Viktor Orban nu vede cu ochi buni aderarea Ucrainei la UE: „La Bruxelles sunt birocrații, noi suntem Uniunea!”

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 12:42
3449 citiri
Viktor Orban nu vede cu ochi buni aderarea Ucrainei la UE: „La Bruxelles sunt birocrații, noi suntem Uniunea!”
Viktor Orban spune că aderarea Ucrainei la UE contravine intereselor Ungariei. FOTO: Facebook / Orban Viktor

Aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele naţionale ale Ungariei în acest moment, Uniunea Europeană ar trebui mai întâi să încheie un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, iar sprijinirea ţării ar trebui rezolvată într-un mod transparent, în afara bugetului UE, a declarat prim-ministrul ungar.

Viktor Orban recomandă ca la următoarea întâlnire a liderilor UE, care va avea loc peste două săptămâni, să nu fie luată nicio decizie cu privire la negocierea aderării Ucrainei la UE.

Potrivit premierului maghiar, este o greşeală faptul că cei din Comisia Europeană insistă ca premierii să includă acest subiect pe ordinea de zi.

„Acest subiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi, iar Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că faptul că întâlnirea a fost prost pregătită este responsabilitatea sa. Comisia a propus să începem negocierile privind aderarea Ucrainei, însă acest lucru nu coincide cu interesele multor state membre şi cu siguranţă nu coincide cu cele ale Ungariei. Iar noi suntem într-o situaţie suficient de bună pentru a şi avea curajul să spunem asta, indiferent de cât de multă presiune se pune pe noi”, a spus şeful guvernului de la Budapesta, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” de la postul de radio Kossuth.

Pregătirea nu înseamnă că „întocmesc un document pe care toată lumea îl citeşte”, ci înseamnă să negocieze cu toată lumea, să analizeze interesele fiecăruia şi să le armonizeze, a specificat Orban, adăugând că, dacă au reuşit să le armonizeze şi există şanse pentru un acord, atunci să facă o propunere.

Premierul Ungariei: „Noi suntem Uniunea”

Viktor Orban a indicat că în privinţa chestiunii aderării Ucrainei la Uniunea Europeană se poate prevedea că nu va exista un acord pe acest subiect, iar astfel, unitatea europeană ar avea de suferit. Unitatea poate fi protejată prin neincluderea pe ordinea de zi a problemelor asupra cărora nu există un acord, a adăugat el.

Premierul ungar a atras atenţia şi asupra faptului că tratatul de bază al Uniunii Europene nu conţine cuvântul „veto”, ci precizează că există anumite domenii în care deciziile pot fi luate doar dacă toate statele membre sunt de acord.

Nu este vorba despre faptul că cineva a luat o decizie şi noi apelăm la veto, ci despre faptul că nu există nicio decizie fără noi, a punctat premierul maghiar, subliniind: „Noi suntem Uniunea”.

„Uniunea nu se află la Bruxelles, acolo se află birocraţii. Uniunea se află la Budapesta, la Varşovia, la Paris, la Berlin”, a susţinut Orban.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că Ungaria nu trebuie să se lase forţată să se afle într-o situaţie în care să simtă remuşcări pentru faptul că ar împiedica punerea în aplicare a unor decizii luate de alţii, întrucât Ungaria are tot dreptul să ia parte la luarea unei decizii numai dacă aceasta corespunde intereselor naţionale maghiare.

Premierul a specificat că va pleda pentru ca Uniunea Europeană să încheie mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. În opinia sa, acest lucru ar putea dura chiar şi 5-10 ani, iar în acest răstimp, Ucraina ar putea fi adusă mai aproape de UE.

Ce îngrijorări are Orban cu privire la Ucraina

Viktor Orban a atras atenţia şi asupra faptului că în cazul Ucrainei există multe întrebări la care nu se ştie răspunsul, întrucât ţara se află în război, sistemul său juridic şi politic funcţionează diferit de cel al unei ţări care duce o viaţă paşnică, aşadar nu se poate stabili dacă corespunde cadrelor constituţionale de stat de drept ale UE.

În plus, nu se poate spune nici cât teritoriu are exact Ucraina, ţara care vrea să fie acceptată în UE, întrucât deşi din punct de vedere legal, o anumite parte a sa aparţine fără îndoială Ucrainei, în fapt, Rusia staţionează militar acolo.

„Nu ştim despre ce populaţie vorbim, pentru că oamenii se refugiază în mod constant din Ucraina, şi nu ştim nici dacă dacă includerea agriculturii ucrainene pe piaţa liberă va fi bună pentru fermierii statelor care sunt deja pe piaţa asta, sau dimpotrivă, a enumerat Orban. Potrivit fermierilor unguri, sute de mii dintre ei ar da faliment dacă agricultura ucraineană ar face parte din sistemul european”, a adăugat prim-ministrul.

Viktor Orban a indicat, de asemenea, că nu se ştie nici din ce ar fi sprijinită Ucraina în cazul aderării, pentru că dacă resursele trebuie identificate în cele deja existente, statele din Europa Centrală ar pierde anumite resurse financiare.

Punctul de vedere al Ungariei este că sprijinul ar trebui să fie acordat Ucrainei în mod transparent, în afara bugetului UE, a declarat şeful guvernului de la Budapesta, precizând că ar fi nevoie de un acord interguvernamental separat în urma căruia să fie creat un fond financiar care să sprijine Ucraina şi la care fiecare ţară să contribuie aşa cum consideră, a punctat Viktor Orban.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ucraina urmează să primească 4,5 miliarde de euro de la UE. Este o primă tranșă din ajutorul financiar în valoare de 50 de miliarde de euro
Ucraina urmează să primească 4,5 miliarde de euro de la UE. Este o primă tranșă din ajutorul financiar în valoare de 50 de miliarde de euro
Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit...
Un fost șef al Serviciilor Secrete britanice: ”Putin are o gravă problemă, știu din surse din Europa de Est”
Un fost șef al Serviciilor Secrete britanice: ”Putin are o gravă problemă, știu din surse din Europa de Est”
Sir Richard Dearlove, care a condus Serviciul Secret MI6 între anii 1999 și 2004, a făcut o analiză asupra războiului lui Putin din Ucraina și a recentei morți a opozantului său, Aleksei...
#Viktor Orban Ungaria, #aderare Ucraina UE, #Uniunea Europeana, #razboi Ucraina , #Ungaria