Trump ar putea să-și consolideze influența la Curtea Supremă. Cum îi strică planurile judecătoarea liberală Sonia Sotomayor FOTO

Luni, 11 Noiembrie 2024, ora 09:56
2363 citiri
Trump ar putea să-și consolideze influența la Curtea Supremă. Cum îi strică planurile judecătoarea liberală Sonia Sotomayor FOTO
Curtea Supremă a SUA Foto: Pixabay

Revenirea în funcție a lui Donald Trump sporește posibilitatea ca acesta să consolideze majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă a SUA, unde deja a numit trei judecători în primul său mandat, iar democrații se gândesc cum să împiedice acest lucru, în condițiile în care judecătorii sunt numiți pe viață, iar un post devine vacant doar dacă unul dintre ei se retrage sau intervine decesul.

Judecătorii conservatori Clarence Thomas și Samuel Alito au 76 și, respectiv, 74 de ani. Însă colega lor liberală - judecătoarea Sonia Sotomayor, în vârstă de 70 de ani - este cea care se confruntă în prezent cu cea mai mare atenție, relatează BBC.

Sotomayor, numită de Barack Obama, suferă de diabet de tip 1 și, deși nu a dat semne de încetinire în activitate, liberalii îngrijorați au sugerat în ultimele luni că ar trebui să se retragă cât timp democrații încă mai dețin puterea la Washington.

Mulți dintre cei care susțin acest lucru par să fie bântuiți de moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, un simbol liberal, în timpul primului mandat al lui Trump. Ea a fost înlocuită de judecătoarea Amy Coney Barrett, ceea ce a consolidat majoritatea conservatoare a Curții Supreme, unde în prezent șase judecători sunt conservatori și trei sunt liberali.

Însă apropiații lui Sotomayor au respins aceste sugestii ca ea să demisioneze, unul dintre ei declarând presei americane în acest weekend: „Este foarte sănătoasă, iar Curtea are nevoie de ea acum mai mult ca niciodată”.

Niciun ales democrat nu i-a cerut încă să demisioneze, iar senatorul independent de Vermont Bernie Sanders, el însuși în vârstă de 83 de ani și proaspăt reales, a declarat duminică, la NBC, că o astfel de solicitare nu ar fi de bun-simț.

DE CE ESTE IMPORTANT

Curtea Supremă a SUA judecă contestațiile la deciziile instanțelor inferioare și rezolvă probleme juridice controversate. Judecătorii sunt nominalizați de președinte și confirmați de Senat. În prezent, șase judecători au fost nominalizați de un republican și trei de un democrat, iar Senatul va avea - cel puțin în prima jumătate a mandatului lui Trump - majoritate republicană.

S-a întâmplat ca în primul său mandat, Donald Trump să aibă ocazia să deplaseze dramatic spre dreapta Curtea Supremă a SUA, iar acum ar putea avea șansa de a consolida și mai mult majoritatea conservatoare, dacă pleacă un judecător liberal.

Judecătorii Clarence Thomas, în vârstă de 76 de ani, și Samuel Alito, în vârstă de 74 de ani, precum și președintele Curții Supreme, John Roberts, care împlinește 70 de ani la o săptămână după învestirea lui Trump, prevăzută pentru 20 ianuarie, au fost numiți de președinți republicani în funcțiile lor pe viață în cadrul Curții. Toți trei ar putea decide să se retragă odată cu accederea republicanului Trump în funcția de președinte și cu preluarea de către republicani a controlului asupra Senatului.

„Cred că este probabil ca unul sau ambii judecători, Thomas și Alito, să se retragă în următorul mandat prezidențial, și poate și președintele Curții Supreme”, a declarat Gautam Hans, profesor la Cornell Law School. „Există mai mulți judecători federali care au fost confirmați în timpul președintelui Trump și pe care i-aș vedea pe o listă scurtă pentru a fi înlocuiți”, a declarat profesorul, citat de Reuters.

Iar Trump ar putea extinde majoritatea conservatoare a Curții la 7-2 dacă unul dintre cei trei judecători liberali se retrage în timpul președinției sale. Cea mai în vârstă dintre cei trei liberali este Sonia Sotomayor.

