trasa frontiere internationale sau linii administrative interne in zonele controlate de Moscova.

Transilvania a revenit atunci Romaniei pentru ca Ungaria l-a ignorat pe dictatorul sovietic, cand acesta i-a propus sa abandoneze alianta cu Germania, in schimbul pastrarii tuturor "cadourilor" teritoriale facute de Hitler, inclusiv Transilvania.

URSS a privit Ungaria ca pe un posibil prieten si i-a facut avansuri repetate, dar Budapesta a luptat cu Hitler pana la capat. Stalin nu trecea cu vedere astfel de ofense. Dar nici nu facea cadouri gratuite vasalilor aflati sub cizma Armatei Rosii.

Stalin a decis ca Transilvania sa se reintoarca la Romania, pedepsind, astfel, Ungaria. Dar nici Romania nu a fost lasata sa se bucure: in 1952, la ordinele Moscovei, s-a introdus sistemul administrativ de tip sovietic, bazat pe 18 "regiuni", inclusiv "Regiunea Autonoma Maghiara", menita sa reaminteasca Romaniei, la nevoie, cine este seful.

Este exact ceea ce astazi liderii UDMR numesc, in mod mioritic, "Tinutul Secuiesc". Cu diferenta ca acum are si un "birou de reprezentare" la Bruxelles.

Dintre deciziile pe care Ceausescu le-a adoptat in 24 de ani de putere absoluta, doar doua au fost, indiscutabil, favorabile intereselor romanilor: revenirea, in 1968, la sistemul administrativ bazat pe judete si, zece ani mai tarziu, lansarea lucrarilor la metroul din Bucuresti.

Dictatorul iugoslav Iosif Broz Tito a fost, pe ansamblu, mai inteligent decat Ceausescu. Totusi, in 1974, el a acordat provinciei Kosovo o larga autonomie - atentie! - pe baze etnice. Urmarea: dupa 34 de ani, Kosovo si-a proclamat independenta, recunoscuta imediat de toate puterile occidentale. Ne-am fi putut astepta ca "avocatii" din Bucuresti ai actualei pozitii intransigente a Romaniei fata de independenta Kosovo sa fi inteles, cel putin, semnificatiile de baza ale "dosarului Kosovo" inainte de a se juca de-a reorganizarea administrativa.

Paradoxal, judetele "reintroduse" de Ceausescu in 1968 au salvat statul national unitar roman in 1990. Disperati sa nu piarda puterea smulsa, atat de greu, familiei Ceausescu, liderii romani de dupa 22 decembrie 1989 n-au ezitat sa speculeze, in 1990, fantasmele nationale si sociale ale romanilor, pana la limita dezastrului.

Daca o "regiune autonoma maghiara" ar fi existat in 1990 in locul a 2-3 judete de care nimeni nu auzise, confruntarile de la Targu Mures din martie si mineriada din iunie ar fi avut, probabil, un cu totul alt deznodamant pentru Romania.

UDMR nu va accepta o reorganizare administrativa in 8 judete, dupa ce, de peste 20 de ani, a urmarit obiectivul "autonomiei pe criterii etnice". Tremurul nervos al liderilor sai si trimiterile la "16-18 judete" sunt indicii evidente cu privire la tinta finala a UDMR.

Pentru a o atinge, UDMR nu ezita sa agite fantoma lui Stalin. PDL-ul, din ratiuni de el stiute, a deschis cutia Pandorei. PNL, condus de un personaj resentimentar, motivat aproape exclusiv de adversitatea fata de Presedintele in exercitiu, este inutil in context.

Singurul care mai poate face ceva pentru a elibera - cu un pret, nu ne indoim - PDL din "captivitatea" UDMR este PSD, mai exact Victor Ponta, aflat, iata, la primul mare examen de "interes national". Pentru a-l trece, va trebui sa-si arunce sabia in balanta, pentru a o inclina in directia corecta. Asta, desigur, daca este purtator de spada si nu de pana si calimara, cu care scrie deciziile altora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#reorganizare teritoriala decizie Ponta, #reorganizare judete Romania, #reorganizare teritoriala PDL , #USL