Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a aflat marți, 26 octombrie, la Budapesta. Candidata la preşedinţia Franţei speră ca vizita în capitala Ungariei să-i readucă o parte din electoratul pierdut în faţa controversatului jurnalist Eric Zemmour şi vizibilitate internaţională. Fiica fondatorului Frontului Național francez Jean-Marie Le Pen și-a transformat călătoria la Budapesta într-un adevărat roman foto.
Oră după oră, pe contul său Twitter, ea s-a fotografiat pe aeroportul din Budapesta, luând micul dejun, ascultând muzică franțuzească (Edith Piaf) improvizată pentru ea în New York Café din capitala Ungariei.
Viktor Orban a întins covorul roşu pentru Marine Le Pen. După întrevedere, premierul populist şi lidera extremei-drepte franceze au ţinut o conferinţă de presă comună într-un decor simbolic, cu steagurile naţionale ale Ungariei şi Franţei. Drapelul Uniunii Europene, folosit de regulă la întâlnirile dintre şefii de stat, premierii şi miniştrii din statele membre, a lipsit. Gazda a lăsat un spaţiu de exprimare amplu pentru oaspete, care a vorbit minute în şir despre pro-suveranism şi împotriva UE.
Preşedinta Adunării Naţionale s-a poziţionat de partea Poloniei şi Ungariei în disputele lor cu UE pe tema statului de drept, respingând principiul primatului dreptului comunitar asupra dreptului intern. „Prieteni ungari, ţineţi-vă bine!” în faţa „ameninţărilor cu sancţiuni (...) de o violenţă rară”, a continuat ea, referindu-se la multiplele proceduri deschise de Comisia Europeană împotriva Ungariei, în special cu privire la legea anti-LGBT.
Marine Le Pen a salutat „curajul” şi „hotărârea” lui Viktor Orban şi s-a angajat ca, în cazul în care este aleasă preşedinta Franţei, în primăvara anului viitor, să-i ofere „susţinerea Franţei şi poporului său în vederea unei reorientări a unei UE a cărei brutalitate ideologică atentează la ideea de suveranitate”.
„Ungaria din 2021, sub conducerea dumneavoastră, se plasează încă o dată în vârful luptei pentru libertatea popoarelor”, l-a complimentat Le Pen pe Orban, care se pregăteşte la rândul său de alegeri parlamentare pentru primăvara anului viitor.
Marine Le Pen a lăudat apoi politicile duse de Viktor Orban în ceea ce priveşte familia şi imigraţia, dând de înţeles că vrea să se inspire din ele în caz de victorie în cursa pentru preşedinţia Franţei. Reiterând angajamentul de a „reforma Constituţia franceză prin referendum pentru a activa principiul superiorităţii sale”, ea a subliniat că acest lucru va include „rezolvarea definitivă a problemei imigraţiei, acest flagel de care naţiunile noastre trebuie în mod imperativ să se apere”.
Este o încercare a lui Marine Le Pen de a recâştiga terenul suveranismului, pierdut în ultimele luni în Franţa în faţa lui Eric Zemmour, un intelectual de extremă dreapta văzut de sondaje drept cel mai probabil contracandidat al progresistului Emmanuel Macron în turul doi al alegerilor prezidenţiale deşi încă nu şi-a anunţat prezenţa pe buletinele de vot. Zemmour a fost primit la rândul său la Budapesta de către Orban, pe 24 septembrie, dar în calitate de intelectual, nu de politician, precum Le Pen, o întâlnire ce o pusese în umbră pe preşedinta Adunării Naţionale cu jumătate de an înainte de alegeri.
Dar, în afară de fotografiile de pe Twitter, Le Pen n-a obținut nimic de pe urma acestei vizite. Orbán s-a ferit să anunțe o alianță în Parlamentul European, ceea ce ar fi dorit să audă Marine Le Pen. Orbán, care a divorțat în luna martie de Partidul Popular European (PPE), are prea multă treabă și mult stres cu uniunea întregii opoziții maghiare împotriva lui în perspectiva alegerilor legislative maghiare de anul viitor, alegeri care vor avea loc în același timp cu cele din Franța, în care Le Pen speră să-l bată pe Emmanuel Macron și să devină prima femeie președinte din istoria Franței.
La sfârșitul lunii trecute, un important summit al dreaptei din Ungaria a avut un invitat special în persoana lui Mike Pence. Fostul vicepreședinte american în administrația Trump s-a alăturat prim-ministrului maghiar Viktor Orban și altor lideri naționaliști și liberali de pe continentul european, într-o conferință de două zile organizată la Budapesta pe tema „valorilor familiei” și a demografiei, transmite publicația americană Washington Post.
Forumul intitulat „Budapest Demographic Summit”, care a început în 2015, este unul dintre spațiile în care premierul maghiar Viktor Orban își promovează ideile despre naționalismul creștin și în care contrazice valorile liberalismului occidental, cât și migrația non-europeană sau cultura comunității LGBTQ.
Cu această ocazie, premierul maghiar a semnat o declarație împreună cu liderii de dreapta din Polonia, Republica Cehă și Slovenia, care prevede că „creșterea numărului de copii europeni este esențială pentru păstrarea culturii creștine europene și a altor tradiții religioase pentru generațiile viitoare”. De asemenea, liderii celor patru țări europene au avertizat oficialii Uniunii Europene că „migrația nu trebuie considerată ca fiind principalul instrument pentru a face față provocărilor demografice”.
Importante figuri publice conservatoare din SUA, cum ar fi comentatorul canalului de televiziune Fox News, Tucker Carlson, s-a întâlnit la Budapesta cu Viktor Orban. De altfel, Budapesta va găzdui anul viitor Conferința pentru acțiune politică conservatoare, principala adunare anuală a dreptei americane.
„Orban arată cum se poate face trecerea la iliberalism”, a scris jurnalistul britanic Edward Luce în cotidianul Financial Times, detaliind modul în care liderul maghiar a trecut de la un liberal mic la un aspirant autocrat, subminând democrația țării sale pentru a rămâne la putere timp de ani de zile și purtând un război cultural neîncetat.
În ceea ce privește formația ideologică a lui Viktor Orban, „filosofia sa libertariană a fost înlocuită treptat de politica resentimentului”, a adăugat Luce, care a mai subliniat că „identitatea europeană a făcut loc discuțiilor despre apărarea civilizației creștine a Ungariei”.
„Noul Viktor Orban a devenit un dușman al independenței mass-media, al instanțelor de judecată și al universităților occidentale. De asemenea, premierul maghiar a devenit principalul combatant al imigranților care ajung în Europa”, a mai spus Edward Luce.
Potrivit institutului V-Dem, un think tank care aparține Universității Göteborg din Suedia, Partidul Republican din Statelor Unite ale Americii a devenit, în termeni globali, un partid de extremă dreaptă. Argumentul este dovedit de un index al organizației, care analizează traictoria politică a sute de partide din 169 de țări.
Revoluția ultranaționalistă a republicanilor din ultimele două decenii, definită de ascensiunea Trumpismului, i-a apropiat pe membri acestei formațiuni politice de facțiunile autoritare aflate la putere în țări precum Ungaria și Turcia și a transformat Partidul Republican într-un grup politic mai iliberal decât partidele de extremă dreapta din Europa de Vest, similar cu Adunarea Naţională condusă de Marine Le Pen și partidul conservator spaniol Vox.