Conform Constituției SUA, un președinte nominalizează membrii sistemului judiciar federal, care trebuie apoi confirmați de Senat. Regulamentul Senatului impune doar o majoritate simplă pentru confirmarea unui judecător, iar republicanii vor prelua controlul Senatului de la democrați, în urma alegerilor din 5 noiembrie.

TRUMP A NUMIT TREI JUDECĂTORI LA CURTEA SUPREMĂ, JOE BIDEN DOAR UNUL

Când Trump a venit la Casa Albă în 2017, instanța se afla într-un impas ideologic de 4-4, în urma decesului, în 2016, al judecătorului conservator Antonin Scalia.

Pe durata mandatului său, Trump a reușit să numească trei judecători conservatori - Neil Gorsuch în 2017, Brett Kavanaugh în 2018 și Amy Coney Barrett în 2020 - și să ajungă la actuala majoritate conservatoare de 6-3.

În schimb, în timpul președinției sale, Biden a numit un singur judecător - Ketanji Brown Jackson în 2022 - dar numirea sa nu a schimbat compoziția ideologică a Curții, deoarece predecesorul ei, Stephen Breyer, era tot un coleg liberal.

De când Barrett a înlocuit-o pe regretata judecătoare liberală Ruth Bader Ginsburg, Curtea a orientat legislația americană spre dreapta, prin hotărâri care au retras dreptul la avort, au extins dreptul la arme de foc, au respins politicile de admitere în facultăți care țin cont de rasă și au limitat puterea agențiilor federale de reglementare.

În ultimii ani, cei trei judecători liberali ai Curții au fost deseori reduși la o minoritate disidentă în hotărârile majore ale Curții. Cu actuala distribuție ideologică, liberalii trebuie să fie însoțiți de cel puțin doi colegi conservatori pentru a fi majoritari în orice hotărâre.

În aceste condiții, Sotomayor s-a confruntat cu apeluri de a se retrage încă din 2022, când democrații au câștigat controlul asupra Senatului pe care urmează să îl cedeze în ianuarie.

Unii politicieni de stânga au îndemnat-o pe Ginsburg să se retragă în timpul președinției democrate a lui Barack Obama, în perioada 2009-2017, pentru a se asigura că un președinte republican nu va avea șansa de a o înlocui cu un conservator, ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă, când a murit în 2020, la vârsta de 87 de ani.

Dar nici Sotomayor nu a dat vreun semn că s-ar gândi la asta.

Șeful Curții Penale Internaționale afirmă că activitatea instanței este amenințată. Care sunt marile puteri care o subminează
Șeful Curții Penale Internaționale afirmă că activitatea instanței este amenințată. Care sunt marile puteri care o subminează
Președintele Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat, luni, 2 decembrie, că provocările cu care se confruntă instituția, inclusiv posibilele sancțiuni americane și mandatele de...
De ce s-a sfărâmat mitul prezenței crescute la vot care salvează democrația. Politolog: „În anumite contexte, prezența ne costă”
De ce s-a sfărâmat mitul prezenței crescute la vot care salvează democrația. Politolog: „În anumite contexte, prezența ne costă”
De-a lungul timpului s-a vorbit despre beneficiile unei prezențe crescute la vot, atât în țară, cât și în Diaspora, votul fiind cel mai important exercițiu democratic și unul dintre...
#victorie Donald Trump, #democrati republicani Donald Trump, #Curtea Suprema SUA, #judecatori , #SUA
  1. Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
  2. Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
  3. Noua armă secretă a lui Putin, ce poate arunca lumea în haos. Statele Unite o urmăresc în fiecare minut VIDEO
  4. Ce prime mai iau angajații români de sărbători. Cine poate primi 3.000 de lei sau chiar mai mult. „O tradiție bine înrădăcinată”
  5. Lipsa unei vitamine produce demență: Poți evita să te îmbolnăvești, dacă faci un lucru simplu
  6. Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
  7. Elon Musk agită apele în Marea Britanie. Cel mai bogat om din lume respinge zvonurile că va face o donație uriașă pentru populistul Nigel Farage
  8. Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”
  9. Bătălia pentru insulele Niprului. Moscova pregătește o ofensivă majoră în sudul Ucrainei
  10. Poliția italiană a arestat o călugăriță pentru legăturile acesteia cu mafia. Era legătura 'Ndrangheta cu membrii grupării aflați în închisoare