Comitetul International Olimpic, in fata a trei decizii majore

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 22:51
3472 citiri
Comitetul International Olimpic, in fata a trei decizii majore

Miscarea olimpica se afla in fata uneia din cele mai importante reuniuni din istoria sa. Marele "conclav" al Comitetului International Olimpic se va intruni in cea de-a 125-a sesiune, in perioada 7-10 septembrie, la Buenos Aires in Argentina. Plenul forumului va trebui sa ia trei decizii majore privind viitorul sportului olimpic.

Inca din prima zi, Adunarea generala, formata din 103 membri, va alege gazda Jocurilor Olimpice de vara din 2020. In cursa se afla trei orase Madrid, Istanbul si Tokyo. Decizia se anunta foarte dificila, deoarece toate cele trei candidate s-au confruntat cu probleme serioase, iar ultimele zile de lobby se anunta a fi decisive.

Madridul se prezinta din nou ca finalista dupa doua esecuri consecutive, dar va trebui sa convinga ca in ciuda crizei din Spania dispune de resurse economice solide pentru a organiza evenimentul a carui factura este estimata la circa 5 miliarde de dolari.

Istanbul este nevoita sa-si sustina cu argumente noi seducatorul proiect, pus in pericol dupa revoltele din aceasta primavara, care au ridicat numeroase semne de intrebare cu privire la capacitatea institutiilor statului de a rezolva numeroasele diferende dintre populatia majoritar musulmana si minoritati.

Tokyo, singurul oras din cele trei care a mai organizat o editie a Olimpiadei in 1964, era vazuta ca favorita. Dupa ce in apele din vecinatatea metropolei s-a gasit un nivel alarmant de iod din cauza substantelor radioactive emanate odata cu explozia din luna martie a acestui an, de la centrala Fukushima, capitala Japoniei a pierdut teren in lupta pentru organizarea evenimentului.

In a doua zi, electori se vor pronunta cu privire la ultima disciplina sportiva care va fi inclusa in programul Olimpiadei de la Rio de Janeiro din 2016. Luptele, softbalul/baseball si squashul, sunt sporturile care au ajuns pe lista scurta propusa pentru includerea in program, si se vor lupta pentru singurul loc ramas liber.

In finalul intrunirii, pe 10 septembrie, membrii C.I.O. vor alege noul sef, al noualea din istoria celei mai importante institutii a sportului mondial. Belgianul Jaques Roque, actualul presedinte, isi incheie mandatul dupa ce 12 ani a ocupat functia suprema. Cei sase candidati la succesiune sunt germanul Thomas Bach, aflat in pole-position, fost campion olimpic la floreta in 1976, in prezent vicepresedinte al C.I.O., ucrainianul Serghei Bubka, unul dintre cei mai mari atleti din lume, campion olimpic si mondial la saritura cu prajina, bancherul portorican Richard Carrion, seful Comisiei de Finante al C.I.O., singaporianul Ng Ser Miang, dimplomat de cariera, ambasador al tarii sale in Norvegia, vicepresedinte al C.I.O., elvetianul Denis Oswald, avocat si profesor de drept, presedinte al Federatiei Internationale de canotaj si arhitectul taiwanez Ching Kuo Wu, presedinte al Federatiei Internationale de box amator (AIBA).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#CIO sesiune Buenos Aires, #CIO decizii istorice Buenos Aires , #stiri Viitorul