Ce înseamnă pentru România și Ungaria întâlnirea lui Viktor Orban cu Donald Trump: „Budapesta are 2-0 în raport cu Bucureștiul”

Miercuri, 11 Decembrie 2024, ora 21:00
11255 citiri
Ce înseamnă pentru România și Ungaria întâlnirea lui Viktor Orban cu Donald Trump: „Budapesta are 2-0 în raport cu Bucureștiul”
Viktor Orban, alături de Donald Trump, Florida, decembrie 2024 / FOTO: Viktor Orban (X)

Viktor Orban, premierul Ungariei, stat membru NATO și al UE, s-a poziționat în ultimii ani drept un contestatar al Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, dar a întreținut și chiar a dezvoltat parteneriate cu Statele Unite ale Americii (SUA), Rusia și China.

Astfel, liderul maghiar s-a întâlnit în repetate rânduri cu Vladimir Putin și cu Xi Jinping, iar relația sa cu Donald Trump, președintele american reales, este binecunoscută.

Potrivit informațiilor prezentate în ultimii ani în presa internațională, Viktor Orban a abordat în mod constant și dezinvolt relația cu cele trei forțe statale, prin discuții în cadrul unor vizite oficiale, fie prin dialoguri telefonice.

La începutul acestei săptămâni, Viktor Orban a făcut o deplasare în Florida, unde s-a întâlnit cu Donald Trump și cu Elon Musk, afaceristul implicat activ în campania președintelui ales al SUA și care va face parte din viitoarea administrație, din ianuarie 2025.

Tot săptămâna aceasta, Viktor Orban a avut o discuție cu Vladimir Putin, la telefon. Premierul din statul vecin României a vorbit cu oficialul de la Moscova despre găsirea unor soluții de pace, respectiv despre un armistițiu în privința conflictului ruso-ucrainean.

Important de amintit, de asemenea, faptul că zilele acestea, Donald Trump a avut o întâlnire cu Emmanuel Macron, președintele Franței, la care a participat și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Discuțiile s-au concentrat pe restabilirea păcii, în est.

În acest context, înainte ca Donald Trump să preia oficial mandatul, premierul Ungariei s-a poziționat drept un lider european foarte activ în relația cu SUA. Despre politica oficialului de la Budapesta, dar și despre efectele acesteia asupra Ungariei și a României, Ziare.com a discutat cu Dan Dungaciu - geopolitician, sociolog, profesor universitar, cu Cristian Diaconescu - diplomat, jurist, ministru de Externe în două mandate și cu Radu Enache - specialist în comunicare politică.

Dan Dungaciu: „În spațiul public din România aproape că nu se mai vorbește despre America sau Donald Trump”

Faptul că Viktor Orban este atât de activ nu poate decât să ajute Ungaria, crede Dan Dungaciu. Astfel, statul vecin României ar putea funcționa ca un liant între Vest și Est.

„Este o teribilă potențială înfrângere pentru România. România stă precum fotbaliștii care se uită doar la minge, care se driblează unii pe alții fără să ridice capul din teren și fără să se uite că fotbalul e pe goluri, deci că scopul driblingului este de a trimite apoi mingea în plasă, pentru a marca. Ungaria este extrem de activă. Viktor Orban este la Washington după ce ministrul de Externe al Ungariei a fost la Washington, a discutat cu consilierul de securitate al lui Donald Trump, deci ei discută cu viitoarea administrație. Ce discută acolo? Evident că se întărește poziția Ungariei, de a fi, dacă vreți, ‘traducătorul’ realităților din regiune, pentru Statele Unite.

Este o mare victorie diplomatică, cel puțin pe termen scurt, a lui Viktor Orban. Uitați-vă ce diferențe enorme există între poziționarea Bucureștiului și a Budapestei din acest punct de vedere, când în spațiul public din România aproape că nu se mai vorbește despre America sau Donald Trump. Maghiarii sunt acolo și se înșurubează și mai bine în preajma Administrației Trump”, a declarat cadrul universitar.

