Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană (CE) de faptul că blochează fonduri din planul de relansare postcovid, din cauza unor dezacorduri cu privire la drepturile lesbienelor, gay-lor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), cu câteva zile înaintea unei date-limită a examinării planului ungar de investiţii şireforme, relatează AFP.
”Fondurile sunt împrumuturi pe care Bruxellesul nu vrea să ni le acorde din cauza dezbaterii cu privire la politica noastră faţă de LGBT+”, a denunţat liderul suveranist într-un interviu la radio.
Parlamentul ungar a adoptat în iunie amendamente legslative care interzic ”promovarea şi reprezentarea homosexualităţii” în rândul minorilor.
Acest text, prezentat de către Orbam drept un instrument de protecţia copiilor, a provocat tensiuni puternice cu Bruxellesul, iar preşedinta CE Ursula von der Leyen l-a denunţat drept ”o ruşine”.
UE sublinizaă, la rândul său, că refuzul validării planului de relansare nu are legătură cu această lege şi arată cu degetul alte elemente, de exemplu o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa independenţei sistemului judiciar ungar.
Planul ungar de investiţii şi reforme, prezentat Bruxellesului la 12 mai - care permite Budapestei să ceară subvenţii europene în valoare de 7,2 miliarde de euro, urma să facă obiectul unei decizii a CE la 12 iulie, după o examinare de două luni, prevăzută de procedură.
Însă această perioadă de examinare a fost prelungită până la sfârşitul lui septembrie.
Guvernul ungar a împrumutat, săptămâna aceasta, 4,5 miliarde de euro pe pieţe financiare - o sumă fără precedent într-o singură zi.
Din cauza unor ”provocări permanente” ridicate de UE, Viktor Orban a dat asigurări că Ungaria are o bază financiară solidă şi ”îşi va apăra suveranitatea”.
În pofida acestor certuri, el a îndepărtat din nou ideea unei ieşiri a Ungariei din UE.
”Vom fi printre ultimii, în cazul în care Uniunea ar înceta să mai existe”, a declarat Orban, subliniind ”importanţa pentru Ungaria a accesului la piaţa comună”.
Schimbările politice din SUA şi Israel au însemnat pentru Ungaria pierderea unor aliaţi conservatori, a declarat într-un interviu acordat postului american Fox News premierul ungar Viktor Orban, care constată că a devenit ''oaia neagră'' a UE pentru că se opune unei societăţi de tip ''post-creştin şi post-naţional'' şi consideră o insultă la adresa poporului ungar includerea Ungariei de către preşedintele american Joe Biden în rândul ''regimurilor totalitare''.
Prin respingerea migraţiei, Ungaria s-a împotrivit majorităţii statelor Uniunii Europene, care ''au decis să deschidă un nou capitol în istoria lor, pe care ele îl numesc noua societate'', un nou regim ''post-creştin şi post-naţional'' bazat pe existenţa mai multor comunităţi, a remarcat Viktor Orban în interviul acordat jurnalistului Tucker Carlson, gazdă de talk-show-uri politice la Fox News, consemnează vineri agenţia MTI.
''Nu avem cum să ştim dacă rezultatul acestuia va fi bun sau rău, dar cred că este foarte riscant (...) Fiecare naţiune are dreptul să-şi asume riscul sau să-l respingă. Noi, ungurii, am decis să nu riscăm'', iar această decizie a fost cauza ''atacurilor dure'' împotriva Ungariei şi ''de aceea reputaţia mea (în UE) este foarte rea (...) Sunt tratat ca oaia neagră a UE'', explică premierul ungar.
Referindu-se la declaraţia din octombrie anul trecut în care preşedintele american Joe Biden a calificat Ungaria (şi Polonia) drept ''regimuri totalitare'', Viktor Orban o consideră o ''insultă personală la adresa poporului ungar (...), dar, cum el este preşedintele Statelor Unite, noi trebuie să fim decenţi, respectuoşi şi să spunem clar că ceea ce face el este jignitor''.
Relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi SUA sunt ''în esenţă foarte bune'', mai ales în domeniul apărării, în cel economic şi comercial, ''aşadar totul este bine, cu excepţia politicii atunci când liberalii sunt la guvernare la Washington'', a rezumat Viktor Orban.
Statele central-europene ''construiesc o societate de foarte mare succes (...), dar fundamentele ei sunt foarte diferite de ceea ce ar fi dorit multe ţări occidentale'', iar liberalii occidentali ''nu pot accepta ca în interiorul civilizaţiei occidentale să existe o alternativă naţional-conservatoare care este mai reuşită în viaţa de zi cu zi decât viziunea liberală asupra lumii'', de aici rezultând atacurile lor la adresa acestor state, a mai remarcat şeful guvernului de la Budapesta.
El a admis că în urma recentelor schimbări politice din SUA şi Israel a pierdut ''doi susţinători majori ai conservatorismului creştin ungar''. ''Adversarii (lui Donald Trump şi Benjamin Netanyahu n.red) au venit la putere, ceea ce este o circumstanţă complet nouă pentru Ungaria'', constată Viktor Orban.