Ungaria lui Viktor Orban se pregateste sa infrunte administratia americana a lui Joe Biden

Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:09
4133 citiri
Ungaria lui Viktor Orban se pregateste sa infrunte administratia americana a lui Joe Biden

Odata cu revenirea la putere a democratilor la Washington, opozantii premierului ungar Viktor Orban spera la o intensificare a presiunilor asupra Budapestei, deja pregatita de o infruntare la fel ca imediat dupa 2010, comenteaza AFP.

Prin respingerea refugiatilor, aversiunea fata de echilibrul de puteri si apetenta pentru 'fake news', stilul controversat de guvernare al prim-ministrului ungar, deja in conflict cu Bruxellesul, il apropia de presedintele american republican Donald Trump, perdant in alegerile din noiembrie.

Insa acest mod de a conduce l-ar putea aduce in conflict cu presedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, care s-a luptat deja impotriva incalcarilor statului de drept din Ungaria, tara membra a UE si NATO, cand era vicepresedinte.

Prin urmare, Budapesta se asteapta la relatii dificile si a atentionat, joi, SUA sa nu revina la politica de "exportare a democratiei", prin vocea sefului de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Aparent, Ungaria se asteapta sa fie "pedepsita" pentru sprijinul acordat lui Trump si se declara "pregatita sa se lupte cu administratia Biden", potrivit politologului Peter Kreko, intervievat de AFP.

In timpul campaniei electorale din SUA, candidatul democrat a denuntat mana intinsa de presedintele Trump premierului Ungariei, tara de 9,7 milioane de locuitori, acuzandu-l ca "se imbratiseaza cu toti banditii din lume".

Viktor Orban a fost primit in mai 2019 la Casa Alba, o prima vizita la acest nivel din 2005, iar presedintele american l-a numit un lider "respectat in toata Europa" si care "face o treaba buna".

Acest gest amical a fost atunci considerat de comentatori ca intoarcerea unui serviciu, dupa ce Viktor Orban a fost singurul lider din UE care l-a sustinut deschis pe Trump in alegerile prezidentiale din 2016 impotriva lui Hillary Clinton.

In 2011, cand era secretar de stat, democrata a criticat politica "autoritara" a lui Orban, iar in 2014 zece oficiali ungari suspectati de coruptie au primit interdictie de a intra pe teritoriul SUA.

In ceea ce il priveste, Donald Trump "a ignorat in mod spectaculos reculul democratic, precum si influenta tot mai mare a Rusiei si Chinei in Ungaria", afirma Peter Kreko, directorul think-tank-ului Political Capital.

Liderul suveranist ungar, din nou la putere din 2010, a intarziat in a-l felicita pe Joe Biden pentru "campania reusita" si i-a urat doar sanatate si succes.

In septembrie, Orban afirma ca vede in realegerea lui Trump "cea mai buna dintre solutii pentru Europa Centrala" si s-a laudat ca a fost surprins de un telefon de la presedintele american in timp ce facea treaba in bucatarie.

Media ungare apropiate de guvern continua sa relateze despre acuzatiile de frauda la alegerile din SUA.

Agoston Mraz, de la grupul de reflectie Nezopont, cred ca Budapesta "nu are un plan B", dar ca pragmatismul ar trebuie sa prevaleze in cele din urma.

Ungaria se opune introducerii unui mecanism care ar priva de fonduri europene tarile din UE acuzate ca incalca independenta justitiei si drepturile fundamentale, iar opozantii lui Viktor Orban prezic o izolare tot mai mare.

ONU, Consiliul Europei, OSCE si UE il acuza cu regularitate pe Orban ca adopta legi neconforme cu dreptul si valorile europene.

Fostul presedinte ale Consiliului European Donald Tusk vede la orizont "sfarsitul triumfului populismelor de extrema dreapta si in Europa".

Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, si-a exprimat speranta ca Joe Biden "va fi bun pentru Ungaria", in timp ce "Trump era bun pentru Orban".

Intr-un context de pandemie care va aduce multiple provocari noii administratii americane, ce va avea de gestionat numeroase dosare, noua strategie a lui Viktor Orban ar putea fi cea de a nu iesi in evidenta si de a sta retras, spune Daniel Hegedus, analist de la German Marshall Fund din SUA.

"Dar este adevarat ca el nu e neaparat bun la asta", a adaugat analistul.

CITESTE SI

Vaccinul anti-COVID va fi gratuit in Belgia. Liderii tarii isi propun sa imunizeze cel putin 70% din populatie

Pfizer incepe un program-pilot de livrare a vaccinului anti-COVID-19 in patru state americane. Vaccinul trebuie transportat si pastrat la -70 grade Celsius

Citeste si:
Cum arată interiorul trenului "Connecting Europe", care a ajuns la București. "Vedeți și voi cum arată normalitatea" VIDEO
Cum arată interiorul trenului "Connecting Europe", care a ajuns la București. "Vedeți și voi cum arată normalitatea" VIDEO
Trenul ConnectingEurope a ajuns și în România, cu un minut de întârziere, iar jurnaliștii au avut curiozitatea să vadă cum arată un tren care circulă în toată Eurpa de Vest "Am...
Statele Unite dezvăluie cauzele cuceririi rapide a Afganistantului de către talibani: „Am avut un acord cu ei să nu intre în Kabul”
Statele Unite dezvăluie cauzele cuceririi rapide a Afganistantului de către talibani: „Am avut un acord cu ei să nu intre în Kabul”
Fuga preşedintelui afgan Ashraf Ghani pe 15 august a grăbit victoria totală a talibanilor şi a făcut să eşueze un acord negociat de Statele Unite în vederea unei tranziţii line şi spre o...
Sursa: AGERPRES