Cine este temutul traficant de arme pe care SUA vrea să-l cedeze Rusiei. „Negustorul Morții” avea bază de afaceri și în România

Joi, 28 Iulie 2022, ora 21:30
7964 citiri
Cine este temutul traficant de arme pe care SUA vrea să-l cedeze Rusiei. „Negustorul Morții” avea bază de afaceri și în România
Viktor Bout, zis și „Negustorul Morții”, a fost arestat și judecat în SUA FOTO Hepta

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat într-o conferință de presă că Statele Unite a făcut Moscovei o propunere pentru eliberarea americanilor Brittney Griner și Paul Whelan, reținuți pe nedrept în Rusia.

Blinken va discuta, în aceste zile, cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, căruia îi va spune că SUA este dispusă să dea un prizonier la schimb pentru eliberarea celor doi.

Blinken a mai precizat că însuși Joe Biden s-a implicat în acest demers și că a aprobat acest schimb, evitând să dea detalii despre prizonierul pe care-l vor da rușilor.

Presa americană însă a anunțat că este vorba despre traficantul de arme Viktor Bout, cunoscut drept „Negustorul Morții”.

Condamnații

Brittney Griner este o jucătoare profesionistă de baschet a echipei Phoenix Mercury. Ea a fost arestată în luna februarie, la Moscova, pentru deținere de droguri, în timp ce intra în Rusia pentru a juca aici în timpul extrasezonului american.

Brittney Griner

Paul Whelan, fost pușcaș marin, era angajat al serviciilor de securitate pentru un grup american de piese auto, când a fost arestat, la Moscova, în decembrie 2018. Acum doi ani, Whelan a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

Paul Whelan

Cetateanul rus Viktor Bout, a fost cel mai mare traficant de arme din lume. Destinația principală pentru contrabandist erau zonele de răboi din Africa, dar și grupările teroriste Al-Quaeda și Hezbollah.

Mai multe rapoarte ale ONU, cu privire la încalcarea embargoului comerțului cu arme în Angola și Sierra Leone, îl aveau ca protagonist pe Viktor Bout.

Negustorul Morții

Afacerile cu armament desfășurate de Viktor Bout totalizau opt miliarde de dolari anual și vizau în special zonele aflate sub embargou.

Născut în 1967 la Dushanbe, Tadjikistan, Viktor Anatolyevich Bout a absolvit prestigiosul Institut Militar de Limbi Străine din Moscova.

El a lucrat pentru sovietică unde a a ieșit, la destrămarea URSS cu gradul de locotenent-colonel. Dar alte surse afirmă că era maior în GRU, intrat ca ofițer din forțele aeriene sovietice după absolvirea unui program de pregătire a informațiilor militare sovietice sau că era agent al KGB.

Cert este că, pentru că vorbește fluent mai multe limbi (rusă, portugheză, engleză, franceză, arabă și persană), a activat și ca translator al forțelor ONU de menținere a păcii din Angola, unde și-a făcut relații politice și militare.

În 1996 a creat compania de transport aerian de mărfuri Air Cess, principalul său mijloc de transport al armelor.

Iar în 1997, avioanele sale transportau deja trupe, arme și provizii pentru rebelii din Congo, care luptau împotriva guvernului din Ruanda.

Între 1997 și 1998, Air Cess a cărat arme pentru rebelii UNITA din Angola și pentru Frontul Unit Revoluționar din Sierra Leone, violind embargoul impus de ONU.

Bout a fost arestat în anul 2008, în Thailanda sub acuzația de terorism și extrădat în SUA unde a fost condamnat la 25 de ani de detenție.

Viktor Bout în timpul arestării din Thailanda

Pentru arestarea sa au fost implicați agenți din SUA, România și Olanda care au lucrat mai bine de un an pentru prinderea sa.

Dacă nu ar fi fost arestat, Bout ar fi plecat din Thailanda direct în România unde urma să perfecteze o tranzacție cu rachete sol-aer pentru gherile columbiene FARC. Afacerea valora 5 milioane de dolari, iar rachetele erau transportate din Bulgaria până în America Latina, unde urmau să fie folosite împotriva forțelor americane din Columbia.

Filiera „Delfinul zburător”

La renumele lui Viktor Bout a contribuit și România. Presa internațională dezvaluia faptul că o parte din armele transportate de traficantul rus în diferite zone de conflict, proveneau din România și Bulgaria.

Însă, legăturile lui Bout cu România au fost mult mai strânse. Este vorba despre firme înființate în țara noastra de către personaje din anturajul rusului și care figurau pe lista organizațiilor internaționale care cercetează traficul cu arme.

De altfel, la începutul anilor 2000, Bout era văzut cel mai des în două locuri: Moscova și București.

