Conferința privind Viitorul Europei. Cetățenii români, preocupați de schimbările climatice și protecția mediului

Sambata, 05 Februarie 2022, ora 23:55
3051 citiri
Conferința privind Viitorul Europei. Cetățenii români, preocupați de schimbările climatice și protecția mediului
FOTO Pixabay

Românii sunt interesați de schimbările climatice și diferite aspecte de protecție a mediului. În cadrul dezbaterilor din Conferința privind Viitorul Europei, precum și pe platforma multilingvă, cetățenii au adus în discuție elemente precum: liberalizarea prețurilor la energie, decarbonizarea, calitatea aerului, proiecte verzi, competențe verzi, colectare selectivă, biodiversitatea și protejarea pădurilor.

Printre ideile și comentariile exprimate de către cetățeni se află următoarele preocupări:

- Persistă percepția conform căreia transformarea digitală și Pactul verde european nu sunt suficient de prezente pe agenda publica, deși prioritățile UE sunt și prioritățile României.

- Oamenii nu înțeleg care sunt beneficiile liberalizării prețurilor la energie pe termen scurt, în condițiile în care se confruntă cu creșteri foarte mari de prețuri la facturi.

- Este nevoie de aplicarea politicii de decarbonizare care să ia în considerare situația unor țări ca România care se bazează și pe energia rezultată din extracția cărbunelui.

- Dacă nu se va mai putea folosi lemnul pentru încălzit trebuie să identificate urgent soluții alternative, astfel încât să nu fie puși în pericol consumatorii vulnerabili.

- În România, sunt necesare măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, protejarea pădurilor (printre care e important să fie limitată tăierea acestora) și pentru promovarea acțiunilor de ecologizare.

- Este necesară îmbunătățirea cunoștințelor despre efectele schimbărilor climatice, în special la nivelul autorităților publice. Capacitatea de a utiliza sursele de finanțare disponibile nu este încurajatoare, iar întârzierea absorbției va reduce eficiența cu 33% (la o întârziere de un an).

- Ar fi util să fie creată o platformă, la care să aibă acces toate organizațiile și grupurile care promovează activitățile de mediu, pentru a oferi instituțiilor școlare informații de actualitate în sensul conservării mediului, implicarea generației tinere în protejarea mediului înconjurător, reciclarea responsabilă și reducerea deșeurilor în vederea protejării naturii și construirii unui viitor „verde” în Europa.

- În ceea ce privește mediul înconjurător, trebuie urmate două direcții: conservarea biodiversității și tranziția de la combustibilul fosil către o energie verde. Schimbarea de mentalități în ceea ce privește mediul este complicată, dar nu imposibilă.

- Este nevoie de promovarea colectării selective (inclusiv amplasarea mai multor coșuri de gunoi pe anumite trasee), astfel încât oamenii să devină conștienți de beneficiile acesteia.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
ISU Buzău: Apele au scăzut cu 20%. Câți litri sunt folosiți la un incendiu forestier
ISU Buzău: Apele au scăzut cu 20%. Câți litri sunt folosiți la un incendiu forestier
Episoadele de secetă înregistrate în ultimii ani, pe fondul schimbărilor climatice, au afectat ramuri importante ale agriculturii şi, mai nou, pun presiune pe capacitatea de stingere a...
#viitorul Europei, #conferinta privind viitorul europei, #schimbari climatice, #Protectia Mediului , #Viitorul Europei