Viktor Orban irită din nou băncile. Scandal după decizia care le impune să contribuie la ”un fond de apărare” a ţării

Marti, 09 Iulie 2024, ora 20:35
2013 citiri
Viktor Orban irită din nou băncile. Scandal după decizia care le impune să contribuie la ”un fond de apărare” a ţării
Viktor Orban FOTO X/Nexta

Băncile ungare au declarat marţi, 9 iulie, că măsurile care le impun să contribuie la ”un fond de apărare” a ţării le-ar afecta capacitatea de a da împrumuturi, respingând acuzaţiile guvernamentale conform cărora ar fi exploatat războiul din Ucraina pentru a obţine profituri suplimentare, transmite Reuters.

Guvernul a anunţat luni că va finanţa un fond de apărare prin păstrarea taxelor excepţionale existente asupra comercianţilor cu amănuntul şi companiilor multinaţionale, după acest an, în loc să le elimine treptat, aşa cum se aştepta anterior.

De asemenea, va impozita tranzacţiile în valută ale băncilor şi va majora tarifele pe tranzacţii.

O accelerare a inflaţiei, determinată parţial de creşterea preţurilor combustibililor, rezultată din sancţiunile occidentale impuse energiei ruse din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova din 2022, a dus la profituri mai mari pentru băncile private, deoarece banca centrală - împreună cu altele din Europa - a mărit ratele dobânzilor pentru a limita tendinţa.

Cu toate acestea, Asociaţia Bancară din Ungaria a declarat că băncile nu obţin profituri suplimentare ca urmare a oricărei decizii de afaceri deliberate determinate de războiul din Ucraina, cu care Ungaria are graniţă în est, şi că măsurile planificate ar afecta sectorul bancar.

Imprevizibilitatea unei serii de sarcini şi măsuri guvernamentale limitează sever capacitatea de creditare a sectorului bancar, competitivitatea internaţională şi rolul de stimulare”, au spus bancherii.

Inflaţia din Ungaria a depăşit cu mult creşterea preţurilor în alte părţi din Uniunea Europeană, din cauza creşterii costurilor energiei, precum şi a intervenţiilor guvernamentale ineficiente pentru a controla preţurile, au spus analiştii.

Guvernul a impus taxe excepţionale companiilor mari pentru a-şi consolida bugetul în 2022.

Deficitul bugetar al Ungariei este cu mult peste limitele UE, în medie de aproape 7% din producţia economică, în ultimii patru ani.

Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a spus că, având în vedere condiţiile actuale ”pe timp de război”, este nevoie de un fond de apărare, dar nu a explicat la ce vor fi folosite veniturile din taxele suplimentare asupra profiturilor companiilor.

Prima etapă, primul scandal în Superliga. De ce nu a jucat Mitriță titular în meciul Craiovei de la Sibiu
Prima etapă, primul scandal în Superliga. De ce nu a jucat Mitriță titular în meciul Craiovei de la Sibiu
FC Hermannstadt şi Universitatea Craiova au terminat la egalitate, 0-0, vineri seara, la Sibiu, într-un meci din prima etapă a Superligii de fotbal. Gazdele au avut mai mult iniţiativa în...
Cum văd SUA și alți lideri din NATO ambiția lui Viktor Orban de a juca rolul pacificatorului: ”Aventurism”
Cum văd SUA și alți lideri din NATO ambiția lui Viktor Orban de a juca rolul pacificatorului: ”Aventurism”
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit joi cu Donald Trump, iar cei doi au discutat despre "posibilităţile de pace" în Ucraina, potrivit unui purtător de cuvânt al premierului...
#Viktor Orban premier ungaria, #banci, #scandal, #contributie, #aparare , #stiri Viktor Orban
  1. Biden îi taie craca de sub picioare lui Putin: SUA și toți aliații opresc afacerile cu o super putere, lovind Rusia
  2. România și-a „atins toate obiectivele stabilite” la Summitul NATO: „Culoarul militar este absolut necesar”
  3. SUA, mutare decisivă pentru înfrângerea lui Putin: După 40 de ani, America aduce arma ce poate distruge Moscova VIDEO
  4. Medicii au descoperit cum poți preveni un infarct: 7 simptome care apar cu o lună înainte
  5. Complotul Rusiei și Chinei împotriva lumii: Vor să paralizeze globul dintr-un loc ascuns
  6. Discuții ruso-americane la nivel înalt. Miniștrii Apărării au vorbit despre prevenirea riscului unei escaladări a războiului din Ucraina
  7. Rețelele de dezinformare au „inundat” platforma X înaintea alegerilor pentru Parlamentul European
  8. Urs văzut pe o stradă din Băile Tușnad. Autoritățile au emis mesaj RO-Alert
  9. Ministrul israelian al Apărării cere o anchetă de stat independentă privind atacurile Hamas din 7 octombrie. Premierul Netanyahu, vizat
  10. Avertismentul lui Raed Arafat: "Mergem spre o nouă normalitate cu canicule, furtuni, poate tornade"