Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cat este de riscant sa astupi cu salarii gaurile ministerului

Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 17:15
10072 citiri
Cat este de riscant sa astupi cu salarii gaurile ministerului

O stire careia poate multi nu i-au dat atentie spune ca, acum, in decembrie, ministrul Muncii a aflat de la inspectoratele de munca teritoriale ca acestea n-au platit salariile pe luna noiembrie, neavand bani.

Poate intr-un alt context stirea ar fi fost mai putin relevanta, daca n-ar fi venit la inceputul de mandat al noului Executiv, cand liderii partidului care a picat de la putere cauta chiar si noduri in papura, numai sa demonstreze ca altii in afara de ei nu se pricep sa plateasca toate salariile si pensiile, asa cum scrie la lege.

Fireste, doamnei ministru Violeta Alexandru nu i-a convenit situatia creata si s-a grabit sa dea in sedinta de Guvern o declaratie menita s-o fereasca pe dansa de vreo acuza. Citez:

"Regret sa va informez ca in cursul serii trecute, printr-o adresa a inspectoratului sef de la Inspectia Muncii, mi s-a adus la cunostinta ca nu mai sunt fonduri in bugetul Inspectiei Muncii, respectiv a inspectoratelor teritoriale de munca, pentru salariile aferente lunii noiembrie.

La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la aceasta situatie in conditiile in care, la rectificarea bugetara, am solicitat atat Ministerului Muncii cat si institutiilor din coordonare sa-mi comunice eventuale necesitati in vederea prezentarii lor in Guvern si nu am primit nicio asemenea solicitare de la Inspectia Muncii, respectiv de la inspectoratele teritoriale de munca.

Cu toate acestea, in explicatia pe care mi-a oferit-o, la solicitarea mea, inteleg ca, dintr-odata, decizia acestei institutii a fost sa plateasca datorii restante rezultand din litigii intre angajatii inspectoratelor teritoriale de munca si institutii, vechi de peste doi ani, lasand astfel bugetul institutiei fara resursele necesare pentru plata salariilor".

Variantele care se bat cap in cap

Ce trebuie inteles de aici? Ca ministrul a aflat vestea, ca a solicitat explicatii, dar subordonatii nu s-au sinchisit si ca, in cele din urma, tot la solicitarea domniei sale, a venit vestea: s-au terminat banii, dupa ce au fost achitate niste datorii vechi.

Daca n-ar fi fost la mijloc plata salariilor, poate as zice ca asistam la un oarecare fapt divers, fara importanta. Dar, cum spuneam, riscul de a nu le putea plati este exact pretextul de care are nevoie PSD, ca sa provoace valuri si sa-i sperie pe salariati ca risca sa ramana neplatiti, fara Viorica la Guvernare.

De aceea, Guvernul Orban trebuie sa fie cu ochii cat cepele in ce priveste plata drepturilor salariale la milimetru. Iar ministrul Muncii, cu atat mai mult. In explicatia data, doamna Violeta Alexandru s-a comportat ca un simplu functionar din minister, care primind o scrisoare intr-o seara, afla problema, reactioneaza cumva, dar nu primeste raspuns si explodeaza abia cand isi da seama ca problema trebuia rezolvata la rectificare.

Dar, vai, exista si o varianta a Inspectiei Muncii, care contracareaza prompt spusele ministrului, sustinand contrariul. Conform acesteia, Directia Economica din minister a fost informata din timp despre lipsa banilor pentru plata salariilor.

Nu poti spune ca n-ai stiut, cand ai o gramada de consilieri

Imi vine sa-i cred si pe unii, si pe altii. Poate doamna minstru a aflat tarasenia abia cand a ajuns scrisoarea adresata domniei sale, dar nu stia ca directia din minister fusese sesizata, insa nu se pricepea sa rezolve.

Flerul imi spune ca asa s-au petrecut lucrurile si tocmai de aceea doamna ministru insista repetat asupra amanuntului ca numai urmare solicitarilor sale a iesit adevarul la lumina.

