Câte sute de milioane de euro a investit Ungaria în România în ultimii 10 ani. Graficul pentru fiecare localitate finanțată de guvernul Orban

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 16:52
11262 citiri
Câte sute de milioane de euro a investit Ungaria în România în ultimii 10 ani. Graficul pentru fiecare localitate finanțată de guvernul Orban
Viktor Orban este premierul Ungariei FOTO: Facebook/ Viktor Orban

Comunitățile maghiare din regiunea europeană primesc anual milioane de euro, printr-o fundație înființată îan anul 2011, numită Gabor Bethlen. Nici comunitatea maghiară din Transilvania nu a făcut excepție.

Însă sumele pe care le-au primit maghiarii ar fi în medie cam 50 de milioane de euro anual, mult mai mici față de cele către alte comunități. În acest context, analiștii se întereabă dacă circul făcut de Viktor Orban la Băile Tușnad, se ”justifică” și de ce UDMR nu a luat poziție față de această situație.

”E păcat dacă UDMR alege să moară politic pe mâna FIDESZ: leadershipul partidului din România e destul de spălăcit ideologic; nu împărtăşeşte instinctele anti-UE ale lui Viktor Orban, nici metodele lui politice trumpiste, nici-pro kremlinismul, nici rasismul autentic care a provocat scandal internaţional, neputând fi acoperit cu explicaţiile copilăreşti ale groupies.

Toate astea sunt cel mult atitudini marginale în clasa politică maghiară din România.

Deci merită tot circul ăsta cele aprox 5-600 mil euro investite de Orban în Ardeal din 2011 încoace, de când s-a creat fundaţia Gabor Bethlen care finanţează comunităţile maghiare din regiune, cum arată excelenta hartă alăturată a lui Attila Batorfy? Adică 50 mil euro/an în medie?

Finanţarea oricum s-a redus masiv în 2021 şi 2022 faţă de anul de vârf 2020 datorită problemelor bugetare ale Budapestei, după cum observă colegul Sipos Zoltan de la Átlátszó Erdély.

Dacă e să fie o distanţare între UDMR şi FIDESZ, acum e momentul, pentru că alegerile noastre sunt abia în 2024 iar maghiarii din Ardeal oricum n-au cu cine să voteze, după cum cinic remarcă permanent chiar liderii de opinie maghiari. Deci de ce se tem atât Kelemen Hunor & comp să zică 2-3 vorbe contra lui Orban încât să-şi rişte participarea la guvernare? Mister total”, scrie analistul politic Sorin ioniță pe pagina sa de Facebook.

Cum au scăzut fondurile de la Budapesta pentru maghiarii din Transilvania

În 2021, Fondul Gábor Bethlen a acordat o sumă semnificativ mai mică de finanțare pentru organizațiile maghiare din afara Ungariei, comparativ cu anii precedenți. Granturile mari de până la miliarde de HUF aproape lipsesc pentru Transilvania; investițiile imobiliare începute mai devreme vor fi finalizate, dar nu se mai fac investiții noi, potrivit atlatszo.

Anul trecut, Fondul Gábor Bethlen (principalul fond al guvernului ungar care sprijină comunitățile maghiare din străinătate) a acordat fonduri în valoare de 32,3 miliarde HUF (91,5 milioane EUR la cursul de schimb zilnic) organizațiilor maghiare din afara Ungariei. Această sumă reprezintă aproximativ un sfert din cele 129 de miliarde HUF (365 de milioane EUR) acordate în 2020.

Fondurile acordate pentru Transilvania au scăzut aproximativ în același ritm: în timp ce suma alocată în 2020 s-a ridicat la 46,7 miliarde HUF (132 milioane EUR), în 2021 suma a scăzut la 13,3 miliarde HUF (37,6 milioane EUR).

FOTO:atlatszo.ro

Nu putem decât să speculăm cu privire la motivele acestei scăderi semnificative, deoarece nu avem cunoştinţă de nicio explicaţie oficială, iar Fondul Gábor Bethlen nu a răspuns întrebărilor noastre. Unul dintre motivele epuizării fondurilor este, fără îndoială, deficitul bugetar record al Ungariei, de 5100 de miliarde HUF,mai arată atlatszo.

Harta interactivă arată banii distribuiți din 2011

Fluxul de bani al Fondului Bethlen Gábor. FOTO: flowmap.blue

Fondul Bethlen Gábor a fost înființat de Guvernul Ungariei în 2011 cu scopul de a sprijini și finanța activități culturale, sportive, educaționale și economice ale comunităților locale maghiare din străinătate.

”Noi ungurii nu suntem o rasă mixtă”

Săptămâna trecută, Viktor Orban, permierul Ungariei, aflat la Băile Tuşnad, a afirmat că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi că nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme.

El a atacat „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs care a provocat indignare și chiar demisia unei consiliere ale sale.

„Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă... și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o dispută între aceste două părţi.

Recentele comentarii ale premierului ungar Viktor Orban, care a denunţat o lume cu „rasă mixtă” ca urmare a migraţiei, au atras critici din partea unui vicepreşedinte al Comisiei Europene.

„Nu trebuie să permitem niciodată ca formulările noastre să trădeze principiul fundamental al existenţei noastre: toţi suntem oameni în mod egal”, a scris pe Twitter vicepreşedintele CE pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

„Ura nu îşi are locul pe buzele noastre şi nici în societăţile noastre”, a adăugat el.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Viktor Orban, #finantare comunitati maghiare, #UDMR , #stiri externe