Români, despre Conferința privind Viitorul Europei. Paul, 16 ani: "Fără educație, nu ajungi nicăieri"

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 23:49
2669 citiri
Români, despre Conferința privind Viitorul Europei. Paul, 16 ani: "Fără educație, nu ajungi nicăieri"
Paul Bobirc, la Conferința privind Viitorul Europei

Ziare.com a vorbit cu români de toate vârstele, care participă activ la Conferința privind Viitorul Europei, un exercițiu democratic care își propune să transforme ideile cetățenilor pentru Europa în angajamente ale instituțiilor UE de a le pune în aplicare. Paul Bobirc, în vârstă de 16 ani, participant la panelul „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă / Educație, cultură, tineret, sport / Transformare digitală”, care va avea reuniunea finală săptămâna aceasta, a povestit despre cum privește el această inițiativă.

Cum ai aflat, mai exact, despre Conferința privind Viitorul Europei și ce te-a determinat să faci pasul spre participarea activă?

Am fost sunat de o companie care se ocupă de research în România și mi-au propus să merg la Strasbourg pentru Conferință. Mi s-a părut o oportunitate foarte interesantă, mai ales pentru cineva de vârsta mea. Nu toți copiii de vârsta mea au șansa să discute despre viitorul Europei...

În câteva zile, grupul „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă / Educație, cultură, tineret, sport / Transformare digitală” va avea ultima reuniune și va alege recomandările sale finale. Acestea vor fi dezbătute în plenul de la Strasbourg și ulterior transormate în propuneri concrete. Care este recomandarea în care crezi mai mult decât în oricare alta și de ce?

Eu, personal, am abordat subiecte specifice vârstei mele: educație, sport, tineret, cyberbullying etc. În educație cred cel mai mult deoarece educația ne ajută să ne dezvoltăm atât pe plan fizic, cat și psihic, și fără educație nu poți să ajungi nicăieri în viață, pentru că îți oferă informațiile necesare ca să-ți dezvolți intelectul și capacitatea de gândire.

Cum crezi că abordează aleșii din instituțiile europene propunerile cetățenilor? Le iau în serios, sunt atenți la prezentarea lor, recunosc îngrijorările cetățenilor de rând? Încearcă ei să privească dincolo de întreg procesul birocratic și să încerce cu adevărat să abordeze problemele pregnante ale oamenilor?

Da, le iau in serios, sunt foarte atenți la prezentările tuturor, dar consider ca nu au putere de decizie în ceea ce privește punctul meu de vedere cu privire la educatie. Recunosc, dar consideră că fiecare țară trebuie sa se gestioneze cât mai bine pe plan local.

Ce crezi că ar trebui îmbunătățit la Conferința privind Viitorul Europei? Este un proces ușor, accesibil pentru cetățeni? Mă refer aici în special la chestiunile tehnice: transmisiuni prin skype, regulile privind intervențiile live etc.

Sunt foarte mulțumit incepând de la organizarea din tară, până la cea online și la Strasbourg, totul a fost organizat minuțios.

Pe baza a ceea ce ai experimentat în acest context, crezi că acest exercițiu democratic al UE ar trebui repetat?

Sigur, cred ca acest exercitiu ar trebui repetat. In evenimentului EYE (organizat pentru tineretul european cu vârsta cuprinsă între 16 și 32 ani), am avut privilegiul de a discuta cu unul dintre directorii Parlamentului European. Acesta și-a arătat intenția de a continua anual cu acest eveniment.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#viitorul Europei, #conferinta privind viitorul europei, #educatie, #educatie Romania , #Viitorul Europei