Faptul insa n-o scuza, ci o invinovateste. Un ministru nu este un functionar oarecare. Datoria lui este sa cunoasca ceea ce se intampla in minister si, pe aceasta baza, sa previna raul.

Iar asta, cu neplata unor salarii, poate avea consecinte imprevizibile, daca nu este prevenita prompt si ajunge speculata politic. Sigur, poate gandi cineva ca nici ministrul nu are cum sa le stie pe toate. Pardon, ar trebui sa poata. Pentru asta are o functionarime numeroasa in jur, are consilieri cu rang inalt capabili sa cerceteze, sa analizeze si sa raporteze.

Nu zic ca ar sta degeaba acesti consilieri, dar nici nu pot intelege cum de n-au sesizat ei faptul ca Inspectia Muncii si-a cheltuit banii de salarii in alte scopuri, cum de n-au informat-o pe doamna ministru. Nu i-a interesat? Nu l-au avut pe agenda? Ei, asta-i buna, cine le face lor agenda? Ghici, ciuperca, cine!

S-ar putea totusi ca, pana in acea seara, cand a primit scrisoarea inspectorului sef de la Inspectia Muncii, doamna ministru sa nu fi stiut cum a ramas un sector intreg al ministerului fara bani de salarii. Nu pot pune la indoiala buna credinta. Dar nu scap din vedere nici riscurile.

In aceasta perioada, cand adversarul sta dupa colt vanand greselile noilor guvernanti, problema salarizarii este printre primele care trebuie tratate cu cea mai mare atentie. Datoria doamnei Violeta Alexandru - dar nu numai a domniei sale, a tuturor ordonatorilor de credite - este sa asigure functionarea mecanismului de plata a salariilor impecabil, nu altcumva.

De asa ceva nu te asiguri insa primind adrese si trimitand scrisori. La asa ceva, era necesar ca un consilier de incredere al ministrului sa fi verificat cu ochii sai asigurarea fondurilor pentru salarii nu numai la Inspectia Muncii, ci si la alte entitati dependente nu numai de Minister, ci poate chiar de Guvern. Poate nu e timpul pierdut s-o faca de acum incolo.

Orice defectiune in plata obligatiilor salariale poate fi speculata nefericit de adversar si poate aduce guvernarii prejudicii grave si imprevizibile. Sa fim intelesi, nu incerc sa umbresc activitatea ministerului Muncii sau a doamnei ministru, al carui profesionalism il pretuiesc din cele citite in impresionantul c.v, dar dansa trebuie sa stie ca se afla pe un camp de lupta. PSD ataca numai cu arme neconventionale, imposibil de contraatacat numai cu un c.v, oricat de impunator s-ar prezenta.

Nu poti invinovati nici Inspectia Muncii pentru ca au platit datoriile restante, ramase ca un balast din inconstienta PSD

Hotararea a fost corecta. Daca n-o initia Inspectia Muncii, ar fost normal s-o initieze inusi Ministerul, noul guvern propunandu-si un execitiu financiar corect, transparent si, mai ales, neimpovarat cu datorii.

Fara indoiala, doamna ministru este la curent cu afirmatiile colegului sau de la Finante, care a descoperit, printre altele, doua gauri mari in finantele Romaniei: nerestituirea TVA catre agentii economici si neplata concediilor medicale o lunga perioada de timp.

Amandoua au fost rostogolite cu tavalugul pentru a introduce date nereale in statistici si a mentine un deficit scazut in mod artificial. Pe amandoua si-a propus noul Executiv sa le astupe.

La asemenea constatare, era normal sa se intrebe si Ministerul Muncii: dar noi cum stam? Nu avem si noi gaurile noastre? Nu ne-a strecurat si noua PSD niste datorii sub pres? Daca isi punea intrebarea, sigur venea raspunsul si nu mai trebuia sa-l afle doamana ministru dintr-o scrisoare sosita pe inserat, in ajunul sedintei de Guvern.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Violeta Alexandru ministrul Muncii, #Inspectia Muncii plata salarii restante , #ministrul Muncii