În contextul în care, în mod tradițional, România și Ungaria se compară, ca vecine, pe diverse teme economice, sociale și politice, modul în care maghiarii aleg să gestioneze politica externă le duce în avantaj, în detrimentul Bucureștiului, e de părere analistul. Dungaciu avertizează asupra faptului că România tinde să neglijeze relația cu SUA, superputere globală, cu care Budapesta are linie directă.

„Budapesta are nu 1-0, ci 2-0 în raport cu Bucureștiul, în acest moment. Nu știu cum evoluează meciul de-acum înainte, nu pot decât să repet că dispariția din spațiul public a ideii de America, de parteneriat strategic cu America - nu parteneriat euro-atlantic cu NATO, ci parteneriatul strategic cu America și ideea că totuși Donald Trump e președinte sunt lucruri care mi se par aproape de ideea de amenințare la securitatea națională, cu exagerările de rigoare”, a mai precizat Dungaciu.

Cristian Diaconescu: „Nu cred că se pune problema unor diviziuni de substanță, a retragerii americanilor din NATO”

Cristian Diaconescu susține că relația apropiată între Orban și Trump nu reprezintă un semnal de alarmă pentru România. În plus, în opinia fostului candidat la alegerile prezidențiale, NATO nu este în pericol de scindare, în ciuda unor scenarii alarmiste, comunicate pe unele canale publice.

„Nu m-aș grăbi să văd o poziționare preferențială în ceea ce privește Ungaria, având în vedere o astfel de întâlnire. Donald Trump, administrația americană, se va poziționa pe marea majoritate a temelor într-o logică cu europenii. Deci nu cred că se pune problema unor diviziuni de substanță, a retragerii americanilor din Alianța Nord-Atlantică. Nu există niciun semnal referitor la această perspectivă.

Da, există abordări diferite pe teme punctuale, de la taxare până la coeficienții din PIB în ceea ce privește funcționarea sistemelor militare în Europa. De asemenea, există diferențe în ceea ce privește industria militară, relația cu alte state, precum China. Sunt punctuale și ușor de rezolvat la masa negocierii, între parteneri, cum sunt americanii și europenii”, a declarat Diaconescu.

Parteneriatul României cu SUA nu va întâmpina probleme, este convins fostul șef de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Vreau să subliniez că relația României cu Statele Unite ale Americii va fi în continuare una bazată pe parteneriatul privilegiat. Din acest punct de vedere, repet, cred că rolul României în regiunea Mării Negre, cu deschidere către Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu, dar și în raportare cu criza ucraineană va fi în continuare chiar mai bine conturat în ceea ce privește dialogul bilateral cu Statele Unite.

Evident, acestea în condițiile în care avem speranța că în România nu vor apărea schimbări dramatice. Dar, mergând pe logica afirmată de partidele politice, direcția pro-europeană și euroatlantică, în continuare România va avea de câștigat din relația cu Statele Unite”, a concluzionat Diaconescu.

Radu Enache: „Ungaria va avea mari avantaje economice”

Radu Enache, specialist în comunicare politică, atrage atenția asupra faptului că parteneriatul dintre Viktor Orban și Donald Trump este influențat și de poziționarea ideologică a celor doi lideri politici. Totodată, analistul crede că, pe fondul acestei colaborări, în urma conflictului din Ucraina, eforturile lui Orban se vor reflecta, în beneficiul Ungariei, sub diverse forme, dar nu câștiguri teritoriale.

„Viktor Orban a fost încă din primul mandat al lui Donald Trump un susținător al președintelui american. Există un temei solid al acestor relații, un temei ideologic. Amândoi sunt conservatori, naționaliști economic, suveraniști. Faptul că între România și Ungaria există niște chestiuni delicate referitoare la minoritatea maghiară din România, o lungă listă de revendicări a acestor minorități față de statul român mi se pare mai puțin important. Donald Trump nu va interveni în niciun caz pentru a face modificări de frontieră. Pur și simplu este o relație apropiată între Statele Unite și Ungaria în acest moment.

