Excluderea calculata a lui Orban pune presiune pe socialistii care au o mare problema: Liviu Dragnea

Joi, 21 Martie 2019, ora 16:41
6477 citiri
Excluderea calculata a lui Orban pune presiune pe socialistii care au o mare problema: Liviu Dragnea
Foto: Arhiva Facebook/ Viktor Orban

Partidul Popularilor Europeni de la Strasbourg a suspendat partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban. Bine a facut.

Cine nu respecta regulile nu are de ce sa se mire de rezultatul final. PPE a decis sa arate partidului Fidesz, al premierului ungar Orban, cartonasul rosu. Decizia a fost una inevitabila.

National-conservatorul Viktor Orban a provocat de prea multe ori in ultimii ani si, mai ales, in ultimele luni Bruxelles-ul. Nu exista apartenenta la un for care sa presupuna doar drepturi, fara obligatii.

Orban a sarit calul. Divizarea culturala est-vest in UE, observabila deja de mai mult timp, s-a manifestat acum in randurile conservatorilor din Parlamentul European de la Strasbourg.

Prin decizia popularilor europeni, orbanismul, popular din Polonia pana in Croatia, pe fata sau nu, paraseste zona de confort a spectrului conservator de centru-dreapta (PPE) si se indreapta spre grupul parlamentar eurosceptic al Conservatorilor si Reformatorilor Europeni.

Pare un calcul politic intern al premierului ungar, pentru ca, la el in tara, conflictul sau cu Bruxelles-ul si cu grupul popularilor europeni este privit cu ochi buni.

In randul conservatorilor si reformatorilor, a treia forta politica din Parlamentul European, eurodeputatii polonezi din PiS si alti europarlamentari populisti de dreapta din 15 tari se simt deja ca la ei acasa. Fidesz ar putea sa faca si mai proeminenta tabara de dreapta de la Strasbourg.

Nu este exclus ca Fidesz sa se alieze cu italienii din Lega, formatiunea xenofoba a ministrului de Interne, Matteo Salvini, cu care sa puna bazele unei grupari politice la dreapta PPE.

Lista cu pacatele lui Orban

Decizia de excludere a fost motivata clar, iar cauzele sunt deja cunoscute: Bruxelles-ul si Budapesta se ciocnesc deja de mai multi ani. Din capitala Europei s-au intetit criticile impotriva guvernului Ungariei, care a limitat drepturile civice, independenta Justitiei si libertatea presei.

Budapesta a contrat ostentativ Bruxelles-ul in problema refugiatilor, refuzand pana in ziua de azi sa primeasca vreun refugiat sau azilant.

Orban a alungat din tara printr-o lege controversata Central European University, infiintata de miliardarul american de origine ungara George Soros. Universitatea amintita este o institutie de studiu liberala foarte apreciata pe plan international.

Cazul a dus la deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Ungariei.

Punctul culminant al provocarilor a fost un afis electoral postat la Budapesta, in care apareau razand alaturi Soros si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ambii ar reprezenta simbolic birocratia nemiloasa sub numele de "Bruxelles" si scopul acesteia de a submina Ungaria. O aberatie.

Si socialistii de la Strasbourg au o oaie neagra

Cu doua luni inaintea alegerilor europene, nu se stie inca daca PPE va ajunge sa regrete voturile celor 13 eurodeputati ai Fidesz. Dar conservatorii europeni au obtinut deja o victorie strategica, pentru ca au tras o linie peste care nu se poate trece. O linie pe care Orban a ignorat-o ani la rand.

Probleme similare are si grupul parlamentar al social-democratilor de la Strasbourg. Problema principala din randurile socialistilor europeni se numeste Liviu Dragnea, seful PSD din Bucuresti. Un politician acuzat de abuz de putere, coruptie si economie clientelara. Cazul Orban pune acum presiune si pe socialistii de la Strasbourg!

PPE si-a aparat propriile principii. Si asta cu pretul suportarii unor pagube electorale cu putin timp inaintea alegerilor europene: prin renuntarea la o parte radicala din dreapta sa. O greseala? Nici vorba - tema favorita a lui Orban, politica privind refugiatii, nu mai este de actualitate.

De altfel, tocmai estul si sud-estul Europei se confrunta mai degraba cu problema inversa: cetatenii lor emigreaza din aceste tari spre Vest. Este deci o problema de emigratie, nu de imigratie: pleaca mult mai multi decat vin. Mai multi unguri au parasit Ungaria de la venirea la putere a lui Orban decat dupa reprimarea protestelor din 1956 de catre trupele sovietice.

Volker Wagener

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#suspendare partid Viktor Orban , #premier Ungaria
Comentarii
Poza repulsie
repulsie
rank 5
Grupul Infractional Organizat PSD va fi EXCUS din grupul PSE!