Casa Alba confirma: Orban se intalneste, pe 13 mai, cu Donald Trump

Marti, 07 Mai 2019, ora 18:26
3132 citiri
Casa Alba confirma: Orban se intalneste, pe 13 mai, cu Donald Trump

Presedintele american Donald Trump il va primi luni, 13 mai, la Casa Alba pe premierul ungar Viktor Orban, a anuntat marti administratia prezidentiala de la Washington, transmit Reuters, dpa si AFP.

Potrivit comunicatului Casei Albe, cei doi lideri vor discuta despre "modalitati de aprofundare a cooperarii intr-o gama larga de probleme, intre care comertul, energia si securitatea informatica".

In acelasi timp, ei vor "explora, in calitatea lor de aliati in cadrul NATO, oportunitati de indeplinire a numeroaselor responsabilitati ale celor doua tari in materie de securitate nationala", se mentioneaza in comunicat.

Intalnirea dintre Trump si Orban a fost deja anuntata de partea ungara, la 2 mai, cand ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a confirmat pentru Politico.eu ca premierul ungar va fi primit pe 13 mai de presedintele american.

''Ei (SUA, n.red.) sunt o superputere, noi suntem o tara central-europeana medie (...), dar avem in continuare abordari foarte asemanatoare in multe domenii importante'', a spus atunci Szijjarto, caracterizand cele doua tari drept ''prietene''.

La randul sau, purtatorul de cuvant al lui Orban, Zoltan Kovacs, a mentionat pe Twitter ca pe agenda vizitei premierului ungar in SUA se vor afla teme ce tin de cooperarea militara, relatiile bilaterale, securitatea regionala si securitatea energetica.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a vizitat Ungaria in februarie. Inaintea acelei vizite, Szijjarto a afirmat in fata presei ca sub administratia Trump exista ''respect reciproc'' in relatiile ungaro-americane.

Viktor Orban, nationalist intrat in repetate randuri in conflict cu Uniunea Europeana din cauza campaniei sale antiimigratie si a reformelor din justitie, a avut divergente si cu administratia democrata de la Washington a predecesorului lui Trump, Barack Obama, pe fondul criticilor care i s-au adus privind erodarea valorilor democratice sub guvernarea sa, noteaza Reuters.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...