Și asta pentru că Viktor Bout era conectat cu firma Flying Dolphin România SRL, înființată în anul 1998 (și radiată în 2006), la București și care se ocupa de transporturi aeriene.

Viktor Bout în timpul procesului din SUA

Unicul actionar și fondator al firmei bucureștene a fost Sheikh Abdulla Zayed Saqr al Nayhan, din Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Flying Dolphin, compania-mama a firmei românești, era o companie aeriană, înregistrată în Liberia, dar cu birouri de lucru în Dubai-Emiratele Arabe Unite, acolo unde locuia pe atunci și Viktor Bout.

Firma a fost menționată în rapoartele ONU asupra încălcarii embargoului impus țarilor africane ca făcând parte din rețeaua aviatica Air Cess, care îi apartinea traficantului Viktor Bout.

Air Cess avea interdicție de a opera în România și, din acest motiv, Bout și-a extins compania cu sprijinul lui Sheikh Abdulla Zayed Saqr al Nayhan pentru a putea opera și de aici.

Flying Dolphin din Liberia îl avea ca proprietar pe același Sheikh Adbullah Zayed Saqr Nayhan, nimeni altul decât unicul acționar al firmei Flying Dolphin România.

Iar Sheikh Adbullah Zayed Saqr al Nayhan era descris în rapoartele ONU ca un apropiat al traficantului de arme Viktor Bout.

Dar Saqr al Nayhan nu era o persoană oarecare în Emirate. El făcea parte din familia conducatoare de la Abu Dhabi, iar, în trecut, ocupase postul de ambasador al Emiratelor Arabe Unite în SUA.

Potrivit rapoartelor internaționale, compania lui Sheikh Adbullah Zayed Saqr al Nayhan, a desfășurat mai multe înregistrări frauduloase de aeronave, implicate apoi în traficul cu armament din Africa.

Flying Dolphin primise, la un moment dat, permisiunea din partea ONU să efectueze zboruri charter între Emiratele Arabe Unite și Kandahar, cu condiția să nu transporte decât pasageri.

Flying Dolphin începuse aceste curse la 15 octombrie 2000, iar principala motivație era, chipurile, cea umanitara.

Investigatorii au aflat apoi că, la adapostul acestor zboruri, Viktor Bout a reușit, prin intermediul firmei arabului, să traficheze armament catre talibani și către membrii organizatiei teroriste a lui Ossama bin Laden, Al-Qaeda.

Avioane de la Tarom

În 2000, Aerofina (societate comercială, axată pe producerea de tehnică aeronautică, și aflată atunci în subordinea Ministerului Industriilor), a solicitat licență pentru export de echipamente aeronautice, de la ANCESIAC (actuala Agenție Națională de Control al Exporturilor), în favoarea firmei Flying Dolphin, dar Agenția a refuzat cererea.

O altă legătură a lui Viktor Bout cu România a fost achiziționarea, de către firma sa Air Cess, a unor aeronave de la Tarom.

Astfel, în flota aeriana a lui Viktor Bout se găseau două avioane Iliușin 18V, cumpărate de la Tarom.

Cele doua avioane au ajuns de la Tarom în flota Air Cess Liberia, una dintre companiile prin care Bout a făcut trafic de armament.

Primul Iliușin a ajuns, ulterior, în flota unei alte companii controlate de Bout, Santa Cruz Imperial din Liberia.

Al doilea avion de la Tarom a ajuns, prin Air Cess Liberia, la Santa Cruz Imperial și apoi la Star Airlines din Sharjah.

Schimbarea indicativelor avioanelor era unul dintre modurile prin care autoritățile pierdeau urma aeronavelor implicate în activități ilegale.

Rețeaua de transport aviatic a lui Viktor Bout ajunsese să cuprinda peste 60 de avioane.

Iar România și Bulgaria au fost menționate în mai multe rânduri ca țări gazdă pentru organizarea acestui gen de comerț.

Bout la radio

Din anul 1995 până în 2000, Viktor Bout a făcut nestingherit trafic cu armament în zonele de conflict, transportind cantități masive de arme către țările africane și primind în schimb diamante de contrabandă.

Apoi, în urma numeroaselor acuze aparute din Occident la adresa lui Bout, Moscova a anunțat că va declanșa o anchetă care să stabileasca legăturile acestuia în spațiul CSI.

Totul s-a dovedit a fi un simulacru pentru că, în timp ce autoritățile ruse insistau asupra faptului ca Bout nu se află în Rusia, acesta a apărut la Radio Ekho Moskvy, acordând un interviu. În aceeași seară, purtatorul de cuvânt al Interpol Rusia declara: „Suntem siguri că Bout nu este în Rusia”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#viktor bout, #traficant arme rusia, #schimb prizonieri Rusia SUA, #Brittney Griner, #Paul Whelan Rusia , #Rusia