Rareș Bogdan, după întâlnirea lui Ciolacu cu Viktor Orban: „Să-și angajeze 3, 4 consilieri pe politică externă, să nu-și mai dea cu stângul în dreptul”

Sambata, 22 Iulie 2023, ora 18:01
6052 citiri
Rareș Bogdan, după întâlnirea lui Ciolacu cu Viktor Orban: „Să-și angajeze 3, 4 consilieri pe politică externă, să nu-și mai dea cu stângul în dreptul”
Premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orban FOTO Facebook/ Viktor Orban

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan l-a criticat dur sâmbătă, 22 iulie, pe premierul Marcel Ciolacu după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Ungariei Viktor Orban.

”Marcel Ciolacu să-și angajeze 3, 4 consilieri pe politică externă, să nu-și mai dea cu stângul în dreptul. (…) Doamna Odobescu (n.r. ministrul de Externe) a reacționat impecabil la vizita premierului Ungariei, o felicit încă o dată, este mai bărbată decât 10 bărbați din România”, a spus Rareș Bogdan, într-o intervenție la Realitatea TV, citat de G4media.

Europarlamentarul a spus că se va întâlni la începutul săptămânii cu premierul Ciolacu și că îi va transmite același mesaj.

”Am să-l întreb, domle, în direct, va fi față în față cu mine, la ședința pe fiscalitate. I-o spun cu drag, cu simpatie, cu dorința că oamenii vor să aibă un premier care înțelege mersul lumii.

Eu nu mă războiesc, eu îi vreau binele. Când se vede cu mine să pună capul jos și să recunoască că a greșit la întâlnirea cu Viktor Orban. (…) Eu îi sugerez și spre binele lui și al țării e de urgență obligatoriu să-și ia doi trei consilieri de politică externă și să-i consilieze și pe proștii din jurul lui”, a mai spus liberalul.

MAE a pus piciorul în prag

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care are loc la Tuşnad, că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda. El a amintit şi de susţinerea Ungariei pentru adrearea României la Spaţiul Schengen.

Conform unei traduceri neoficiale difuzată de Antena 3, Viktor Orban a început prin a spune că în lupta pentru creştinismul în Europa, va fi nevoie de ortodoxia română şi a urat bun venit publicului român prezent la adunare.

El a susţinut că a primit un document de la MAE român în care i se spune ce subiecte poate aborda şi despre ce subiecte să nu vorbească.

Orban a afirmat că printre recomandări se află şi aceea de a nu vorbi despre lucrurile care pot aduce atingere sensibilităților românești, cum ar fi simbolurile naționale.

Un alt subiect considerat sensibil este reprezentat de drepturile colective ale minorităţilor.

Şeful Executivului de la Budapesta a mai afirmat că i s-a transmis că vorbească despre ”unităţi teritorial-administrative inexistente în România”, interpretând că recomandarea se referă la Ardeal şi la Ţinutul Secuiesc.

O altă temă sensibilă este cea a valorilor occidentale, legat de care Viktor Orban susţine că i s-ar fi spus să nu le pună într-o lumină proastă.

Totodată, o altă solicitare a fost evitarea discursurilor xenofobe referitoare la migraţie.

El a amintit că ambiţia naţională cea mai mare a României este aderarea la Schengen şi că aceasta este susţinută de Ungaria, care ar urma să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a lui 2024.

Quarterly Report - Editia 4

Contre în Coaliție. Ciolacu: „Majorarea salariului minim este o decizie luată anul trecut”. Când se va aplica
Contre în Coaliție. Ciolacu: „Majorarea salariului minim este o decizie luată anul trecut”. Când se va aplica
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că decizia privind majorarea salariului minim, anunţată săptămâna trecută, este o decizie luată pe 15 decembrie, în coaliție. Liberalii au afirmat...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Viktor Orban, #premierul ungariei, #marcel ciolacu, #premierul Romaniei, #rares bogdan , #stiri Viktor Orban