Pentru următorii patru ani, dacă va reuși ceea ce și-a propus, oprirea confruntării militare în conflictul din Ucraina, o asemenea chestiune este în mod cert un avantaj pentru Ungaria, în poziționarea post-armistițiu. Presupunem că va exista un armistițiu în Ucraina, dacă Trump se va ține de cuvânt. Un armistițiu va duce, automat, la o redimensionare a ajutoarelor pe care le trimit în Ucraina și în Uniunea Europeană, ajutoare care vor vira de la ponderea celor militare la ponderea celor civile: refacere infrastructură, investiții și așa mai departe. În această perspectivă, Ungaria este, cumva, în ‘pole-position’”, a precizat Enache.

Politicile lui Viktor Orban produc efecte și la nivelul Uniunii Europene, remarcă analistul politic.

„Acum, la finalul anului, se termină și președinția Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene, președinție care e deținută de Ungaria și, cu toate că Viktor Orban a fost destul de împiedicat să manevreze din poziția aceasta, el a reușit să creeze cumva probleme în Partidul Popular European din care a făcut parte și partidul domnului Orban, Fidesz, la ultimele alegeri. Ungaria și-a așezat cu mare grijă niște atuuri, de ‘placă turnantă’ în Europa centrală și, în cazul în care Donald Trump va reuși să oprească războiul din Ucraina, Ungaria va avea mari avantaje economice.

Se spune, la nivel geopolitic, faptul că România ar trebui să fie mereu în aceeași tabără cu Ungaria, pentru a evita, să spunem, adâncirea unor clivaje sau creșterea unor tensiuni interetnice, dar și pentru a facilita o apropiere în vederea integrării celor două țări într-un spațiu comun politico-economic. Spunând foarte plastic, Viktor Orban a fost cel care a bătut primul la ușa lui Donald Trump, iar ‘primul venit, primul servit’”, a mai punctat specialistul în comunicare politică.

Vile, putere și bani. Oligarhia Trump își face cuib în Washington
Vile, putere și bani. Oligarhia Trump își face cuib în Washington
Într-un discurs de rămas-bun adresat națiunii, președintele Biden a avertizat despre ascensiunea unei oligarhii în Statele Unite. În Washington, însă, aceasta este deja o realitate, iar...
Ambasadorul Germaniei în Washington: Trump vrea să concentreze puterea la Casa Albă și să limiteze independența instituțiilor
Ambasadorul Germaniei în Washington: Trump vrea să concentreze puterea la Casa Albă și să limiteze independența instituțiilor
Ambasadorul Germaniei în Statele Unite, Andreas Michaelis, a tras un semnal de alarmă cu privire la intențiile noului președinte american, Donald Trump, de a modifica profund structura...
#Viktor Orban, #Ungaria, #politica externa, #exclusiv, #Donald Trump, #SUA , #stiri Viktor Orban
  1. Joe Biden, ultim discurs despre credință și rugăciune: "Trebuie să rămânem implicați. Nu plec nicăieri"
  2. Care este programul ceremoniei de învestire a lui Donald Trump. La ce ore se desfășoară cele mai importante evenimente VIDEO
  3. Discursul șocant al lui Trump înainte de învestire. Stare de urgență la frontieră, grațierea condamnaților de la Capitoliu și salvarea TikTok, printre primele măsuri VIDEO
  4. Azerbaidjanul acuză separatiștii armeni de crime de război. Două procese majore încep la Baku
  5. Ucraina a găsit punctul slab al lui Putin: Un atac letal lovește în fiecare noapte, Rusia e descoperită VIDEO
  6. Cum a ajutat o firmă ucraineană Rusia să construiască laboratoare pentru dezvoltarea rachetelor nucleare
  7. Lumea pe cale să reintre în era imperialismului. Cum ciopârțesc planeta marile puteri
  8. De la televiziune, la putere. Administrația Trump, înțesată de foști angajați ai Fox News
  9. Amenințările venite dinspre Silicon Valley și Kremlin. Musk și Dughin, un pericol pentru Europa
  10. Un aliment consumat de mulți crește riscul de demență. Era deja factor de risc stabilit pentru afecţiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul STUDIU