Vinurile produse de Podgoria Cotnari au fost recompensate cu şase medalii de aur şi două de argint la ediţia din acest an a Vinarium International Wine Contest, cel mai important concurs de profil din estul Europei.
Medaliile de aur şi cea de argint obţinute la Vinarium 2023 recompensează munca celor de la podgoria Cotnari pentru obţinerea unor vinuri de cea mai bună calitate. Medaliile de aur au fost primite pentru Tămâioasa Românească, Frâncuşă, Busuioaca de Bohotin, Feteasca Neagră, din producţii din ani diferiţi, iar argintul a fost acordat pentru Fetească Neagră spumant vinificat în Rose şi pentru un cupaj de Tămâioasă Românească şi Frâncuşă, din producţii diferite.
"Pentru Podgoria Cotnari sunt specifice doar soiurile autohtone. Întreaga suprafaţă de 1.750 de hectare este cultivată cu soiuri autohtone de viţă-de-vie. Medaliile obţinute reprezintă un motiv de mândrie şi onoare, cu atât mai mult cu cât în Podgoria Cotnari se cultivă exclusiv soiuri româneşti iar la concursurile internaţionale aceste soiuri, vinificate, stau alături de soiuri internaţionale foarte cunoscute. Din punctul nostru de vedere este o recunoaştere a faptului că soiurile româneşti au potenţial dacă sunt valorificate corespunzător", a declarat pentru AGERPRES Remus Deleanu, preşedintele companiei Cotnari SA.
La ediţia din acest an a Vinarium, care s-a desfăşurat în Ploieşti, au participat 250 producători, importatori, negociatori, reprezentanţi ai producătorilor din 23 de ţări. S-au jurizat 1.230 vinuri liniştite, 70 vinuri efervescente, 11 spirtoase. Aproape jumătate din probele înscrise în concurs, 40,58%, au fost din străinătate. În total, au fost acordate 419 medalii în noul sistem de notare elaborat de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), dintre care 11 Mari Medalii de Aur, 286 Medalii de Aur şi 122 Medalii de Argint.
Cele 11 Mari Medalii de Aur au fost obţinute de crame din Azerbaidjan, Italia, Moldova, România şi Ucraina.