Ministrul Muncii: Peste jumatate dintre beneficiarii de ajutor social sunt in sistem de peste 5 ani. Critici dure pentru ANOFM

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 15:50
13636 citiri
Ministrul Muncii: Peste jumatate dintre beneficiarii de ajutor social sunt in sistem de peste 5 ani. Critici dure pentru ANOFM
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirma ca 53 la suta dintre romanii care beneficiaza de ajutor social sunt inscrisi in sistem de peste cinci ani, aceasta sustinand ca statul ar trebui sa ii incurajeze sa isi dezvolte competente si sa isi gaseasca un loc de munca.

"Sunt categorii intregi de persoane care sunt in cautarea unui loc de munca. Sunt, din pacate, si foarte multi in evidentele noastre, de exemplu, 53% din beneficiarii de ajutor social - si aici ma refer la o gandire mai larga, care excede rolul AJOFM, ANOFM, dar care are legatura si cu politica statului roman de a incuraja munca - sunt beneficiarii acestui tip de sprijin de peste cinci ani.

In mod normal, pentru ei, statul ar trebui sa gaseasca metode adaptate ca sa-i incurajeze sa isi gaseasca usor-usor oportunitatile pe baza unei pregatiri suplimentare, pe baza unui sprijin ca sa poata sa dobandeasca competente, sa-si gaseasca acel loc in care sa se poata exprima cel mai bine profesional", a afirmat ministrul Muncii, miercuri, la Conferinta "Romania Educata - politici publice si coordonarea surselor de finantare".

Violeta Alexandru a criticat dur ANOFM si agentiile judetene aflate in subordinea acesteia, despre care spune ca nu isi asuma rolul de a-i sprijini pe cei aflati in cautarea unui loc de munca.

In acest context, Alexandru a anuntat schimbari la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

"Atata vreme cat ANOFM, institutia cheie, institutia pilon care trebuie sa gandeasca politici pentru incurajarea intrarii in piata fortei de munca, respectiv masuri prietenoase, active, cu o buna intelegere a mediului privat, este o institutie pasiva, care se ocupa cu platit subventii si, in general, cu inregistrarea evidentelor atat a cererii, cat si a ofertei, mari schimbari nu se vor produce, asa incat sunt in mijlocul unei mici revolutii la ANOFM, prin care am incredere ca voi trece cu bine si care va duce la o institutie supla, care sa inteleaga ca lumea s-a schimbat, piata muncii s-a schimbat, angajatorii au nevoie de o cu totul alta relatie si oamenii care-si cauta un loc de munca ar trebui sa se uite la aceasta institutie cu increderea ca ea chiar le gaseste un loc de munca.

In acest moment, oamenii nu au incredere. Sa fim seriosi! Se inregistreaza in evidentele AJOFM cei care nu au alta posibilitate si dansii isi cauta, nu vreau sa afirm ca nu, dar nu reprezinta neaparat persoane care sa fie in acest moment cu o calificare superioara si care isi gasesc prin metode moderne de cautare un loc de munca. (...) AJOFM-urile nu-si exercita rolul de consiliere activa in vederea sprijinirii persoanei sa intre pe piata muncii. (...) Aceasta functie nu este exercitata si mi-as dori sa o vad mai activa, sa nu se mai rezume la tinerea unei evidente, ci sa faca un pas mai departe", a mai spus ministrul Muncii.

Alexandru a criticat, de asemenea, autoritatile sustinand ca acestea "nu reusesc sa se conecteze" cu angajatorii, ca sunt politicieni care "se fotografiaza pe la tot felul de targuri de oferte de joburi" si semneaza parteneriate cu oamenii de afaceri, fac astfel de lucruri "ca sa bifeze lucruri" fara a cunoaste cu adevarat.

Ea a criticat si modul in care sunt organizate bursele locurilor de munca.

"In realitate, nu cunoastem nevoile pe care le au angajatorii astazi. E un chin sa te adresezi AJOFM; sa te imprietenesti cu AJOFM, in sensul ca nu simti ca acolo ai un partener care realmente vrea sa-ti preia nevoile. (...) Nu stiu daca o sa mai ramana la AJOFM componenta de plati sau o sa o orientam catre alta institutie, mai precis AJPIS care gestioneaza un sistem eficient de plati, ca totusi nu asta este rolul AJOFM-ului, sa faca plati, si mi-as dori sa o vad mai activa in piata muncii, sa nu mai bifeze targuri de locuri de munca, care se termina intr-o ora si un pic si la care vin in general beneficiari ai diferitelor forme de sprijin de frica ca, daca nu trec pe acolo, urmeaza sa fie scosi din baza de date, respectiv angajatori care se pregatesc, fac eforturi sa se prezinte cat mai bine si care nu au cui sa vorbeasca pentru ca nu vine nimeni.

As vrea sa incheiem cu acest gen de a bifa statistici, sa trecem la treaba. Sunt colegi care vor tine pasul si sunt colegi care probabil nu vor tine pasul", a mai afirmat Violeta Alexandru.

Aceasta s-a aratat "determinata" sa faca schimbari in acest sistem, dupa ce va discuta cu colegii din minister si din structurile subordonate acestuia.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#violeta alexandru beneficiari ajutor social , #ministrul Muncii