Casa Alba confirma: Orban se intalneste, pe 13 mai, cu Donald Trump

Marti, 07 Mai 2019, ora 18:26
3254 citiri
Casa Alba confirma: Orban se intalneste, pe 13 mai, cu Donald Trump
Foto: Arhiva Facebook Viktor Orban

Presedintele american Donald Trump il va primi luni, 13 mai, la Casa Alba pe premierul ungar Viktor Orban, a anuntat marti administratia prezidentiala de la Washington, transmit Reuters, dpa si AFP.

Potrivit comunicatului Casei Albe, cei doi lideri vor discuta despre "modalitati de aprofundare a cooperarii intr-o gama larga de probleme, intre care comertul, energia si securitatea informatica".

In acelasi timp, ei vor "explora, in calitatea lor de aliati in cadrul NATO, oportunitati de indeplinire a numeroaselor responsabilitati ale celor doua tari in materie de securitate nationala", se mentioneaza in comunicat.

Intalnirea dintre Trump si Orban a fost deja anuntata de partea ungara, la 2 mai, cand ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a confirmat pentru Politico.eu ca premierul ungar va fi primit pe 13 mai de presedintele american.

''Ei (SUA, n.red.) sunt o superputere, noi suntem o tara central-europeana medie (...), dar avem in continuare abordari foarte asemanatoare in multe domenii importante'', a spus atunci Szijjarto, caracterizand cele doua tari drept ''prietene''.

La randul sau, purtatorul de cuvant al lui Orban, Zoltan Kovacs, a mentionat pe Twitter ca pe agenda vizitei premierului ungar in SUA se vor afla teme ce tin de cooperarea militara, relatiile bilaterale, securitatea regionala si securitatea energetica.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a vizitat Ungaria in februarie. Inaintea acelei vizite, Szijjarto a afirmat in fata presei ca sub administratia Trump exista ''respect reciproc'' in relatiile ungaro-americane.

Viktor Orban, nationalist intrat in repetate randuri in conflict cu Uniunea Europeana din cauza campaniei sale antiimigratie si a reformelor din justitie, a avut divergente si cu administratia democrata de la Washington a predecesorului lui Trump, Barack Obama, pe fondul criticilor care i s-au adus privind erodarea valorilor democratice sub guvernarea sa, noteaza Reuters.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Orban mai Trump Casa Alba , #premier Ungaria