Viktor Orban, pe vremea când își permitea ironii la adresa rușilor. Fotografia veche de 30 de ani făcută în România FOTO

Marti, 07 Februarie 2023, ora 13:59
6428 citiri
Viktor Orban, pe vremea când își permitea ironii la adresa rușilor. Fotografia veche de 30 de ani făcută în România FOTO
Viktor Orban la Ilieni în 1993 FOTO Facebook / Fototeca Azopan

O fotografie a actualului premier maghiar Viktor Orbán, făcută în România în urmă cu 30 de ani, a fost postată pe pagina de Facebook - Fototeca Azopan.

La acea vreme, Viktor Orban era încă liberal, și se afla la reuniunea liberală ce a avut loc în anul 1993, în localitatea Ilieni (jud. Covasna).

Printre participanți s-au aflat viitorul președinte Emil Constantinescu, liderul liberal Horia Rusu și activista pentru drepturile civile Smaranda Enache.

Tânărul Orban purta un tricou pe care era imprimată o celebră fotografie, devenită iconică, imagine surprinsă la 7 octombrie 1979, când lumea asista uluită la o demonstraţie de afecţiune fără precedent între doi conducători comunişti: liderul rus Leonid Brejnev şi est-germanul Eric Honecker s-au sărutat pe gură în faţa tuturor.

Ideologii au explicat mai târziu că acesta este „sărutul frăţesc socialist“, prin care se pecetluieşte înţelegerea dintre liderii comunişti. Însă această imagine a devenit un simbol al ”sclerozei” în care se afla lagărul comunist din estul Europei.

Până să ajungă liderul naționalist, anti-european și pro-rus de astăzi, Viktor Orbán a fondat partidul FIDESZ în 30 martie 1988 (fides în latină înseamnă loialitate) FIDESZ = Alianța Uniunii Tineretului Democratic-Civic.

În 1990 a devenit membru al parlamentului ungar din partea acestui partid. Noul guvern a luat măsuri de reforme radicale în administrația statului, în special privind economia și privatizarea, după modelul german.

#Viktor Orban, #fotografie, #Romania, #Covasna, #ironii, #rusi , #stiri Viktor Orban