Când va fi considerat viol actul sexual cu un minor. ”Au existat argumente pe partea culturală”

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 22:14
2667 citiri
Când va fi considerat viol actul sexual cu un minor. ”Au existat argumente pe partea culturală”
Proiectul de lege intră la votul final în plenul din Camera Deputaților FOTO Arhivă

Legea anti-viol prin care actul sexual cu un minor de sub 16 ani va fi considerat viol a primit aviz favorabil în Comisia juridică și ajunge la vot final în Camera Deputaților, a transmis miercuri, 7 iunie, deputatul PNL Mara Malista.

Tot ce este sub 16 ani este încadrat la categoria viol. Deputata liberală a precizat că speră ca săptămâna viitoare să se dea votul în plen.

”Am avut-o astăzi în comisia juridică, din nou a plecat raportul către plen, sper că am găsit toată deschiderea şi dorinţa pentru a trece. Proiectul a trecut cu două abţineri, în rest voturile au fost favorabile, sper ca săptămîna viitoare să avem pe ordinea de zi acest proiect de lege, suntem camera decizională”, a transmis Calista miercuri seară la Prima News.

Ea a precizat despre tergiversarea adoptării proiectului timp de un an de zile, în Camera Deputaţilor, că au existat mai multe argumente şi disensiuni în ceea ce priveşte vârsta de 14 sau 16 ani pentru consimţământ.

”Astăzi am reuşit şi am împins consimţământul la 16 ani, deci tot ce este sub 16 ani este încadrat la categoria viol. Au existat argumente pe partea culturală, că aşa îşi căsătoresc fiicele, fiii, argument care astăzi nu a mai contat pentru că votul a fost covârşitor”, a explicat deputata PNL.

Mara Calista a menţionat că a existat o implicare mare a societăţii civile, iar amendamentele propuse de aceasta, în mare parte au fost adoptate.

Patru senatoare PNL printre care Iulia Scântei şi Alina Gorghiu şi o senatoare PSD au depus un proiect de lege, la Senat care are ca scop ridicarea la 15 ani a vârstei consimţământului sexual si de a incrimina distinct infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor, precum şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor şi infractiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante si pedepse proporţionale.

De asemenea, prin iniţiativa legislativă, autorii au inclus un nou criteriu al vulnerabilităţii minorului victima - situaţia precarităţii situaţiei sale economice sau sociale, având în vedere numeroasele cazuri de abuzuri şi exploatare sexuală împotriva copiilor defavorizaţi, din familii foarte sărace, care practică cerşetoria sau prostituţia sub ameninţarea agresorilor, care nu au un domiciliu ori o reşedinţă stabilă sau care se află în diverse centre sau adăposturi.

Propunerea de lege a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Propaganda politică, interzisă în școli și în vecinătate. Proiectul inițiat după ”atacul de tip legionaro-fascist” al AUR la SNSPA
Propaganda politică, interzisă în școli și în vecinătate. Proiectul inițiat după ”atacul de tip legionaro-fascist” al AUR la SNSPA
Partidul REPER a inițiat o propunere legislativă de modificare şi clarificare a legii educaţiei, în urma ”incidentului de natură fascistă” desfăşurat de AUR într-o instituţie...
Proiect de lege privind controlul accesului copiilor până la 16 ani pe reţelele de social media: ”Mediul online este un sat fără câini”
Proiect de lege privind controlul accesului copiilor până la 16 ani pe reţelele de social media: ”Mediul online este un sat fără câini”
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, preşedintă a Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, și-a prezentat marți, 2 octombrie, proiectul de lege privind controlul parental...
#viol minor, #proiect de lege, #deputata pnl, #Camera Deputatilor , #lege