Ziua de „vineri, 13” reprezintă pentru superstițioși o zi plină de griji și teamă că s-ar putea întâmpla ceva rău.
Se pare că în anul 2024 ne-am aflat de două ori în fața aceste date ce provoacă anxietate, în septembrie și astăzi, 13 decembrie.
Ghinionul, frica, nenorocirile sunt asociate inevitabil cu această dată, iar credințele populare mai sunt alimentate și de filmele horror.
Chiar dacă foarte mulți asociază ziua de „vineri 13” cu celebra producție de groază, superstițiile nu au pornit de la cultura hollywoodiană, ele fiind mai degrabă legate de un episod din Biblie care a marcat istoria omenirii.
Potrivit National Geographic, originile exacte ale momentului în care „Vineri, 13” a fost considerată o zi cu ghinion sunt necunoscute, dar cel mai „probabil superstiția provine din religia creștină”.
„De exemplu, în Biblie, Iuda – infamul discipol care l-a trădat pe Isus – a fost al 13-lea invitat la Cina cea de taină. Tot în Biblie, multe lucruri nefericite s-au întâmplat vineri”, adaugă sursa citată.
De asemenea, Phil Stevens, profesor de antropologie de la Universitatea din Buffalo și autorul unei cărți despre antropologia magiei a spus pentru USA Today, că „Vineri, 13” combină două elemente care provin din Biblie.
La Cina cea de taină a lui Iisus, 13 persoane au fost așezate la masă, iar evenimentul s-a întâmplat într-o zi de joi, iar în acea seară Iisus a fost arestat și răstignit a doua zi, într-o vineri.
„Astfel, ziua de vineri 13 este asociată cu o nenorocire dublă: al 13-le invitat la cină l-a trădat pe Iisus, iar într-o zi de vineri, Mesia a fost răstignit”, a mai spus dr. Stevens.
Profesorul e de părere că superstiția este un exemplu de „gândire magică”.
Conform lui Stevens, vorbim despre gândire magică atunci când cineva crede că există o relație cauzală între două lucruri: spre exemplu, ziua de vineri și cifra 13 împreună capătă o conotație diferită atunci când pică în aceeași zi.
„Cuvântul tabu este cel potrivit pentru acest tip de superstiție. Pentru că este termenul care desemnează evitarea stabilirii unei conexiuni magice. Oamenii pot „face” magie pentru ca lucrurile să se întâmple, recunoscând conexiunile dintre lucruri, dar dacă conexiunile dintre lucruri ar putea provoca un rezultat nefericit, atunci oamenii evită să facă acele conexiuni” explică profesorul.
De asemenea, numărul 13 ar putea fi considerat „blestemat” și pentru că urmează după 12, despre care mulți cred că este un simbol al ideii de „complet” sau „întreg”, de exemplu 12 luni ale anului, 12 perechi de coaste în corpul uman etc.
Conform National Geographic, „este posibil ca numărul 13 să-i facă pe oameni neliniștiți, deoarece îi determină să se gândească la necunoscut, la ceea ce se află dincolo de numărul 12”
Se pare că în Spania este considerată o zi de temut „marți 13”. În Italia, oamenii nu se tem de ziua de 13, ci de a 17-a zi a oricărei luni, pentru că numărul roman XVII (17) poate fi rearanjat pentru a scrie „VIXI”, care înseamnă „viața mea s-a încheiat” în latină, mai spune sursa citată.
Oamenii care se tem de numărul 13 ar putea suferi de o afecțiune numită triskaidekafobie.
În acest caz, psihologii leagă această frică anormală de numărul 13, ca orice superstiție, de nivelul de educație și cultură.
Americanii sărbătoresc această zi făcându-și tatuaje și asta pentru că multe saloane au în zilele de „vineri 13” promoții speciale.
Promovarea zilei de „vineri 13” într-o sărbătoare a tatuajului are legătură cu coproprietarului unui salon din Dallas - Elm Street Tattoo, Oliver Peck, care a devenit cunoscut din serialul TV „Ink Master”.
Oliver Peck a spus că s-a inspirat din ofertele speciale de Halloween ale colegului artist Dave Lum, care a organizat și primul maraton de tatuaje într-o zi de vineri 13, în 1995, în care s-a tatuat numărul „13” pe cât mai mulți oameni într-un interval de 24 de ore.