Fostul președinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici poate fi arestat. Ce pedeapsă riscă pentru „Acordurile de la Harkov”

Luni, 23 Mai 2022, ora 17:11
5898 citiri
Fostul președinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici poate fi arestat. Ce pedeapsă riscă pentru „Acordurile de la Harkov”

Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a permis luni, 23 mai, reținerea fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici în cazul semnării așa-numitelor Acorduri de la Harkov din 2010. Acest lucru a fost raportat de Procuratura Generală a Ucrainei.

Potrivit anchetei, Ianukovici, în colaborare cu fostul prim-ministru al Ucrainei Nikola Azarov, „a oferit asistență unui stat străin – Federația Rusă și reprezentanților săi în desfășurarea de activități subversive împotriva Ucrainei”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

În 2021, Biroul de Investigații de Stat i-a anunțat pe Ianukovici și Azarov că sunt bănuiți de trădare pentru semnarea „Acordurilor de la Harkov”. Sancțiunea articolului prevede pedeapsa închisorii de la doisprezece la cincisprezece ani, cu sau fără confiscarea averii.

La 21 aprilie 2010, la Harkov, președintele de atunci al Ucrainei Viktor Ianukovici și președintele Rusiei Dmitri Medvedev au semnat un Acord privind staționarea flotei Mării Negre a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit documentului, stașionarea navelor la Sevastopol a fost prelungită din 2017 până în 2042 cu o prelungire automată cu cinci ani, dacă niciuna dintre părți nu se opune, iar chiria este stabilită.

În schimb, Rusia a fost de acord să reducă prețul gazului rusesc pentru Ucraina prin aplicarea unei reduceri sub formă de anulare a taxelor vamale.

„Ca urmare a unor astfel de acțiuni, au fost create în mod artificial condiții preliminare pentru creșterea numărului de trupe ruse pe teritoriul Ucrainei, reechiparea și modernizarea acestora și, în continuare, - invadarea forțelor armate ale Federației Ruse în Crimeea”, a spus Procuratura Generală.

Citeste si:
Ucraina anunță că şi-a arborat din nou drapelul în Insula Şerpilor. Cum arată steagul înălțat pe stâncă FOTO
Ucraina anunță că şi-a arborat din nou drapelul în Insula Şerpilor. Cum arată steagul înălțat pe stâncă FOTO
Steagul ucrainean a fost din nou arborat pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a transmis luni, 4 iulie, armata ucraineană, după ce forţele ruse s-au retras din acest loc strategic săptămâna...
Propaganda rusă deșteaptă
Propaganda rusă deșteaptă
Da, există și ea. Culmea. Deși se ascunde bine. Că nu degeaba e deșteaptă. Se escamotează și devine aproape insesizabilă când se lasă pitită în obiecții parcă rezonabile, de aparent...