Ungaria ameninta ca va bloca bugetul UE daca alocarea banilor va fi conditionata de respectarea statului de drept

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 19:30
4952 citiri
Ungaria ameninta ca va bloca bugetul UE daca alocarea banilor va fi conditionata de respectarea statului de drept

Ungaria va bloca prin veto actuala forma a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, intrucat considera inacceptabil ca alocarea fondurilor europene sa fie supusa unor conditionalitati politice, precum situatia statului de drept, a declarat seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, intr-un interviu publicat luni de Reuters.

"Ceea ce noi respingem este ca nu standardul de viata si performanta fiscala vor conta" in alocarea fondurilor europene, a declarat oficialul ungar, precizand despre proiectul cadrului financiar multianual al UE ca "in forma sa actuala Ungaria cu siguranta va opune veto".

Pe de alta parte, Gergely Gulyas a adaugat ca Ungaria este dispusa sa accepte o suplimentare a contributiei sale la bugetul UE pentru a compensa din pierderea generata de retragerea Regatului Unit, fiind de asemenea dispusa sa accepte, in situatia opusa, o scadere a fondurilor europene ce-i revin daca Bruxelles-ul decide sa nu fie compensata pierderea contributiei britanice prin sporirea contributiei celor 27 de state membre.

Reactia sa survine in contextul in care Germania, sprijinita de Olanda si Suedia, cere o reducere a cheltuielilor in viitorul cadru bugetar multianual al UE si "stimulente suplimentare si puternice" privind migratia si proiectele climatice, insistand totodata ca alocarea fondurilor europene sa fie supusa conditionalitatii privind situatia statului de drept, solicitare neagreata in special de Polonia si Ungaria, cele doua vizate in mod deosebit de o asemenea conditionalitate.

Conform unor surse citate de Reuters, Germania doreste sa limiteze viitorul buget al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027 la 1% din Venitul National Brut al UE, sub nivelul de 1,11% (circa 1.100 de miliarde de euro) propus de Comisia Europeana.

Germania - cel mai mare contributor net la bugetul UE - ar urma sa prezinte propunerea la reuniunea de luni a ministrilor pentru Afaceri Europene.

Diviziunile dintre statele membre, obisnuite la fiecare negociere a unui cadru financiar multianual, sunt insa acum mai profunde, avand in vedere riscul de recesiune in blocul comunitar, incertitudinea privind Brexitul impreuna cu pierderea contributiei britanice la bugetul UE si respectivele conditionalitati politice.

"Marea mea ingrijorare este ca Europa se va afla intr-o situatie economica si geopolitica dificila daca pana la 1 ianuarie nu vom avea un buget", a avertizat in timpul unei reuniuni ministeriale de la Bruxelles comisarul european Guenther Oettinger, insarcinat cu aceste negocieri. El a estimat ca, in actualul ritm al acestor negocieri, vor trece ani pana cand s-ar putea ajunge la un compromis.

Mai mult, cadrul financiar multianual al UE trebuie adoptat cu mult timp inaintea inceputului sau, intrucat acest buget implica stabilirea unor programe de cheltuieli anuale care la randul lor necesita negocieri complexe.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...