Kelemen Hunor sare în apărarea lui Viktor Orban: ”E la mare modă să numim pe cineva fascist sau rasist pentru că nu este de acord cu noi”

Joi, 28 Iulie 2022, ora 20:43
3231 citiri
Kelemen Hunor sare în apărarea lui Viktor Orban: ”E la mare modă să numim pe cineva fascist sau rasist pentru că nu este de acord cu noi”
Liderul UDMR susține că discursul premierului Ungariei nu a fost bazat pe rasism FOTO Facebook / Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru presa maghiară că îl cunoaște personal pe premierul Ungariei, Viktor Orban, și ”nu există niciun pic de rasism” în el.

Într-un interviu acordat site-ului Maszol, liderul UDMR i-a luat apărarea premierului ungar, după ce a generat un scandal în urma declarațiilor făcute la Tușnad. În opinia lui Kelemen Hunor, discursul nu a fost rasist sau rusofil.

El a explicat că declarațiile trebuie interpretate în context și că afirmațiile despre amestecul raselor din cauza imigrației este o chestiune mai degrabă culturală.

„Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet”, a spus liderul UDMR, potrivit Digi24.

Potrivit președintelui UDMR, orice propoziție trebuie contextualizată, „altfel poate fi interpretată greșit chiar și cu cele mai bune intenții, ca să nu mai vorbim de momentul în care cineva dorește în mod deliberat să interpreteze greșit și să-și întărească propriile opinii sau prejudecăți prin interpretări greșite. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mișcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”, a mai spus Kelemen Hunor.

„Îl cunosc pe Viktor Orban de foarte mult timp, am avut ocazia să vorbesc pe larg cu el de mai multe ori despre multe lucruri și îndrăznesc să spun cu tărie că nu există niciun pic de rasism în Orban”, a adăugat el.

Despre faptul că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut să aibă loc o discuție în coaliție despre discursul premierului Ungariei, liderul UDMR a precizat că ”nu există nicio piedică” în acest sens.

„Dacă vrea să pună un astfel de subiect pe ordinea de zi, nu există nicio piedică, întrucât oricare dintre liderii coaliției poate propune orice subiect politic. Dacă sugerează acest lucru, atunci vom vorbi despre asta, sunt pregătit în orice moment pentru orice conversație sau dezbatere politică, politico-filozofică, ideologică. Întrebarea este care ar fi scopul nostru într-o astfel de discuție. Dacă vorbim despre asta și cetățenii României vor trăi mai bine, mai în siguranță, sau poate mai fericiți ca urmare a unui astfel de demers, atunci are sens. Apropo, toate eforturile intelectuale și discuțiile au sens. Nu ne sfiim de acest lucru”, a mai spus el.

Kelemen Hunor a respins și acuzația conform căreia Viktor Orban a avut un discurs pro-Rusia.

”Viktor Orban a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la granițele sale și să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace. Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale așteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”, a afirmat liderul UDMR.

El a adăugat că dacă liderul unui stat este atent în primul rând la siguranța propriilor cetățeni nu înseamnă că ”este de acord cu Putin”.

„Nu poți fi de acord cu Putin, nu poți fi de acord cu agresiunea și agresorul în război”, a spus acesta. Potrivit lui Kelemen Hunor, „cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți oameni își pierd viața și cu atât este mai mare prețul pe care îl plătesc toți cetățenii europeni. Cu atât războiul va dura mai mult, cu atât viața noastră va fi mai grea și mai nesigură”, a explicat liderul UDMR.

”Când am aderat la Alianța Nord-Atlantică sau la Uniunea Europeană, nu rețin să fi scris pe undeva în tratate că libertatea de opinie trebuie suspendată și că trebuie să uităm de libertatea de exprimare. Între aliați nu s-a pus problema ca cineva să nu poată să aibă o opinie diferită. Eu observ că NATO este unită în ceea ce privește războiul și ajutorul umanitar, însă UE este mai divizată din cauza subiectelor economice și energetice. Dar asta nu înseamnă că toți liderii NATO și UE devin putiniști”, a adăugat el.

Joi, în urma scandalului provocat de Viktor Orban, un lider local al PNL a cerut ieșirea UDMR de la guvernare.

#Viktor Orban Baile Tusnad, #Kelemen Hunor UDMR, #rasism, #razboi ucraina rusia , #stiri Kelemen Hunor